Výnimočný trojizbový byt na brehu Karloveského ramena

02.08.2017  |     

Výhľad na Dunajské rameno bol tým, čo robilo z bežného trojizbového bytu výnimočný. Architekt sa preto rozhodol vtiahnuť ho do obývačky a podriadil mu celý interiér.

„Bola by večná škoda nevyužiť takýto výhľad a otočiť sedačku chrbtom k oknu. Zariadenie celej dennej časti je koncipované tak, aby si majitelia mohli pohľad von užiť čo najviac.“

Boris Schultz, architekt

Podriadený výhľadu

Ivana s Marošom kúpili trojizbový byt na brehu Karloveského ramena najmä preto, že bol na nádhernom mieste, s obývačkou obrátenou k rieke. „Bola by večná škoda nevyužiť to. Výhľad totiž môže podľa mňa posunúť akýkoľvek byt o dve kategórie vyššie,“ hovorí architekt Boris Schultz, ktorého požiadali o zariadenie interiéru.

 

Nosnou myšlienkou jeho návrhu preto bolo čo najviac vtiahnuť exteriér do interiéru – neďaleká rieka je reflektovaná vodou vo veľkom, 300-litrovom akváriu, zeleň za oknom má pokračovanie v rastlinách v obývačke aj na pôsobivom dominantnom obraze nad sedačkou, vytvorenom zo živého machu. Keďže domáci pár nepatrí k televíznym maniakom, architekt mohol aj usporiadanie obývacej časti pokojne podriadiť výhľadu.

„Televízor išiel trochu bokom a gauč je otočený tak, aby z neho bol čo najkrajší pohľad na rieku,“ vysvetľuje architekt. Navyše je sedačka, navrhnutá a vyrobená na mieru, uspôsobená tak, aby na nej bol dostatok miesta nielen na sedenie, ale aj na pohodlné ležanie. „Rieku máme namiesto kozuba,“ smeje sa domáci pán.

„Keď prídeme s manželkou z práce, ľahneme si na sedačku, popíjame kávu alebo limonádu s vyloženými nohami a pozeráme sa na Dunaj. Je to veľmi upokojujúce.“

Typicky škandinávska farebnosť – kombinácia dubového dreva s bielou, odtieňmi sivej a tyrkysovými akcentmi prispieva k pocitu pohody a útulnosti, ktorý z bytu sála. 

Podmienka minimalizmu

Celý byt je zariadený veľmi jednoducho, ale najmä prakticky a komfortne. Aby interiér v takomto minimalistickom štýle aj skutočne fungoval, musel architekt v prvom rade vytvoriť dostatok odkladacích priestorov. Našťastie, začal s návrhom dostatočne včas, aby mohol zasiahnuť aj do dispozície bytu – z pomerne rozľahlej vstupnej chodby napríklad „ukrojil“ pár štvorcových metrov na šatník. Vznikol tak šikovný odkladací priestor s miestom na kabáty, topánky aj na pohodlné sedenie pri prezúvaní.

 

„Aj vďaka tomu môže byť celý byt uprataný a minimalistický, že je v ňom dostatok miesta na odloženie všetkého, čo s domácnosťou súvisí – od vysávača cez pomôcky k akváriu a vianočné ozdoby až po oblečenie,“ upozorňuje architekt. Ďalšou elegantnou zmenou bolo zväčšenie kúpeľne, z ktorej navyše zmizla práčka – architekt pre ňu vytvoril nenápadnú niku prístupnú z hosťovského WC.

Domácemu páru síce otvorený obývací priestor vyhovo­val, kuchyňu však chceli trochu „zamaskovať“. Keďže s jej umiestnením sa veľa robiť nedalo, architekt aspoň schoval linku za knižnicu a všetky spotrebiče ukryl do skriniek. Pri pohľade z obývačky tak dominuje biela knižnica, jedálenský stôl a zaujímavá stena obložená drevenými latkami.

Príjemná biela knižnica, na ktorú nadväzuje obývačková stena, maskuje kuchynskú linku, všetky spotrebiče sú zabudované a skryté, takže z kuchyne na prvý pohľad nekričí jej utilitárna funkcia. Pri pohľade z obývačky človek viac vníma jedálenský stôl, knihy a dekorácie v policiach.

Efektnú lamelovú stenu z masívneho dubového dreva urobili z rámovacích profilov asi za desatinu bežnej ceny.

Knižnica nielen „maskuje“ kuchynskú linku, ale zároveň vytvára aj prepojenie s nočnou zónou a opticky rozširuje priestor obývačky.

„Interiér som sa snažil navrhnúť tak, aby bol nielen estetický, ale aj pohodlný a fungujúci. Napríklad, vďaka dostatku úložných priestorov sa tu dá jednoducho udržiavať poriadok.“

Boris Schultz, architekt

Sedačku vyrobila na mieru podľa návrhu architekta Schultza firma Techo. Poskytuje viac priestoru na ležanie, než je bežné, vďaka nižším operadlám však nepôsobí veľmi masívne. „Miesto na ležanie využívame najviac, sedia u nás asi len návštevy,“ smeje sa domáci pán. 

Erikin pohľad

Čistý interiér potrebuje svoje zázemie – aby ste ho mohli bez väčšej námahy udržiavať v stave striedmeho minimalizmu, musíte mať na to po A správnu povahu a po B dostatok skríň, šatníkov a dvierok, ktoré skryjú všetko, čo v živote potrebujete. Navyše je potrebné navrhnúť všetky odkladacie priestory tak, aby interiér „nezabili“, a to nebýva vždy jednoduché. V tomto byte využil architekt jednak šatník, ktorý je pri dostatku podlahovej plochy veľmi elegantným ťahom, a jednak nenásilné mimikry – šatníkové skrine sa „tvária“ nenápadne ako biela stena a pri pohľade do kuchyne nedominuje masívna linka, ale vašu pozornosť upútajú poličky, ktoré nie sú preplnené, ale zdobí ich len niekoľko príjemných a estetických drobností. U mňa jednoznačne palec hore.

ARCHITEKT

Ing. arch. Boris Schultz
A.M. architects
www.AM-architects.eu
www.facebook.com/AMArchitekti

byt v novostavbe

dispozícia: 3 + kk 

obytná plocha: 98 m2

lokalita: Bratislava

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: AM – ARCHITECTS
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2017

Tagy:
novostavby Karloveské rameno A.M. architects trojizbové byty byty v Bratislave

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky