Skromná drevená prístavba k rodinnému domu sa napriek nízkemu rozpočtu vydarila!

25.07.2017  |     

Štyridsať metrov štvorcových nie je na bývanie veľa, ale ak sa váš obytný priestor o ne umne rozšíri, vtedy to už niečo znamená.

Francúzski architekti zo štúdia KARST architecture rozšírili pôvodný starý dom pôsobivou modernou prístavbou s drevenou fasádou. Na prvý pohľad sa výrazne odlišuje od pôvodného domu, ale napriek tomu nepôsobí rušivo. Zaujímavý efekt z exteriéru, ale i v interiéri architekti dosiahli posunutím hrebeňa klasickej sedlovej strechy.

Prístavba s atmosférou pokoja

Skromné drevené rozšírenie pôvodného domu očarí zaujímavou atmosférou zvonku i zvnútra. Dom má funkciu víkendového, respektíve prázdninového domčeka a miesta, kde jeho majiteľ – spisovateľ môže tvoriť v pokojnom harmonickom prostredí. Tento nápad sa zrodil v jeho hlave v čase, keď demolovali susednú farmu a on si z nej odložil niekoľko masívnych dubových trámov. Potom oslovil architektov, ktorí jeho ideu zrealizovali a posunuli ešte o úroveň vyššie.

Pôvodný dom pôsobil surrealisticky

Stavebný pozemok sa nachádza v malej dedine na pobreží Atlantického oceánu a má svoju históriu. Stál tu starobylý tradične postavený dom, z ktorého prežila len malá časť. Neskôr bol domurovaný. Architekti tvrdia, že keď sa po prvýkrát ocitli na mieste zdal sa im tento malý dom zvláštny a zábavný. Surrealistický vzhľad mu dodávali aj mix použitých materiálov a snaha napodobniť tradičnú architektúru. 

Náročná úloha: Ako by mala prístavba vyzerať?

Architekti teda stáli pred náročnou úlohou vytvoriť dialóg s týmto zaujímavým domov tak, aby prístavba nepôsobila ako päsť na oko, ani disharmonicky. Požiadavkou majiteľa bolo vniesť do domu denné svetlo, otvoriť ho a vytvoriť príjemný priestor na prácu. Dôraz kládol na praktické fungovanie pri každodennom živote. Tak, aby bolo bývanie v tomto dome skutočným potešením. Riešením sa ukázala skromná drevená prístavba.  

Okrem spální je celý otvorený

Tento cieľ znamenal kompletnú prestavbu interiéru, najmä vo vzťahu k novej prístavbe. V múroch starého domu boli vytvorené rôzne otvory spájajúce oba celky a pohyb v dome bol kompletne reorganizovaný. Zo starého krbu bol vytvorený centrálny prvok hlavného priestoru. Okolo krbu sa prechádza k novému rozšíreniu a následne po schodoch na medziposchodie s krásnym výhľadom. Na prvom poschodí v starej časti domu sa nachádzajú dve spálne, ktoré sú teraz jedinou oblasťou oddelenou od inak otvoreného objemu domu.

 

Čo najmenej technológií a chémie

Rekonštrukcia a prístavba bola realizovaná tak, aby dom poskytoval svojmu majiteľovi autonómny, spoľahlivý a dlhotrvajúci príbytok bez zbytočných technológií. Na izoláciu bola použitá vlna a korok, drevo z jedle bez chemického ošetrenia. Napriek nízkemu rozpočtu sa podarilo vytvoriť nezvyčajný dom, zložený z dvoch na prvý pohľad absolútne iných menších celkov, ktoré v realite vytvárajú ucelený príjemný a pohodlný priestor prázdninového bývania, v akom nie je problém bývať hoci aj natrvalo. 

Doppelgänger

Architektonický ateliér: KARST architecture
Architekt: Andrei Scarlatescu
Lokalita: 44350 Saint-Molf, Francúzsko
Rozloha: 40 m2
Rok realizácie: 2016

Sabína Zavarská
Foto: Amélie Labourdette

Tagy:
prístavba rodinné domy drevené stavby prístavby k rodinným domom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky