Interiér z dreva a veľkorysá terasa: Priestranné bývanie získali spojením dvoch malých bytov!

09.08.2017  |     

Veľkorysé bývanie na najvyššom podlaží novostavby vzniklo spojením dvoch menších bytov – z jedného sa stala denná zóna s príjemnou strešnou terasou, z druhého pohodlná nočná časť. Veľké zmeny boli možné aj vďaka včasnému zásahu architekta.

Kuchynskú linku, rovnako ako všetok skrinkový a vstavaný nábytok, im na mieru vyrobil stolár. Stoličky, voľne stojaci nábytok a doplnky si vybrali najmä zo stránok bonami.sk a estilofina.sk.

Najtvrdším orieškom pri realizácii terasy bolo jej kvalitné odvodnenie.

Hranicu medzi obývačkou a kuchyňou naznačuje blok, v ktorom sú umiestnené rozvody, musel teda ostať na svojom mieste. Pôvodne plánovaný obklad z prírodného kameňa však pre nedostatočnú únosnosť jeho stien vymenili za tapetu v podobnom odtieni.

Potrebujeme veľký byt

Hovorili si Aďa a Tono, keď sa rozhodli založiť si rodinu. Obaja totiž vyrastali v rodinných domoch a ich prvé spoločné bývanie, trojizbový byt v Bytči, im pripadalo priveľmi stiesnené. „Spálňa bola taká malá, že by sa do nej ani nevmestila detská postieľka,“ hovorí ona. Vtedy sa im naskytla možnosť kúpiť byt na ideálnom mieste – neďaleko firmy, kde obaja pracujú, začali stavať novú bytovku. „Je to skvelá poloha,“ pochvaľujú si.

 

„Máme to kúsok do práce aj do mesta, a pritom je tu úžasný pokoj, aký býva na dedine.“ Háčik bol ale v tom, že v ponuke boli len malé byty. Tu mohol pomôcť len šikovný architekt a včasný zásah. Prvou časťou zadania pre architekta Dušana Chupáča teda bolo vybrať dva zo štyroch bytov plánovaných na najvyššom poschodí, ktoré by sa dali spojiť tak, aby čo najlepšie splnili predstavy mladej dvojice o ich budúcom bývaní.

Rozhodol jednak krajší výhľad, jednak orientácia na svetové strany. Majitelia totiž túžili po veľkej terase, ktorá by nadväzovala na obývačku a na ktorej by sa dali usporadúvať párty a grilovačky. 

„Terasa je orientovaná približne na severozápad, takže je tu aj v lete príjemne, pretože nie je priveľmi rozpálená od slnka,“ vysvetľuje architekt. Aj v ostatných požiadavkách mala mladá dvojica jasno – chceli čo najväčšiu otvorenú obývačku spojenú s jedálňou a kuchyňou, kúpeľňu s vaňou aj sprchovacím kútom, dve detské izby a spálňu so šatníkom. V interiéri túžili po teplých materiáloch, ktoré by pôsobili útulne a nie priveľmi moderne. Inak nechali architektovi v podstate voľnú ruku.

Pri vstupných dverách nepotrebujú mať veľké skrine. Stačí vešiak a miesto na odloženie topánok, čapíc a šálov. Za rohom je totiž šatník.

Šikovné riešenia

Keďže začali plánovať úpravy dostatočne skoro, mohol architekt urobiť v dispozícii pomerne veľké zmeny, ktoré sa zrealizovali ešte počas hrubej stavby. V spolupráci s dodávateľom stavby a statikom stihli všetko včas doriešiť. Musel však rešpektovať nosný systém a nezaťažiť neúmerne spodné konštrukcie. Keďže sa byt nachádza na najvyššom podlaží, bolo tiež možné „ukrojiť“ časť z neho tak, aby vznikla priestranná strešná terasa.

Byt je prakticky rozdelený na dennú a nočnú zónu, pričom denná časť zaberá celý pôvodný dvojizbový byt. Na veľký otvorený obytný priestor tu nadväzuje malá komora a rozľahlá terasa, ktorá vďaka posuvným zaskleným dverám po celej dĺžke miestnosti funguje ako príjemné rozšírenie obývačky.

 

Nočná časť je na mieste niekdajšieho trojizbového bytu – dve rovnocenné izby, ktoré plánujú v budúcnosti zariadiť ako detské, architekt o niečo zväčšil a na mieste obývačky a kuchyne navrhol rodičovskú spálňu so šatníkom a tiež hlavnú kúpeľňu. Do tej sa mu podarilo zakomponovať všetky želania domácich – voľne stojacu vaňu a sprchu, dve umývadlá, WC aj miesto na práčku so sušičkou. Sprchu a WC pritom šikovne ukryl za skrátenú priečku vedľa vane.

Chytrým riešením bolo aj doplnenie svetlíkov do chodby. Denné svetlo úplne zmenilo pocit z pôvodne tmavého priestoru a domáci si tento nápad nevedia vynachváliť. „Je to perfektné. Aj keď je chodba dosť dlhá a v tvare L, nie je v nej tma a cez deň tu nemusíme svietiť,“ pochvaľuje si domáca pani. „Hoci nás niektorí od zásahu do strechy odhovárali, so svetlíkmi sme doteraz nemali nijaké problémy,“ dodáva.

Natáliin pohľad

Dva byty spojené do jedného priestranného penthausu sú skvelým riešením v prípade, ak je vám len jeden primalý a väčší nie je v ponuke. Jeho majitelia sa už vo fáze výberu obrátili na skúseného architekta, čo považujem za ideálne riešenie na ceste za vysnívaným bývaním. Časť bytu tak vďaka jeho zásahom už vo fáze hrubej stavby ustúpila veľkorysej terase, ktorá majiteľom poslúži pri chvíľach oddychu aj obľúbených letných grilovačkách. Keďže domáci chceli, aby ich domov pôsobil útulne, rozhodli sa staviť na drevo, ktoré pôsobí teplo a človeku sa navyše len tak nezunuje.

ARCHITEKTI

Ing. arch. Dušan Chupáč, autorizovaný architekt
Spoluautorka Ing. arch. Ivana Lašan
Arkon ateliér
www.arkonatelier.sk

byt v novostavbe

dispozícia: 4 + kk 

obytná plocha: 150 m2 vrátane terasy

lokalita: Maršová-Rašov

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2017

Tagy:
drevený nábytok novostavby interiér z dreva byty v novostavbe štvorizbové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky