Majitelia tohto domu trvali na originalite: Výsledkom je vzhľad ako bojová loď

07.12.2017  |     

Originálny dom, ktorý sa nachádza neďaleko Varšavy, vďačí za svoj jedinečný vzhľad do veľkej miery svojim majiteľom. Ich požiadavkou na architektov bolo vytvoriť osobitný súkromný priestor a s radosťou súhlasili s priestorovou koncepciou, ktorá sa odlišuje od zvyčajných domov.

Výsledkom je dom, ktorý kvôli svojmu vzhľadu nesie prezývky bojová loď, kryštál, či dokonca sarkofág.

 

Čarovná asymetria a zlievanie

Na prvý pohľad hneď zaujme asymetrickou strechou. „Tá pozostáva zo štyroch rovín rôznych svahov pokrytých grafitovými panelmi, ktoré „tečú“ do severnej a východnej steny, čím vytvárajú bezšvovú škrupinu. Južná a západná stena boli ukončené drevenými doskami, ktoré sa spájajú s dreveným povrchom terasy. Tvoria jeden neoddeliteľný celok vzájomne prepojenej formy,“ vysvetľujú autori špecialitu stavby.

Funkčnosť a štrukturálna rozmanitosť

Veľké slovo vo finálnom vzhľade domu mala jeho funkčnosť. Zvýšená strecha nad detskými izbami dala možnosť vytvoriť mezanín – nad úžitkovou plochou je úložný priestor, nad kúpeľňou a komorou ďalší sklad. V chodbe domu je vidno asymetrické štíty strechy, ktoré stúpajú smerom hore a sú podporované stále väčšími nosníkmi. Vďaka asymetrickej streche vznikli  v dome bohaté interiéry z hľadiska ich štrukturálnej rozmanitosti a prispievajú výraznej dynamike domu. 

Najslnečnejšia obývačka

Čiastočne prekrytá exteriérová paluba tvorí prechod medzi interiérom a exteriérom. V najslnečnejšej časti domu sa nachádza obývacia izba. Dlhé horizontálne okno zachytáva poludňajšie slnko, vertikálne okná vítajú západ slnka. Pokiaľ ide o dispozičné riešenie, na prízemí je obývacia izba, jedáleň a kuchyňa, kancelária a priestor na spanie pre deti pozostávajúci z dvoch izieb a kúpeľne. Horné poschodie patrí hlavnej spálni so šatňou a kúpeľňou. 

Interiér v surovom stave

Súčasťou obývacej izby je samostatný krb pripojený k dlhej rúre z nehrdzavejúcej ocele. Špeciálnu atmosféru dodávajú interiéru predovšetkým obnažené tehlové múry. Všeobecne bol interiér ponechaný vo veľmi surovom stave. Povrchové úpravy boli realizované len z tých istých materiálov, aké boli použité na konštrukciu jadra: z tehál a betónu. 

 

CWA House v skratke

Architektonické štúdio: BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI

www.facebook.com/Beczak-Beczak-Architekci-385372801670527/

Architekti: Magdalena Beczak, arch. Maciej Beczak

Projekt: 2014

Realizácia: 2015 až 2017

Plocha: 183 m2

Vizualizácie: Jarek Borowski

Softvér CAD: Allplan FT 2015 

Sabína Zavarská
Foto: Jan Karol Gołębiewski 

Tagy:
rodinné domy drevostavby tehlové múry tehlové obklady

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky