Rodinný dom pre štyri generácie? Takto si s ním poradili šikovní architekti!

24.11.2017  |     

Mnoho rodín sa vracia k viacgeneračnému bývaniu. Keď žije viacero generácií v jednom dome, je to finančne menej náročné riešenie a má to i mnoho ďalších výhod, ako napríklad pomoc s deťmi zo strany starých rodičov.

 

Avšak zosúladiť potreby čo len dvoch generácií môže byť problém. Japonskí architekti zo štúdia tomomi kito & architect associates spojili pod jednou strechou až štyri generácie!

​​

Prisťahovanie babičky

Dvojpodlažný dom, ktorý bol objektom rekonštrukcie, postavili približne pred štyridsiatymi rokmi. Žili v ňom mladí manželia spolu s rodičmi ženy. Avšak babička, ktorá žila sama na vidieku, sa rozhodla k nim presťahovať, aby odpadli mnohé problémy. To bol dôvod rekonštrukcie domu. Stará dispozícia domu nevyhovovala požiadavkám štyroch generácií (babička, rodičia, klienti – manželský pár a ich syn), ktoré tu plánovali bývať. 

Malé miestnosti nevyhovovali

Je logické, že rôzne vekové kategórie majú odlišné nároky a požiadavky na bývanie. Nevyhnutné bolo vytvoriť priestor, ktorý by podporoval komunikáciu medzi nimi a pohodlné spojenie priestorov určených pre rôzne generácie. Veľmi dôležitým momentom zmeny boli úpravy v prospech komfortu. Existujúce podmienky priestupu denného svetla a vetrania neboli dostatočné. Keďže miestnosti boli malé a navzájom od seba separované – vetranie a svetelnosť dostávali na frak. 

Nevyhnutné zmeny

Architekti teda najskôr dôkladne študovali usporiadanie miestností, aby mohli využívať naplno existujúce okná. Snažili sa maximalizovať prísun denného svetla a tiež zabezpečiť dobré vetranie. Pri plánovaní boli prioritou súkromné miestnosti, na mieru jednotlivým obyvateľom domu. Charakteristickou črtou domu je tiež takzvaný reťazový strop, ktorý pomáha odrážať svetlo z druhého nadzemného podlažia na prvé. 

Odstránili 20 stĺpov

Taktiež bolo treba urobiť zmeny stavebné – pridali nosníky a konštrukčné preglejky, čím optimalizovali využitie existujúcich konštrukčných komponentov. Niektoré stĺpy, ktoré považovali za nadbytočné, boli odstránené. Celkovo ich bolo až dvadsať. Tak sa architektom podarilo priestor otvoriť, zároveň aj presvetliť. 

Na oboch podlažiach je aj súkromie, aj spoločenský priestor

„Preglejkový“ interiér bytu spolu s bielou pôsobia zjednocujúco a príjemne, vstavané úložné priestory šetria miesto a sú estetické. Vďaka použitiu sieťoviny na niektorých miestach – napríklad pri schodisku, svetlo preniká aj do miest, ktoré boli kedysi úplne tmavé. Na oboch podlažiach sa tak, ako súkromné izby, nachádzajú aj spoločenské miestnosti vrátane kuchyne. 

 

Dom pre štyri generácie v skratke

Architektonické štúdio: tomomi kito & architect associates

Lokalita: Tokio, Japonsko

Realizácia: 2015 až 2017

Rozloha: 140m2

Sabína Zavarská
Foto: Satoshi Shigeta
Zdroj: v2com

Tagy:
preglejka rodinné domy Tokio dvojpodlažné domy viacgeneračné bývanie

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky