Dvojizbový byt v Piešťanoch, ktorý oživila nápaditá kovová konštrukcia

07.09.2017  |     

Príjemný dvojizbový byt získal vďaka kompletnej rekonštrukcii úplne nový výraz. Jeho srdce tvorí netradičná kovová konštrukcia, ktorá nápadito nahradila časť stien.

Sedačku v obývacej časti už stihol majiteľ vymeniť za inú – väčšiu. Na mieru mu ju vyrobila firma Kemart.

 

Viac svetla aj priestoru

Za svoj nový domov si Michal vybral starší dvojizbový byt v centre mesta, ktorý však nutne vyžadoval rekonštrukciu. Obrátil sa preto na dvoch rôznych architektov, ktorí mu v prvom kole predstavili, ako by priestor s nevyhovujúcou dispozíciou upravili. Z dvojice návrhov sa pomerne rýchlo rozhodol pre architektky z ateliéru KIVVI architects, ktorých riešenie mu bolo bližšie. „Od začiatku som chcel mať v byte aj dostatočne veľkú pracovňu,“ objasňuje mladý majiteľ.

A práve návrh architektiek, ktoré pracovnej časti vyhradili adekvátny priestor a nielen menší stôl včlenený medzi obývačku a kuchyňu, ho presvedčil. Nemalým bonusom ďalšej spolupráce bolo aj to, že si veľmi sadli ľudsky, čo celý proces spríjemnilo. „V prvom rade sme pôdorys vyčistili a zbavili ho všetkých nadbytočných priečok. Účel bol jasný – získať viac prirodzeného svetla a priestoru,“ vysvetľuje architektka Kristína. Aby byt čo najviac presvetlili, stavili na prevažne svetlé farby, ktoré doplnili tmavšími akcentmi. 

Jedným z cieľov rekonštrukcie bolo vyčistenie pôdorysu, vďaka čomu nie je priestor vo výsledku zaťažený množstvom dvier. Aj tie do kúpeľne sú posuvné, čo chodbu odľahčuje. 

Kov a sklo zjemňuje a vyvažuje drevený dekor použitý na nábytku a podlahe. 

Kristína Poržoltová, architektka 

Televízor by ste v byte hľadali márne. Pri tehlovej stene sa nachádza lavica s úložným priestorom, ktorá slúži ako ďalšie sedenie. Aby sa sedelo pohodlnejšie, nechýba tu viacero vankúšov. 

Bez zbytočností

Srdcom celého riešenia je kovová konštrukcia so sklenenými výplňami, ktorá oživila dovtedy málo využívané časti bytu a prispela aj k jeho presvetleniu. V byte vyčleňuje pracovňu a zároveň oddeľuje vstupné priestory od dennej časti. „Pracovný kút tak mohla nahradiť plnohodnotná miestnosť, ktorá je opticky oddelená od obývačky. Bez problémov sa do nej vošiel veľký pracovný stôl aj skriňa na dokumenty,“ približuje spoluautorka návrhu. Rovnaký prvok použili architektky z KIVVI architects aj v spálni, v ktorej kovová konštrukcia tvorí šatník. 

Interiér bytu je zariadený minimalisticky a kladie dôraz na čistotu riešenia, čo z veľkej časti vychádza z Michalovho životného nastavenia. Hoci v ňom býva už dva roky, nezahltil ho, ako býva neraz zvykom. „Do bytu som prišiel len s jednou taškou vecí a snažím sa zachovať ho pocitovo čistý, zbytočne ho nezapĺňať zbytočnosťami,“ vysvetľuje.

Aby byt nepôsobil stroho, dotvoril ho grafikami od slovenských výtvarníkov Daniely Olejníkovej a Dávida Soboňa. Výber všetkých ďalších dekoratívnych prvkov a vzorovaných textílii vopred konzultoval s dvojicou skúsených architektiek.  

KTO TU BÝVA

Michal pracuje v spoločnosti venujúcej sa výrobe bicyklov. K jeho záľubám patrí okrem športu najmä cestovanie. Na snímke spolu s architektkou Kristínou z KIVVI architects, ktorá spolu stojí za návrhom interiéru. 

Podlahy s výraznejšou kresbou dreva na veľkej ploche sa majiteľ spočiatku bál, no architektky ho nakoniec presvedčili. „Bol to taký krok viery, ale nakoniec som veľmi spokojný,“ objasňuje. 

Osvetlenie pri posteli tvoria zo stropu spustené kovové svietidlá. Vypínače sú zapustené do čela postele.  
(rezerva alebo kam sa bude hodiť k tehlovému obkladu):

Tehlový obklad natretý bielou farbou sa objavuje na viacerých miestach v byte, čo prispieva k jednotnosti priestoru. 

Natáliin pohľad

Nápaditá kovová konštrukcia v Michalovom byte priestor šikovne rozdelila a zároveň významnou mierou prispela k jeho vizuálnej atraktivite. Páči sa mi, že architektky v rámci návrhu byt zjednotili opakovaním materiálov a prvkov, nielen kovovej konštrukcie, ale aj tehlového obkladu. Keďže si majiteľ nechal všetok nábytok vyrobiť na mieru, je drevený dekor v celom byte rovnaký, čo tiež podporuje jeho celistvosť. Oceňujem, že v domácnosti športovca si svoje miesto našlo aj boxovacie vrece, ktoré neslúži len ako nevšedná dekorácia. 

 

ARCHITEKTKY

Mgr. art. Kristína Poržoltová, Ing. arch. Ivana Paľková a ich tím www.kivvi.sk

industriálny pánsky byt

dispozícia: 2 + kk

obytná plocha: 61 m2   

lokalita: Piešťany

TEXT: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKA
ZDROJ: časopis Môj dom 8/2017

Tagy:
minimalistický štýl rekonštrukcie bytov byty v Piešťanoch dvojizbové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky