Udržateľný rodinný dom z miestnych materiálov, v ktorom sa zrkadlí prostredie

24.07.2017  |     

Špecifikom tohto domu sú celostenové presklenia, v ktorých sa zrkadlí prostredie a vytvárajú pocit absolútnej transparentnosti. Extrémne odľahčený a vzdušný dom, ktorý ako keby ani nebol.

Veľký nemusí znamenať masívny

Požiadavkou majiteľov bolo, aby architekti vytvorili dom, ktorý by ponúkol „dostatočné množstvo priestoru.“ O austrálskych domoch sa hovorí, že sú najväčšie na svete, avšak nemusia vždy pôsobiť ako masívna hmota, ktorá priestor zatarasuje. THAT House, hoci má viac ako 250 metrov štvorcových podlahovej plochy, ukazuje pravý opak. Dom je možné otvoriť do záhrady, ale aj do ulice, inak chráni súkromie domácich. 

Príroda ako súčasť domu

Otvorený spoločenský priestor je možné jednoducho vďaka dreveným priečkam rozčleniť a vytvoriť si tak potrebné súkromie. Príroda je zakomponovaná priamo do samotného domu, a to nielen v rámci terasy, do ktorej je vsadený strom, prerastajúci otvor vo fasáde. Zaujímavú prírodnú vitrínku nájdete aj v priestore za schodmi pri kuchyni. Tak ako schodisko i zariadenie domu pôsobí odľahčujúco, vzdušne – až tak, že v byte môžete doslova cítiť ako prúdi svetlo.

 

Množstvo zákutí a zaujímavých prvkov

Aj miestnosti na poschodí majú jednu stenu presklenú, čo umožňuje príjemný výhľad a pocit, že vlastne nie ste ani vo vnútri. Súčasťou domu je zaujímavo riešený bazén, na ktorý vidno z hornej spálne. Presah vrchného kvádra vytvára zastrešenie terasového priestoru s externým jedálenským stolom a príjemný úkryt pred priamym slnkom.

Celkovo – asymetricky uložené základné bloky domu tvoria mnoho zaujímavých zákutí a miest, ktoré sa dajú zaujímavo využiť. Jednoducho tento dom nikdy nemôže nudiť a vždy môže vyzerať ináč.

Aké je dispozičné riešenie?

Na poschodí sa nachádzajú tri spálne vrátane rodičovskej, hygienické zázemie, na prízemí je obývacia izba, kuchyňa, jedáleň a ďalšia spoločenská miestnosť. Súčasťou prízemia je pracovňa, ktorá sa dá odčleniť priečkou od ostatného priestoru a vytvoriť tak samostatnú izbu s dostatkom súkromia a pokoja na prácu či štúdium. V bloku obloženom drevenými doskami sa nachádza hygienické zázemie prízemia a taktiež technické miestnosti a odkladacie priestory. ​

 

Tak, ako všetky domy od tohto architektonického štúdia, aj THAT House je realizovaný ako udržateľný. Pasívny solárny zisk, pasívna ventilácia, vysokovýkonná izolácia, dvojité zasklenie, opätovné použitie dažďovej vody, sú samozrejmosťou. Rovnako aj použitie miestnych materiálov a solárnych panelov. 

THAT House

Architektonické štúdio: Austin Maynard Architects, www.maynardarchitects.com
Projektový tím: Andrew Maynard, Mark Austin, Kathryne Houchin
Podlahová plocha: 255 m2
Rok realizácie: 2015
Lokalita: Melbourne, Austrália

Sabína Zavarská
Foto: Tess Kelly

Tagy:
nízkoenergetické domy rodinné domy Melbourne Austin Maynard Architects THAT House

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky