Ako rodinný dom v Kalinkove šikovne pracuje s denným svetlom

28.09.2017  |     

Na začiatku bol dlhý užší obdĺžnik. Ten architekti na jednom mieste predelili, aby vytvorili parkovacie státie, v prostrednej časti domu zvýšili strop. Juhovýchodnú stenu domu čo najviac otvorili, severozápad, ktorý vedie do ulice zostáva uzatvorený a dôsledne chráni súkromie domácich.

Takto v skratke vznikol rodinný dom v Kalinkove od architektonického štúdia z+v architects. 

Tvar pozemku bol hlavným faktorom, ktorú určil tvar samotného obytného domu. Cieľom architektov bolo čo najlepšie využiť, ale zároveň podporiť efektívnu orientáciu domu voči svetovým stranám. Riešením je umiestnené domu na severozápadnej strane pozemku, tak, aby naň prirodzene tvoril vstup. Zároveň chráni súkromie, vytvára bariéru medzi ulicou a záhradou. Pozemok pri dome je tak intímnou oddychovou zónou obyvateľov domu.

 

Aká je dispozícia domu?

Samozrejme, plne zodpovedá požiadavkám majiteľov domu. Zo zádveria sa dostanete do technickej miestnosti a obývacej izby, ktorá je spojená s kuchyňou a jedálňou do jedného spoločenského priestoru. Veľkoplošné okná orientované do záhrady stierajú hranice medzi interiérom a exteriérom, a tak i vo vnútri sa môžete cítiť ako v prírode. 

Okrem presklení jedinečnú atmosféru vytvára výška stropu a jeho zošikmenie. V najvyššom bode je od steny oddelený sklobetónovým svetlíkom prebiehajúcim po celej šírke priestoru. Z kuchyne vojdete do komory a do nočnej časti domu. Tvoria ju dve izby, kúpeľňa, a rodičovská izba s vlastnou kúpeľňou a šatníkom. Z každej izby je možný priamy prístup na terasu cez francúzske posuvné okná.

Dom pracuje s denným svetlom

Svetlo súvisí s teplom, preto architekti dnes kladú veľký dôraz na presvetlenie domu. V tomto dome je dosiahnutá vysoká úroveň spolupráce stavby a svetla, ktoré pozvoľna mení atmosféru v interiéri počas celého dňa. 

„Ráno svetlo preniká najprv cez vrchný sklobetónový svetlík, a zošikmený strop pôsobí ako difúzor, ktorým je miestnosť osvetľovaná mäkkým svetlom zhora; cez deň potom pôsobí ako doplnkové osvetlenie, keď svetlo preslňuje miestnosti priamo cez francúzske okná. Poobede prechádza slnko na druhú stranu a interiér oživujú slnečné lúče roztrieštené a polámané prechodom cez sklobetónové vertikálne okná, navečer sfarbené oranžovočerveno,“ vysvetľuje architekt Vladimír Schmidt.

V zime slnko vyhrieva, v lete je tienené

Dosť častým problémom je dosiahnuť v domoch situáciu, že v zime osožia zo slnka, pričom v lete nepáli priamo dovnútra. „V zime slnko svieti pod ostrým uhlom, čím miestnosti účinne preslňuje a vyhrieva; v lete keď je slnko vyššie, naopak, priestory tieni železobetónový preklad tiahnuci sa pred oknami nad celou obytnou častou, pozdĺž celej stavby,“ vysvetľuje riešenie v tomto prípade pán architekt. 

 

RD Kalinkovo v kocke

Architektonické štúdio: z+v architects

Autori architektonického riešenia: Ing. arch. Vladimír Schmidt, Akad. arch. Jozef Gašparík

Celková plocha pozemku: 1 103 m2 

Zastavaná plocha: 210 m2

Úžitková plocha domu: 166 m2

Rok projektu: 2008 

Rok realizácie: 2009 až 2011 

Sabína Zavarská
Foto: Ing.arch. Vladimír Schmidt

Tagy:
francúzske okná rodinné domy z+v architects dispozícia rodinného domu bývanie v Kalinkove

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky