Rekonštrukcia bytu, ktorý sa mení podľa potrieb majiteľov

14.11.2017  |     

Strešný byt vo funkcionalistickej vile z roku 1930, ktorú navrhol Ernst Wiesner si vyžadoval rekonštrukciu. V osemdesiatych rokoch minulého storočia bol doplnený o prístavbu, z ktorej je možné vyjsť na hlavnú terasu.

foto: www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

​​

Priestranný 4+kk

„Pôvodný byt sa skladal z dvoch malých izieb, hygienického zázemia, kuchyne a obývačky. Požiadavkou klienta bola zmena kategórie na 4+KK a celkovo chcel premeniť byt na priestrannejší. Preto koncept na mnohých miestach pracuje s variabilnou dispozíciou. Nové funkčné celky budú v ďalšej etape zrealizované aj na terase, a to: slnečné kúpele, záhon so zeleňou, posedenie s grilom a detský kútik. V ďalšej fáze bude hmota prístavby exteriérovo zvýraznená popínavými rastlinami, ktoré budú postupom času meniť vzhľad. Podtrhnú tak historickú premenu domu s vrstvením čiastkových zásahov. Styčnou myšlienkou bolo navrhnúť „dom so záhradou na streche,“ vysvetľujú autori projektu.
 
 

Ako sa premena vydarila?

Príjemná kombinácia bielych stien, bieleho vstavaného nábytku, dreva, ktoré je použité i na niektorých stenách, priestor šetriacich posuvných dverí vytvára čistý svetlý priestor, skvelý na bývanie. Prvoradé bolo odstrániť všetky nenosné priečky. Vytvorením dreveného boxu, ktorý architekti osadili do najväčšej miestnosti sa podarilo rozčleniť priestor na niekoľko funkčných zón. Samozrejme, ani samotný box nie je nefunkčný – nachádza sa v ňom hygienické zázemie.  
 
 
 

Pred boxom a za boxom

Kuchynskú časť obytnej miestnosti okrem základných farieb celého bytu, teda bielej a svetlohnedej osviežujú priesvitné modré stoličky. Chodbičkou poza box prejdete do o tri schody vyššie položenej obývacej izby. Vďaka presklenej stene je plná svetla. Veľké dvere možno otvoriť na terasu, a tak spojiť interiér s exteriérom alebo využiť terasu na relax či rodinné posedenie. V tejto obývačkovej časti tvorí box funkciu steny na zavesenie televízora, vstavaného baru a tiež odkladacieho priestoru. V chodbe medzi kuchyňou a obývacou izbou sa dá otvorením perforovaných kúpeľňových dverí vytvoriť miestnosť pre domáce práce.
 
 

Modifikácia priestoru podľa potrieb 

Dvere medzi obývačkou a spálňou sa dajú úplne otvoriť harmonikovým spôsobom a spojiť do jedného celku. Domáci tak môžu napríklad sledovať z postele televíziu. Rovnako sa dá zatvoriť len časť dverí – dokonca i sólo stredná a bočné môžu zostať otvorené. Drevené dvere pôsobia pri zatvorení z oboch strán nenápadne, ako vstavaný nábytok. Málokto by povedal, že sa za nimi skrýva ďalšia miestnosť. 
 
 

Originálne detaily

Zaujímavý efekt architekti dosiahli použitím dierkovaných latiek dreva, cez ktoré ide do kúpeľne a toalety v boxe svetlo. Prechádzajúce svetlo vytvára tiež zaujímavú geometrickú svetelnú hru. V každom prípade, architektov sa zo starého bytu podarilo vytvoriť moderný byt, ktorý prekvapuje funkčnými riešeniami a hravými detailmi. Tento byt sa dá modifikovať podľa aktuálnych potrieb majiteľov, nikdy však nie je nudný a nikdy v ňom nebudete cítiť obmedzenosť priestoru, i keď rozlohou mimoriadne veľký nie je.
 
 
 

Interiér RD Brno v skratke

Architektonické štúdio: studio AEIOU s.r.o. – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
 
Spolupráca: Ing. arch. Tamara Bemerová, Ing. Nikola Levá 
 
Lokalita: Brno, ČR
 
Obstavaný priestor:  264 m³
 
Úžitková plocha: 84 m²  
 
Hlavný dodávateľ stavby: LS Facility s.r.o.
 
Dodávateľ interiéru: TARGET DESIGN s.r.o., PB Profi s.r.o.
 
Vznik projektu: 2016
 
Rok realizácie: 2017
 
 
Sabína Zavarská 
 

Tagy:
drevený nábytok štvorizbové byty rekonštrukcie bytov strešné byty premeny bytov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie príspevky