Bezbariérový rodinný dom vo svahu s jazierkom na kúpanie

10.08.2017  |     

Navrhnúť dom vo svahu si vyžaduje citlivý prístup architektov. Kým niektorí sa takýchto pozemkov skôr stránia, iní z nich vedia vyťažiť maximum v prospech bývania.

To sa podarilo aj architektom zo štúdia ROSA – ARCHITEKT Michalovi Rosovi a Martine Rosovej. Dom s veľkolepými preskleniami poskytuje nádherný výhľad a prispôsobenie terénu zase prináša zaujímavé členenie domu. Avšak požiadavka bezbariérového domu na tomto mieste potrápila aj ich. Pozrite sa, ako sa to nakoniec podarilo!

Základné zadanie

Architektov majiteľ pozemku a budúceho domu už na úvod usmernil dosť ráznymi a nie práve súladiacimi požiadavkami. Dom postavený na juh na zvažujúcom sa pozemku mal mať vstup z najvyššieho bodu pozemku, ale byť pritom bezbariérový, všetky obytné miestnosti mali mať prístup do záhrady a obytná časť záhrady mala byť v rovine.

 

K zadaniu patril aj dostatok úložných priestorov pre športové vybavenie a garážovanie dvoch áut. Sklon strechy, smer hrebeňa a výška odkvapu boli zase určené miestnymi regulatívami. Paradoxne – pozemok vôbec nie je veľký, ako by ste mohli očakávať, a má aj dosť neobľúbený trojuholníkový tvar. Napriek tomu poskytuje všetko potrebné. Zákutie krytej terasy so sedením a kúpacím jazierkom, s prekrásnym výhľadom, ale aj pobyt na tráve v záhradke.

Ako to vyriešili?

„Riešením je dom so vstupom priamo do druhého nadzemného podlažia. Okrem zádveria je vo vstupnom podlaží šatňa a garáž, ktorá slúži tiež ako sklad športového vybavenie, záhradného nábytku a náradia. Pásové okno garáže, ktoré nadväzuje na trojstranné presklenie obývacej izby má v budúcnosti umožniť prípadné iné využitie tohto priestoru. Do obytného podlažia sa schádza výťahom. O schodoch sme dlho diskutovali, a došli sme k tomu, že nechceme v dome priestor, ktorý jeden z užívateľov domu nikdy nepoužije, nikdy tam nemôže vstúpiť a nemôže ho ani upratať. Výťah má pochopiteľne záložný zdroj,“ vysvetľujú postup uvažovania tvorcovia tohto nevšedného domu.

Od vchodu nenápadný, na druhej strane prekvapí

Z vstupnej strany uvidíte len sedlovú strechu a pod ňou sa ukrývajúcu garáž, zastrešený vstup do domu s rovnou strechou a schody, ktoré spolu so svahom klesajú dole, k záhrade. Za týmto zo strany ulice nenápadným vstupom sa však skrýva fascinujúca časť orientovaná do záhrady, ktorá ukazujem dom v plnej kráse. A nielen dom, ale obyvateľom aj čaro okolitej prírody, vďaka množstvu presklených stien.

Čo poskytuje bezbariérový interiér?

Veľmi elegantne je riešená kuchyňa v matnej bielej kombinovaná so sivou, so zabudovanými spotrebičmi. Kuchynská linka v tvare písmena U so skrátenou jednou nožičkou poskytuje dostatok pracovného priestoru a vstavané skrine množstvo úložného priestoru. V spoločenskom priestore figuruje moment dlhého užšieho obdĺžnika.

 

Takýto tvar má pracovná doska, jedálenský stôl, polica pri oddychovej časti, dokonca aj veľmi zaujímavo riešený krb. „visiaci“ uprostred veľkého presklenia. Navyše všetky tieto obdĺžniky sú rovnobežné, čo vytvára čarovný pocit nevieravej organizácie. Tesne pri krbe a priamo pod oknom je vytvorený pohodlný priestor na relax. Presklenie na bočnej stene je možné odsunúť a spojiť priestor interiéru s exteriérovou terasou.

Z jazierka priamo do kúpeľne a naopak

Nemenej fascinujúco pôsobí kúpeľňa, ktorá je riešená v hnedosivom odtieni v kombinácii s bielou. Z kúpeľne je možné priamo vyjsť na terasu, ku kúpaciemu jazierku. Manželská spálňa je ďalšou izbou, z ktorej je možné vyjsť priamo na terasu, či k jazierku. Kombináciu hnedej a bielej oživuje fialová. Priestory pod oknom sú na viacerých miestach využiteľné ako úložné, či police.

Dom je vybavený riadeným vetraním s rekuperáciou tepla a tepelným čerpadlo. Pôvodne plánovaný bazén bol v priebehu realizácie nahradený kúpacím jazierkom. Pôsobí rozhodne harmonickejšie.

RD na Červenom kopci

Architektonický ateliér: ROSA – ARCHITEKT

Architekti: Ing. arch. Michal Rosa, Ing. arch. Martina Rosová

Interiéry: Ing. arch. Martina Rosová

Lokalita: Trutnov, ČR

Plocha pozemku: 775 m2

Zastavaná plocha: 170 m2

Úžitková plocha: 230 m2

Projekt: 2012 až 2013

Realizácia: 2013 až 2014

Sabína Zavarská

Foto: Ing. Petr Košťál

Tagy:
rodinné domy trutnov rosa domy vo svahu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky