Minimalistický rodinný dom, ktorý nepôsobí chladne, práve naopak

29.01.2018  |     

V čase asymetrických, presklených a betónových domov celkom dobre padne pohľad na dom obložený smrekovcovým drevom, ktorý spolu s parkovacím státím pripomína staré hospodárske budovy. Samozrejme, povýšené na obytnú úroveň.

Dom z dielne architektonického štúdia Atelier 38 v pokojnom prostredí Krnova v súčasnosti plní funkciu víkendového domu. V budúcnosti v ňom však majitelia plánujú bývať natrvalo.

Nevyhnutné: terasa a kryté státie so skladom

Základnými požiadavkami majiteľov bolo vytvoriť dvojpodlažné bývanie, ktorého súčasťou bude terasa a kryté státie pre autá so skladom. Toto státie a sklad má slúžiť aj ďalším obyvateľom pozemku a je realizované ako samostatná stavba. Architekti ho obliekli do dreva a zastrešili šikmou strechou. Vďaka tomu skôr pripomína niekdajšiu hospodársku budovu ako miesto na parkovanie automobilov.

Na rovnakom pozemku sa nachádza aj jednopodlažný podpivničený vilový dom s obytným podkrovím. Práve tvar tohto domu brali architekti do úvahy pri rozhodovaní o vzhľade budúceho. Novostavba podtrhuje charakter existujúceho vilového domu, ale zároveň má veľa vlastného.

Prísnosť, pravidelnosť, symetria

Princípy, ktoré architekti pri navrhovaní domu použili sú jednoznačné: prísne a pravidelné členenie priestoru a symetria. Obdĺžnikový tvar domu v strednej častí pretína portál, ktorý zahŕňa vstup do domu a z druhej strany východ na terasu a balkón nad terasou. Terasa poskytuje výhľad na mesto Krnov.

 

Interiér domu

Vstup do domu je umiestnený v stredovej časti stavby. Kolmo na zádverie sa nachádza jedna z hlavných ôs dispozície. Prepája kuchyňu, schodisko a kúpeľňu. Druhá os je rovnobežná s prvou a prepája obytné časti domu.  Smerom z juhu na sever sú za sebou radené jedáleň, obývacia izba s krbom a pracovňa, ktorá môže slúžiť aj ako herňa či izba pre hostí. Symetricky oproti vstupnému portálu je umiestená krytá terasa. Nadväzuje na obývaciu izbu a prepája interiér s exteriérom.

V druhom podzemnom podlaží sú popri schodisku kúpeľne a šatňa. V hlavnej časti sa nachádzajú dve detské izby a spálňa rodičov. Z rodičovskej spálne je balkón.

Zaujímavosťou je, že z oboch detských izieb je možné vyjsť na zvýšené podlažie chránené sieťkou – až do podkrovia. Podobné poschodie má aj spálňa rodičov.

 

V podzemí domu sa nachádzajú technické miestnosti, sklad, kúpeľňa a súkromná miestnosť označená ako „the mans cave“.

Chlad tu nenájdete

Hoci je interiér moderný a v mnohých smeroch minimalistický, nepôsobí chladne, ale práve naopak. Tento efekt umocňuje tmavá drevená podlaha a smotanová farba na niektorých miestach – napríklad na krbe. Na príklade tohto domu vidno, že i členenie na menšie priestory má stále svoje výhody a čaro.

Tento dom nepoužíva obrovské sklené plochy, ako je to dnes často vidieť na moderných stavbách. Naopak, udržiava súkromie majiteľov i elegantnú symetriu, ktorá vznikla rovnomerným rozložením okien a dverí. Ak by sme dom prerezali zrkadlom, v odraze vidíme skutočne to, čo aj v realite.

Obložený smrekovcom

Fasáda domu je vytvorená obložením zo smrekovcového dreva, na portáloch upútajú dekoratívne omietky vo farbe pieskovca. Výrazným funkčným i estetickým prvkom sú exteriérové textilné rolety. V okolí domu boli riešená aj záhradné úpravy tak, aby dotvorili celkový dojem stavby.

RD Krnov v skratke

architektonické štúdio: Atelier 38

autori: Ing. arch. Jan Zelinka, Ing. arch. Pavlína Janošová

lokalita: Krnov, ČR

projekt: 2011

realizácia: 2016

úžitková plocha: 234,23 m2

obytná plocha: 94,18 m2

Sabína Zavarská

Foto: Roman Polášek

Tagy:
rodinné domy drevené fasády dvojpodlažné domy moderné domy Atelier 38

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Pasívny drevený dom na veternom kopci

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky