Rekonštrukcia podkrovného bytu: Ďalší dôkaz, že v jednoduchosti je (nielen) krása

21.06.2017  |     

Rekonštrukcia podkrovných bytov je často dosť náročným orieškom. Treba čo najefektnejšie a najpraktickejšie riešiť najmä časti so znižujúcim sa stropom, ktoré často prekážajú pri pohodlnom využívaní priestoru v takýchto bytoch. Rekonštrukcia, ktorú realizovalo architektonické štúdio NEUHĀUSL HUNAL ukazuje, ako sa dá vyčarovať zo starého stiesneného podkrovného bytu moderný vzdušný plne funkčný priestor.

Minimalistický štýl svedčí aj podkroviu

Dvojica architektov David NEUHĀUSL a Matěj HUNAL vytvárajú moderné projekty s dôrazom na premyslený koncept a dotiahnuté detaily. Okrem novostavieb, interiérov a rekonštrukcií navrhujú aj nábytok, svietidlá a iné prvky na mieru. Ku konzultácii dispozičných úprav drobného podkrovného bytu v Prahe ich požiadal mladý pár. Avšak neskončilo to len pri konzultácii.

Z konzultácie vznikla kompletná rekonštrukcia

„Po preštudovaní plánovaných zmien sme pripravili kontraštúdiu kompletnej rekonštrukcie na princípe otvorenia a zjednotenia, s ktorou prekvapení klienti k našej radosti súhlasili. Hlavný problém spočíval v tiesnivej dispozícii ignorujúcej potenciál podkrovia. Prvým krokom k získaniu funkčného a vzdušného bytu bolo odstránenie všetkého okrem nosných konštrukcií, zateplenia strechy a vytvorenie dvoch nových okien,“ objasňujú primárne riešenia architekti.

Jadro uprostred definuje priestor a jeho využitie

Demontáž podhľadov odhalila konštrukciu krovu, obojstranne presvetlila priestor a otvorila ho do výšky. Priečky nahradilo kompaktné hygienické jadro uprostred dispozície, ktoré elegantne definovalo nové prevádzkové riešenie: kontinuálny priestor, dvojizbu pre deti a minimálnu spálňu pre rodičov. Nezvyčajná je i rola nábytku. Okrem hlavnej funkcie tiež definuje priestor, do ktorého je efektne včlenený a zjednocuje podkrovie od vstupnej haly až po pracovný kút. Zo skriniek na topánky v chodbe sa postupne mení na úložné skrine, kuchynskú linku, chladničku, pohovku až nakoniec na pracovný stôl.

Praktická oceľová mriežka

Jedným zo zaujímavých trikov je natočenie chladničky o 20 stupňov, ktoré opticky zväčšuje obývaciu časť a zároveň ju odčleňuje od kuchyne. Netradičná oceľová mriežka nahrádza knižnicu, zároveň slúži na upevnenie televízora a tiež na odloženia dreva do krbu. Zjemňuje konflikt medzi krbovými kachľami a modernou obrazovkou. Pôvodné trojdielne staré okno, ktoré viac zakrývalo ako ukazovalo, bolo vymenené za veľké okno bez závesov s dubovým parapetom, ktoré krásne rámuje výhľad. Charakter podkrovia podčiarkuje rozmiestnenie, výška a druh svietidiel.

Prím hrá drevo, dopĺňa ho oceľ

Hlavným materiálom interiéru je drevo – nábytok je z brezovej preglejky, podlaha a dosky stolu z masívneho dubu. Krovné konštrukcie zostali v pôvodnej farebnosti, sú ošetrené olejom, nové trámy majú biely náter. Keďže tento byt neoplýva veľkou podlahovou plochou, jeho priestor je využitý do posledného centimetra. Využitie priestorov pod šikmou strechou architekti riešili veľmi nízkymi posteľami, odkladným a úložným priestorom a ďalšími zaujímavými detailmi. Milým detailom je aj „skrinka“ pre mačku, ktorá je súčasťou odkladacej skrine v zádverí.

Rekonštrukcia podkrovného bytu

architektonické štúdio: NEUHĀUSL HUNAL, facebook.com/neuhauslhunal
realizácia: 2014 až 2016
lokalita: Praha
podlahová plocha: 77 m2
výroba nábytku: Josef Nedorost
výroba stolov a mriežky: eisen.cz

Sabína Zavarská
Foto: Traga

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie príspevky