Extravagantný loft, ktorý získal titul Interiér roku 2016

03.07.2017  |     

Betón, oceľové výstuže a pštrosie torzo. Tak by sa dal v skratke opísať interiér bytu na pražských Hřebenkách. O tom, že sa táto extravagantne-industriálna kombinácia architektke Dagmar Štěpánovej naozaj vydarila, svedčí aj jej víťazstvo v súťaži Interiér roku 2016.

Od podstaty po detaily

Nový interiér si vyžadoval aj stavebné úpravy. Potrebné boli nové rozvody elektroinštalácií, vody aj odpadu, keďže architektka zahrnula do návrhu napríklad nový sprchovací kút aj voľne stojacu vaňu. Kvôli vedeniu odpadového potrubia tak bolo potrebné tiež zvýšiť časť podlahy v kúpeľni. Úpravou prešli aj stavebné otvory na dvere, ktoré dostali nenápadné skryté zárubne.

Investor s vášňou pre muziku a motorky si želal byt v štýle loftu, na podlahách v celom priestore sú preto industriálne cementové stierky. Veľký dôraz však kládla architektka na všetky povrchy a materiály. Zásadným krokom bolo preto odstránenie sadrových omietok na väčšine stropov a stenách v kuchyni. Odkryté betónové plochy mali dodať atmosfére bytu akúsi surovosť a podčiarknuť jeho industriálny charakter. Po odstránení omietok však čakalo všetkých nemilé prekvapenie – ružová impregnácia betónu, ktorá nebola práve žiaducim doplnkom. A tak nasledovalo ďalšie, omnoho náročnejšie brúsenie.

Celý interiér nakoniec dotiahla jeho autorka do najmenších detailov – od návrhu kuchyne cez podrobné rozkreslenie pohovky, postelí a ďalších kusov nábytku až po návrh vankúšov, výber gombíkov či obliečok.

„Loft s terasou od architektky Štěpánovej sa stal absolútnym víťazom súťaže Interiér roku 2016 naprieč všetkými kategóriami. Víťazný interiér je nielen vkusnou skladbou nábytku. Porota na ňom oceňuje najmä fakt, že 44 predmetov a súčastí interiéru bolo na zákazku vyrobených podľa autorského návrhu.“

prof. Jiří Pelcl, predseda poroty

Beh na dlhú trať

Zuzka a Milan sa stali rodinou a rozhodli sa usadiť. Našli si mezonetový byt v nadstavbe nad tradičnou bytovkou, so štedrou výmerou a krásnym výhľadom do parku. Videli v ňom veľký potenciál, bolo im však jasné, že budú potrebovať pomoc – oni aj byt. „Keď som sem prišiel prvý raz, chytal som sa za hlavu,“ spomína dizajnér Michal Staško. „Spodné podlažie, ktoré malo byť najdôležitejšou obytnou časťou, vyzeralo ako väčšia chodba.“ Dispozícia si vyžadovala zmeny či skôr opravy chýb, byt však mal svoje prednosti – priestranné poschodie, vyššie stropy a množstvo svetla. „Rozhodli sme sa prerobiť veľa vecí – búrali sa priečky, vyrezávali sa otvory na nové dvere, robili sa rozvody, vyrovnávali podlahy... Našťastie je Milan stavebný inžinier a obaja pristupovali k prerábke veľmi zodpovedne, takže sa podarilo dotiahnuť všetko do úspešného konca,“ hovorí dizajnér. Rekonštrukcie bývajú totiž behom na dlhú trať a tu to platilo na 100 %. „Miša a jeho kolegu, architekta Norberta Sládečku, ktorý je spoluautorom novej dispozície, sme oslovili v lete s tým, že na Vianoce chceme bývať. Celkom ich to pobavilo,“ smejú sa majitelia. „Do projektu sme sa pustili v auguste, v októbri sa začalo búrať a v máji sme sa konečne sťahovali. Potom sa ešte dokončovali detaily. 
A stále je tu čo dolaďovať.“

„K realizácii som prizvala skvelých remeselníkov a výtvarníkov, ktorí svoju prácu odviedli aj pri mojich vysokých nárokoch na výbornú.“ 

Dagmar Štěpánová, architektka

Nadrozmerné čelo postele je z vodoodolnej preglejky. Veľkú plochu oživili oceľové roxory namontované v nepravidelných rozstupoch.

Erikin pohľad

Pravdupovediac, byt s takou nepodarenou dispozíciou som už dávno nevidela – 85 m2 nemožných „slížov“ a neforemných miestností, ktoré sa pre množstvo záhadných výklenkov nedajú normálne zariadiť. Veľká terasa s výhľadom a šatník pri spálni sú asi jedinými neodškriepiteľnými pozitívami. To, že majiteľ zveril všetko bezvýhradne do rúk šikovnej architektke, bolo veľmi rozumným rozhodnutím. Jediným liekom na „nezariaditeľný“ priestor je totiž nábytok na mieru a, samozrejme, skúsenosti. Tu sa architektka zhostila svojej úlohy viac než so cťou. Naozaj klobúk dolu a palec hore. Z bytu vyťažila maximum a bez zmeny dispozície sa jej podarilo doslova vyčarovať interiér so štýlom, z ktorého mi, ako sa hovorí, padla sánka.

„Interiér som sa snažila čo najviac prispôsobiť klientovi, ktorým bol muž s vášňou pre motorky a hudbu. Neviem prečo, ale všeobecne sa mi lepšie navrhujú interiéry pre mužov.“

Dagmar Štěpánová, architektka

loftový byt

dispozícia 3 + kk 

obytná plocha 85 m2

plocha terasy 50 m2

lokalita Praha

O súťaži Interiér roku 2016

Cieľom súťaže je nájsť a predstaviť verejnosti interiéry ponímané z rôznych uhlov pohľadu a vybrať také, ktoré budú pre bežnú populáciu skutočnou inšpiráciou. Víťazov jednotlivých kategórií vybrala spomedzi 127 prihlásených interiérov českých a slovenských architektov a interiérových dizajnérov odborná porota pod vedením prof. akad. arch. Jiřího Pelcla, dr. h. c.

ARCHITEKTKA

Ing. arch. Dagmar Štěpánová
Studio Formafatal
www.formafatal.cz

TEXT VERONIKA SLOMKOVÁ
FOTO JAKUB SKOKAN A MARTIN TŮMA Z BOYSPLAYNICE
ZDROJ časopis Môj dom 6/2017

Tagy:
lofty bývanie v Prahe podkrovné byty Interiér roku byty v Prahe

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Dom a záhrada


35 podrobných pracovných postupov




ukážka z knihy

 

Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky