Dom v Českom raji, cez ktorý vidno skrz naskrz

29.06.2017  |     

Pôvodná stodola bola už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia citlivo prestavaná na rekreačný objekt. Investori však potrebovali modernizovať priestory, a tak vyhľadali podľa referencií v časopise architektku Gabrielu Kaprálovou, aby im pomohla s úpravou. Najskôr síce malo ísť len o stavebné úpravy, ukázalo sa však, že vhodnejšia bude komplexná rekonštrukcia tohto objektu.

Prvá obhliadka domu ukázala cestu

„Pri počiatočnej obhliadke domu sme získali dva veľmi cenné poznatky, ktoré nás viedli celým procesom navrhovania až k vytýčenému cieľu. Prvý o tom, že majitelia domu majú veľký rozhľad, estetické cítenie a rozumejú moderným technológiám, čo bolo poznať aj na pôvodnom stave domu. Druhý o tom, že je potrebné dom preorganizovať tak, aby mal bezprostrední kontakt so záhradou a vyťažiť maximum z výškových rozdielov terénu i stropov. Spomenuli sme si teda na „RAUMPLAN“ Adolfa Loosa – klasika modernej architektúry, predstaviteľa architektonického purizmu,“ vysvetľujú autori premeny ich prvé dojmy.

Bez kontaktu s prírodou

Podobne ako staré hospodárske usadlosti na Slovensku a v Čechách i táto v pôvodnom stave pozostávala z viacerých hospodárskych objektov, konkrétne okrem samotnej dominantnej hmoty stodoly k nej patrili ešte dva ďalšie. Po premene na rekreačný objekt sa logicky zmenila jej funkcia, avšak prevádzkovým nárokom súčasných majiteľov už nevyhovovala. Hlavným problémom bol fakt, že obytné priestory – kuchyňa, obývačka, spálňa, boli situované na prvom poschodí a nemali priamy kontakt so záhradou. Naopak, prízemie zaberali miestnosti, ktoré vôbec nepotrebovali kontakt s prírodou – veľká kotolňa, garáž, vstupná hala a kúpeľňa. 

Priezor centrálnou časťou

Hlavnou úlohou architektov G. Kaprálovej, R. Horníka bolo teda vizuálne a fyzické prepojenie domu so záhradou. Rekonštrukcia preto znamenala radikálny zásah do funkčného a priestorového usporiadania celého objektu, a je jasné, že stavebné úpravy by nepostačovali. Prízemie, inšpirované motívom veľkej brány, ktorá nechýbala žiadnej dedinskej stodole, je veľkoryso otvorené do oboch strán záhrady. Nachádza sa tu obývacia izba, kuchyňa a zimná záhrada. Vznikol tak veľmi zaujímavý efekt, a síce priezor skrz naskrz centrálnou časťou domu. Tiež treba pripomenúť výškový rozdiel záhrad, čo je približne 50 centimetrov. Tento rozdiel sa odráža aj na gradácii celého prízemia smerom k východnej svahovitej záhrade. 

Svedkovia histórie

To však stále nebolo všetko. Ďalšou úlohou architektov bolo prepojiť dve úrovne 1. poschodia tak, aby zostali zachované takzvané pruské klenby stropu v severnej časti domu. „Členitý priestor, takzvaný „raumplan“ v oboch poschodiach pracuje s rôznymi svetlými výškami jednotlivých častí domu. Z podkrovia je umožnený pohľad do okolitej krajiny pozdĺžnym vikierom po oboch stranách sedlovej strechy a priestorom krytej terasy, z ktorej je impozantný výhľad na stredoveký hrad,“ vysvetľuje riešenie druhého problému architektka Gabriela Kaprálová. 

Exteriér v súlade s prírodou

Vonkajšia podoba domu je viditeľne inšpirovaná archetypom stodoly so stredným prechodovým traktom. Ten však veľkorysému preskleniu fasád nahradil priezor. Na vonkajší vzhľad boli použité prírodné materiály splývajúce s prírodou okolo, ktoré tiež komunikujú s pamiatkovo chráneným hradom. Strešná krytina je zo štiepaného dreveného šindľa, fasáda je z celoprefarbenej omietky. Objekt jednej z pristojacich bývalých hospodárskych budov bol nahradený drevostavbou s funkciou sauny a garážou. 

Drevostavba má fasádu z dreva a chodníky sú vytvorené z dosiek a pieskovcových blokov.

Interiér: triezva kombinácia súčasnosti a histórie

Interiér je riešený vo veľkej miere v zmysle pôvodných motívov kombinovaných s novými prvkami. Cieľom architektov bolo nájsť rovnováhu medzi jednotlivými prvkami, materiálmi a farbami. Veľmi efektným riešením je sklené zábradlie schodiska, ktoré umocňuje priehľad domom a robí horné podlažie vzdušným a svetlým. Nábytok interiéru bol realizovaný na mieru podľa návrhu architektov. Výsledkom je príjemný triezvy, vzdušný a čistý interiér, ktorému nechýbajú moderné prvky a jednoduchá elegancia, ale ani momenty ukazujúce na históriu objektu. 

Dom v Českom raji v kocke

Architektonický ateliér: ASGK Design 

Autori: G. Kaprálová, R. Horník

Spolupráca: D. Daubnerová

Lokalita: Libošovice, Český ráj, ČR

Rok projektu: 2005

Rok realizácie: 2007

text: Sabína Zavarská
foto: Vasil Stanko

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia chaty ASGK Design ubytovanie v Českom raji

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky