Keď si architekt navrhne dom pre svoju rodinu na pozemku, ktorý nikto nechcel

14.07.2017  |     

Nie je veľa príkladov na to, ako si samotní architekti vytvoria vlastný domov na pozemku, ktorý nikto nechcel. V Konskej pri Rajci vznikol v minulom roku zaujímavý dom, ktorý pre seba a svoju rodinu navrhol Ing. Mgr. art. Marek Vereš. Postavili ho svojpomocne a náklady vrátane zariadenia neboli vyššie ako 93 000 eur – čo je približne hodnota staršieho bratislavského dvojizbového bytu.

Pozemok, ktorý nikto nechcel

Rodina architekta Mareka Vereša začala riešiť nové bývanie v rodinnom dome v čase, keď očakávali druhé dieťa. Vybrali si pozemok, ktorý bol síce lacný, ale z hľadiska stavby veľmi nepraktický – úzky 10,35 metra a navyše ešte aj svahovitý. Jednoduchý dom, na aké sme bežne zvyknutí, by tu nebolo možné postaviť, preto oň nikto nejavil záujem. Ďalšou nevýhodou bola vzdialenosť od inžinierskych sietí. Tieto faktory predurčili základný tvar domu a jeho dispozičné riešenie.  

Vysunutý do záhrady a s krásnou vyhliadkou

Úzky pozemok sa ešte viac zúžil ponechaním dvojmetrového odstupu, ktorý má zabezpečiť väčšie súkromie v prípade, že v susedstve vyrastie ďalší dom. Zapasovaním domu do terénu vznikli dve podlažia, podlažie pod úrovňou terénu je čiastočne pohltené svahom a prvé nadzemné podlažie je predĺžené a vysunuté smerom do súkromia pozemku – do záhrady s výhľadom na dedinu. Vysunutá časť podopretá pilierom tvorí prístrešok nad vchodom do domu i kryté parkovacie státie. V úrovni prvého  nadzemného podlažia vznikli dve terasy – južná a východná.
 

Ušetrili vďaka svojpomoci

„Svojpomocnou výstavbou sa nám podarilo ušetriť veľkú časť financií, ktoré sme mohli investovať do kvalitných okien, drevených podláh a dubovej pracovnej dosky v kuchyni, čo bol náš malý sen. S manželkou máme minimálne nároky na priestor, ale o to vyššie nároky na kvalitu. Domček je malý a každým dňom sa stále viac presviedčame, že nám bohato stačí, dokonca aj keď očakávame ďalší prírastok. Keď budeme piati a po čase budú puberťáci chcieť každý svoju izbu, môžu si dorobením dvoch stien na mieste súčasného parkovania vybudovať vlastný priestor,“ vysvetľuje princíp rodinného uvažovania Marek Vereš.

Aké je dispozičné riešenie?

Na úrovni parkovania, teda prvého podzemného podlažia sa nachádza zádverie, technická miestnosť so skladom, schodisko a miestnosť budúcej detskej izby, ktorú architekt nazval vtipne – trucovňa, pracovňa. V „návese“, teda vysunutom nadzemnom podlaží sa nachádza obývacia miestnosť s veľkým oknom, ktorá prechádza na terasu. Na obývačku nadväzuje jedáleň a kuchyňa, ďalej chodbou pokračujete do súkromných miestností – detská izba, spálňa s terasou a hygienické zázemie.

S takmer nulovou spotrebou energie

K otázke úspornosti domu architekt dopĺňa: „Obvodový plášť je v kvalite pasívneho domu, no pasívny štandard nebolo možné dosiahnuť vďaka malej výmere a hlavne vysokému faktoru tvaru (nekompaktný tvar). Napriek tomu dom spĺňa kritéria kategórie A0 – budovy s takmer nulovou spotrebou energie, o čom svedčia aj mesačné náklady na vykurovanie, ohrev pitnej vody a chladenie = 11,50€/mesačne. V cene je zahrnuté palivo, ktoré je tvorené z 98% drevom a 2% elektrinou, ďalej elektrina potrebná na chod celého systému (obehové čerpadlá, vzduchotechnika atď.). Počas tohtoročnej tuhej zimy sa nám podarilo spotrebovať len 2,8 m3 dreva.“

Teplovodný krb, solárne panely, vzduchotechnika

Zdrojom tepla je teplovodný krb s nominálnym výkonom 8kW, ktorý zabezpečuje ohrev vykurovacej aj úžitkovej vody. Cez leto sa o teplú vodu starajú solárne panely umiestnené na južnej fasáde, ktoré zároveň slúžia ako tienenie letného slnka. O vetranie, rozvod tepla a chladu sa stará centrálna vzduchotechnická jednotka s rekuperáciou tepla. Chladenie je zabezpečené vodou zo studne, ktorá má za každých podmienok 8°C. Strecha domu je riešená ako zelená. 

Aspoň jedna stena s hlinenou omietkou

„Konštrukcia je kombinovaná, suterén je betónový a obytné podlažie je drevené s murovanými vnútornými priečkami a betónovými podlahami pre lepšie akumulačné schopnosti. V každej izbe je minimálne jedna stena s hlinenou omietkou najmä pre výbornú reguláciu vlhkosti, na ktorú sú drevostavby citlivé, tiež pre pohlcovanie pachov a v neposlednom rade pre úžasnú prirodzenú farbu hliny,“ vysvetľuje autor projektu. Umne vymyslené – čo poviete? 

RD Náves 

Architektonické štúdio: www.mvarchitektura.sk
Autor: Ing. Mgr. art. Marek Vereš
Lokalita: Konská pri Rajci
Plocha stavebného pozemku: 400 m2
Úžitková plocha: 95 m2
Zastavaná plocha (vrátane izolácie): 95 m2
Obostavaný objem: 451 m3
Objem vnútorného priestoru: 266 m3
Výmena vzduchu pri rozdiele tlaku 50 Pa: n50 = 0,43
Stavebné náklady (na kľúč): 83 000€
Náklady vrátane zariadenia a mobiliáru: 93 000€
Text: Sabína Zavarská
Foto: Martin Gura, Marek Vereš

Tagy:
rodinné domy bývanie v Konskej pri Rajci dom svojpomocne

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jeseň/zima 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky