Rekonštrukcia obytnej časti chalupy: Z malých tmavých miestností veľký svetlý priestor

02.01.2018  |     

Najväčším problémom starých domov, ktoré by mali spĺňať funkciu súčasného bývania je dispozičné rozčlenenie na malé miestnosti. K tomu sa pridávajú malé okná, ktoré nezabezpečujú dostatok svetla, ani nepomáhajú pasívne využiť slnko na ohrievanie interiéru.

Samozrejme, staré budovy, ak sú vhodne zrekonštruované, majú dnes veľké čaro. Dobrým príkladom je rekonštrukcia obytnej časti vidieckej chalupy z dielne architekta Tomáša Petráška.

Prvá fáza hotová

Prestavba vidieckej chalupy bola rozvrhnutá na niekoľko etáp. Prvá fáza je momentálne hotová. Zahŕňalo ju kompletné prebudovanie dennej obytnej časti. Z niekdajších dvoch izieb sa stala jedna veľká miestnosť kombinujúca funkciu obývačky, kuchyne i jedálne. Výrazný prvkom v premenenej obytnej časti je novoosadený trámový strop nafarbený nabielo.

Presvetlenie, vzdušnosť, usporiadanosť

Napriek tomu, že v prvom kole išlo o prestavbu interiéru hlavnej obytnej zóny, pri ktorej boli zachované pôvodné okenné otvory (jeden, ktorý bol zamurovaný, bol opäť sfunkčnený), novovzniknutá hlavná obytná časť domu sa stala svetlou a vzdušnou. Rovnako i farebnosť interiéru – biela omietka, biela kuchynská linka a ostrovček s drevenými pracovnými doskami, drevená podlaha, nabielo namaľované stropné trámy a ďalšie detaily prispievajú vzhľadu vzdušnosti, jasnosti a usporiadanosti.

 

Krása dreva hrá prím

Pokiaľ ide o odkladacie priestory a už spomínanú organizovanosť, tie sú zvládnuté skutočne na jednotku. Nejde len o bežné skrinky v linke. Architekt využil rozšírené vnútorné parapety okien, aby vytvoril dominantu priestoru – nízku skrinku lemujúcu izbu pozdĺž oboch vonkajších múrov. Okrem toho, že vďaka nej veľmi rýchlo domáci upracú čo treba, možno tu pestovať kvety, ale aj si posedieť. Tento masívny „kus dreva“ je rovnako vyrobený zo smrekovcového dreva ako podlaha, čím vzniká útulne prepojenie. 

Pôvodné v novom šate

„Aby na tento kus zostal dostatok financií, snažil som sa využiť čo najviac pôvodného vybavenia. Pôvodné dvere boli pretreté a mierne upravené, rovnako aj pôvodné stoličky. Kuchynská linka je poskladaná z veľkej časti z komponentov pôvodnej kuchyne, len sa zmenilo jej rozvrhnutie. Úplne novým prvkom je ostrovček. Jedálenský stôl bol navrhnutý na mieru pre tento priestor a je taktiež zo smrekovcového dreva,“ hovorí o podrobnostiach Tomáš Petrášek.

Bez pece by to nešlo

V kuchyni vám okrem už spomínanej linky a masívneho stola padne pohľad na novú tmavú pec v retro dizajne s priestorom na drevo. Oddychovú časť miestnosti tvorí oválne prútené kreslo príjemné taburetky a v kúte masívny drevený gauč, či posteľ s bielou kožušinovou prikrývkou. Nemáte chuť sa tu hneď usadiť? 

 

Rekonštrukcia Údolí v skratke

Architektonické štúdio: DEBYT

Autor: Ing. arch. Tomáš Petrášek

Lokalita: Údolí, okres České Budějovice, ČR

Rok realizácie: 2013

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: DEBYT

Tagy:
chaty chalupy rustikálny štýl rekonštrukcie chát vidiecke domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Pasívny drevený dom na veternom kopci

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018 špeciál jar v predaji


Darček k časopisu katalóg projektov rodinných domov




Predplatné

E-shop

E-verzia časopisu

Najnovšie príspevky