Asymetrický dom rozdelil záhradu na spoločenskú a intímnu časť

06.10.2017  |     

Plne funkčné riešenie stavby na pozemku s úzkym trojuholníkovým pôdorysom tak, aby dom vyhovoval potrebám rodiny a poskytoval aj dostatočné súkromie nie je ľahkým orieškom.

Architekti zo štúdia Atelier 111 architekti priniesli riešenie. Dom nazvali podľa jeho polohy: rodinný dom na konci mesta. Čím je zaujímavý?

 

Dom ako deliaci prvok

Pozemok v pokojnej prímestskej štvrti na konci mesta vyzeral priam idylicky pre príjemné rodinné bývanie. Na severovýchod od pozemku sa nachádza prudký svah a krásny výhľad na údolie nivy koryta Vltavy. Architekti navrhli dom do rozširujúcej sa časti pozemku, nie však až na jeho samotný okraj. Týmto umiestnením stavby sa im zároveň podarilo záhradu rozdeliť na dve časti, pričom každá z nich má inú vlastnú atmosféru. 

Spoločenská i súkromná

Predná záhrada je priestorom spoločenských aktivít rodiny relaxujúcej pri bazéne, priestorom na stretávanie sa s hosťami, či rodinné stretnutia. Atmosféra tejto časti pozemku je umocnená pri západe slnka fascinujúcim pohľadom na siluetu zámku. Naopak, zadná záhrada je intímnym miestom na relax, ktoré poskytuje krásne vnemy každého druhu a harmonizujúci pokoj. Stačí, keď sa na chvíľu v tejto časti posadíte a obklopia vás všadeprítomné farby, zvuky a vône prírody, ktorým sa nedá nepodľahnúť. V tejto časti nie je plot, pretože by pôsobil rušivo, nešťastne by oddeľoval krásy okolia a kazil výhľad.

Prírodu pozvali dovnútra

„Hmotové a dispozičné riešenie objektu predurčila okrem neobvyklého tvaru pozemku aj orientácia voči svetovým stranám, najmä snaha o výrazné prepojenie interiéru s exteriérom, a to vrátane začlenenia panoramatických prvkov ako významných interiérových spolupôsobiteľov,“ vysvetľuje architekt Jiří Weinzettl. 

Aké je dispozičné riešenie?

Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza hlavný obytný priestor a miestnosti podružných funkcií, ale tiež spálňa rodičov s hygienickým zázemím. Na druhom nadzemnom podlaží nájdeme detské izby, druhú kúpeľňu s toaletou, terasu. Výsledkom je kompaktný dom pro štvorčlennú rodinu. Avšak domáci i architekti mysleli aj na budúcnosť: jednoduchým osadením priečky na poschodí v chodbe za schodmi je možné z druhého podlažia vytvoriť samostatnú bytovú jednotku.

Biela a asymetria

Rovnako ako na fasáde domu, aj v interiéri zohráva veľkú rolu biela farba, ktorá vnútro domu rozjasňuje a spríjemňuje. Zaujímavé sú nepravidelné tvary odkazujúce na atypický pôdorys domu – odklonenú jednopodlažnú časť od dvojpodlažného celku. Súkromie pozemku strážia z viacerých strán vysoké múry. 

 

RD na konci mesta:

Architektonické štúdio: Atelier 111 architekti

Autori: Jiří Weinzettl, Barbora Weinzettlová

Lokalita: Hluboká nad Vltavou, ČR

Rok návrhu: 2009

Rok realizácie: 2014 až 2015

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Atelier 111 architekti

Tagy:
rodinný dom Atelier 111 architekti interiér domu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Krtkodom pri Košiciach

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky