Ako prerobiť historický dom na štýlový moderný priestor

22.09.2017  |     

Prerobiť historický dom na úplne funkčný moderný priestor nie je vždy jednoduché, ale rozhodne to má svoje čaro. Charizmatickú premenu vytvoril španielsky architektonický ateliér RÄS Studio, ktorý pri rekonštrukcii historického domu nechal vyniknúť pôvodné murivo, rôzne zaujímavé detaily a celý priestor otvoril.

Snahou architektov bolo odhaliť pôvodné čaro historického domu, na ktoré sa snažili poukázať práve odkrytím pôvodného muriva so všetkými jeho nedokonalosťami a textúrami.

Dva samostatné celky, ktoré komunikujú

La Diana, ako tento zaujímavý dom nazvali architekti, je výsledkom spojenia dvoch objemovo, vizuálne i funkčne nezávislých celkov: spoločenského priestoru na prízemí a samostatného bytu so súkromím pre všetkých členov rodiny na prvom poschodí. Otvorením veľkej časti priestoru sa vytvoril aktívny vzťah medzi prízemím a prvým podlažím, architekti tak zároveň dosiahli presvetlenie domu a jeho zaujímavých dizajnových prvkov.

 

Hlavné prvky a materiály

Celý interiér je riešený v troch hlavných farbách – kontrast čiernej a bielej zjemňuje hnedá, miestami sivá. Spojenie kovu, dreva a odhalených stien vytvára minimalistický efekt, ale zároveň dodáva priestoru špeciálny šarm. Veľmi pôsobivým momentom je priechod z kuchyne do exteriéru (medzi samotným vchodom do domu a kuchyňou je malé átrium). Vďaka tomuto čiastočne otvorenému átriu architekti dosiahli väčšiu intimitu obytného priestoru – slúži ako filter medzi ulicou a interiérom.

Malé detaily robia veľa

Nemôžeme zabudnúť na až „na kosť“ odhalené časti stropu a stien aj v spálňach, minimalistické kovové čierne schody, krytú terasu v zadnej časti domu a ďalšie zaujímavé detaily. Schodisko je rozdelené na dve časti, čím architekti opticky rozčlenili priestor. Ďalším detailom, ktorý sa nedá obísť, je zaujímavá hra tvarov a veľkostí okien v stene medzi obývacou časťou na prízemí a exteriérovou terasou. Odhalené murivo je v tejto časti natreté nabielo.

 

Dosť svetla aj súkromia pre každého

Prízemie obytnej časti domu patrí kuchyni a obývačke s priechodom na terasu. Na druhom podlaží s galériou sa nachádza spálňa rodičov s vlastnou kúpeľňou, dve samostatné izby a hygienické zázemie. Nočná zóna je organizovaná okolo prázdneho priestoru, preto poskytuje dostatok súkromia. Sklenené panely dovolia prirodzenému svetlu prenikať do celého interiéru kedysi tmavého domu.

La Diana

Architektonické štúdio: RÄS Studio

Architekti: Clàudia Raurell, Joan Astallé, Marc Peiró

Lokalita: Vila de Gràcia, Barcelona, Španielsko

Plocha: 136 m2

Rok projektu: 2017

 

Sabína Zavarská

Foto:  Adrià Goula

Tagy:
rodinné domy historické domy rekonštrukcia rodinného domu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky