Menej plochy, ale viac priestoru? Dômyselnou rekonštrukciou chaty to dosiahli!

09.01.2018  |     

Neveľká chata v tvare písmena A je príkladom pútavého a dômyselného projektu rekonštrukcie starej chaty zo šesťdesiatych rokov minulého storočia, akých aj u nás nájdete dosť.

Museli prehodnotiť vlastné potreby a obmedzenia

Pôvodná chata bola postavená v šesťdesiatych rokoch minulého storočia v očarujúcej lokalite Laurentians. Obnova chaty v tvare písmena A odráža metódu architekta, ktorou sa snaží prinútiť svojich klientov, aby uvažovali o svojich každodenných návykoch, skutočných rodinných potrebách, a aby prehodnotili vlastné obmedzenia. Spochybnil počiatočnú hypotézu o nedostatku priestoru a rozhodol sa dokonca pre zníženie podlahovej plochy v prospech priestorovej kvality. Vrství, stláča, triešti a zbavuje obmedzení.

 

Menej plochy, ale viac priestoru

Keď bol interiér kompletne vyčistený, architekt využil dynamickú trojuholníkovú štruktúru na nové usporiadanie priestorov. Také, ktoré poskytne dokonalý relax pre rodinu hľadajúcu oddych od mestského ruchu. Podlahová plocha obytnej zóny klesla z pôvodných 88 metrov štvorcových na 64, avšak priestory sú zhutnené a intenzívne využité, čo sa o pôvodnej podobe povedať nedalo. V konečnom dôsledku tak majitelia chaty získali viac priestoru pre seba, ako mali predtým. Navyše priestor je členitejší, lepšie funkčne využiteľný a aj zaujímavejší. 

Triumfy nad realitou

Architekt ďalej žongluje so základným tvarom chaty A a v zmysle minimalizmu pridáva ďalšie geometrické formy. Moment, ktorý z tohto prepojenia vznikol podľa slov autora prináša „obrazy triumfujúce nad realitou, aby nás poháňali do nekonečného územia fantázie.“ Obytný priestor je otvorený voči obdivuhodnému exteriéru a prilieha ku kuchyni. 

Pozvánka svetlu a prírode

V trojuholníkovo výklenku sa nachádza príjemný čítací kútik. Pracovný pult kuchyne prirodzeným svetlom osvetľuje okno umiestnené od podlahy. Okno v hlavnej spálne taktiež zvyšuje svetelnosť kuchyne pod ním, a zároveň ponúka výhľad na jazero priamo z postele.

Zvonku čierny zvnútra biely

Veľmi pôsobivá je biela farba interiéru, ktorá kontrastuje s tmavou podobou domu zvonku. Obytné priestory spolu s kuchyňou umiestnenou pri viditeľných schodoch sú v časti otvorenej až po strop. Vzdušnosť chate rozhodne nechýba. Časť domu je riešená ako presklená terasa. Je to transparentný priestor na posedenie či stolovanie, ktorý stiera hranice medzi interiérom a exteriérom.  

 

Chata v Kanade v skratke

architektonický ateliér: Jean Verville architecte

spolupracovník: François Bodlet

dodávateľ: Patrick Bertrand

lokalita: St Adolfe d'Howard, Kanada

plocha: 64 m² / 690 m²

použité materiály: drevo, sadrokartón, keramika, nehrdzavejúca oceľ, farba

Sabína Zavarská
Foto: Maxime Brouillet
Zdroj: v2.com

Tagy:
minimalizmus chaty chalupy rekonštrukcia chaty drevostavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Pasívny drevený dom na veternom kopci

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky