Čarovná rekonštrukcia baníckeho domu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave

21.09.2017  |     

Banská Štiavnica a jej okolie je charakteristická charizmatickými historickými stavbami, ku ktorým patria aj staré banícke domy. I keď mnohé sú už zvlhnuté, rozpadnuté a čakajú skôr na zbúranie ako na rekonštrukciu, máme dôkaz, že rekonštrukcia sa môže i v tomto prípade vyplatiť.

Architektonický ateliér z+v architects realizoval výnimočnú rekonštrukciu historického baníckeho domu. 

 

Šanca na druhý život

Architekti Zuzana a Vladimír Schmidt vedia ako ponechať, ba ešte zvýrazniť špeciálnu charizmu a génia loci pôvodných objektov, napriek tomu, že sa nachádzajú v havarijnom stave. Nakoniec, architektka Zuzana Schmidt čarovné prostredie Banskej Štiavnice a banských mestečiek pozná, sama pochádza z Novej Bane. 

Banícky dom, ktorý dostal druhý život sa nachádza blízkosti centra mesta Banská Štiavnica, je osadený vo svahovitom teréne v historickej zástavbe poväčšine baníckych domov. Jeho zadná časť je zapustená do terénu, z ktorého vyčnieva len strecha. Jednopodlažný dom je čiastočne podpivničený a má charakteristickú asymetrickú sedlovú strechu s polvalbami. Teraz mu pribudlo obývateľné podkrovie. 

Aj tu strašili nevhodné zásahy z 20. storočia

Vzhľadom na stav, v akom sa stavba nachádzala nebolo pochýb o potrebe komplexnej obnovy. Požiadavkou majiteľa domu bolo, aby plnil funkciu moderného a pohodlného prechodného bývania. Architekti rešpektovali pôvodné dispozičné riešenie baníckeho domu, potrebné však bolo dom očistiť od nevhodných zásahov z 20. storočia. Zrekonštruované čo najbližšie k pôvodnej podobe boli časti fasád, ktoré kedysi znehodnotilo zväčšenie okenných otvorov. Nové okenné výplne boli navrhnuté podľa originálov.

Čo sa nedalo zrepasovať nahradili

„Dom sa nachádzal v havarijnom stave, a tak sme pristúpili k náhrade niektorých jeho prvkov a častí poškodených natoľko, že sa nedali zrepasovať. Poškodené konštrukčné prvky boli nahradené precízne remeselne spracovanými replikami. Pôvodne drevenú prednú časť domu nahradilo po odsúhlasení príslušnými orgánmi pamiatkovej starostlivosti keramické murivo. Pôvodná veľká vstupná hala bola úpravami z 20. storočia porozdeľovaná na menšie celky. Priestor sme očistili a opäť zjednotili,“ vymenúvajú potrebné úpravy architekti.

Aká je dispozícia domu?

Z haly vojdete do dvoch spální, kúpeľne a kuchyne, tiež je tu prechod do zadnej časti domu, využívanej ako technické a hospodárske zázemie. Majiteľ si želal kúpeľňu na mieste pôvodnej kuchyne, keďže odtiaľto je prístupná spálňa. Vedľajšia kuchyňa plní tiež funkciu spoločenskej miestnosti prízemia domu s nádherným výhľadom na dominanty mesta – Starý Zámok a Kalváriu. Na varenie a pečenie slúži nová pec, ktorá je zároveň veľmi estetický a štýlovým doplnkom interiéru (autorom riešenia pece je známy peciar, majster Institoris). Na prízemí sa ešte nachádzajú dve menšie kúpeľne prislúchajúce k spálňam.

 

Príjemné podkrovie s pracovňou a terasou

Do zobytneného podkrovia vedú schody z haly. A v podkroví sa nachádza kuchyňa s jedálňou, obývacou miestnosťou respektíve pracovňou, ďalej izba a hygienická miestnosť. Priestor je osvetlený vikiermi a rozšírenými okennými otvormi v štítovej stene na severnej strane domu. Z jedálne je možné vyjsť na terasu, ktorá je vybudovaná nad hospodárskou miestnosťou zapustenou do svahu. Sklené dvere, ktoré na terasu vedú je možné zakryť, zatvoriť drevenými vrátami, ktoré splývajú s drevenou výplňou zadného strešného štítu. 

„Vonkajšie terénne schodisko a celá nová morfológia záhrady umožňuje prepojenie terasy s priestorom pred hlavným vstupom do prízemia domu. Pod schodiskom vznikol chránený priestor na exteriérové uskladnenie a preschnutie dreva. Hospodárske zázemie domu je z exteriéru stvárnené ako drevená šopa, aby nerušilo pôvodný vzhľad objektu. Na hornej platforme pribudol uzatvárateľný altánok, ktorý svojim prevedením, šindľovou strechou a detailmi odkazuje na hospodárske šopky a dotvára atmosféru celej parcely,“ vysvetľujú detaily atmosféry zrekonštruovaného historického domu architekti.

Rekonštrukcia baníckeho domu Dolná Resla

Architektonický ateliér: z+v architects

Architekti: Ing.arch. Zuzana Schmidt, Ing.arch. Vladimír Schmidt

Zhotoviteľ: Martin Macharík, Kolo s.r.o.

Rok projektu: 2013 

Rok realizácie: 2014 až 2015 

Celková plocha pozemku: 1 149 m

Zastavaná plocha: 183 m2 

Úžitková plocha domu: 264 m2, z toho pivnica 20 m2, prízemie 129 m2, podkrovie76 m2 a terasa 39 m2

Sabína Zavarská
Foto: Martin Šveda

Tagy:
rekonštrukcie domov banícke domy bývanie v Banskej Štiavnici z+v architects rekonštrukcia baníckeho domu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky