Dá sa hodnotne bývať aj v podzemí? Presvedčte sa na vlastné oči!

30.01.2018  |     

Želaním investora v prípade tohto domu zakomponovaného do terénu bolo vytvoriť hodnotné bývanie s maximálnym optickým i funkčným prepojením na exteriér.

Autori z architektonického štúdia Atelier 38 priznávajú, že inšpiráciu čiastočne našli aj v predvojnovom bunkri. Optické prepojenie s prírodou dosiahli vytvorením panoramatického výhľadu, vhĺbením do terénu a zelenou strechou.

 

Svetlo priviedli aj pod zem

Napriek tomu, že stavba v lokalite U Pevnůstky je z veľkej časti zapustená do terénu, je v nej dostatok denného prirodzeného svetla. To sa podarilo vďaka svetelným komínom vyrastajúcim z roviny strechy. Z vonku je dom charakteristický výraznými betónovými prvkami a zelenou strechou, ktorá plynule prechádza do terénu. Tvoria ho dva celky na rôznych výškových úrovniach. Otvára sa na juh, kde je najkrajší výhľad. Zo všetkých obytných priestorov je možné vyjsť na veľkorysú krytú terasu. Výrazným architektonickým prvkom je vystupujúca časť domu, v ktorej je pracovňa. Vytvára dojem pozorovateľne.

Nenápadná, ale nedobytná 

Inšpirácia bunkrom nie je náhodná. Autori vysvetľujú tento motív slovami: „Pre rodinný dom je charakteristický pevnostný ráz inšpirovaný neďalekým bunkrom predvojnovej obrannej línie. Maximálne použitie pohľadového betónu, expresívne tvary spoločne s drevenou terasou a bielymi medziokennými piliermi sú v kontraste s prírodnými líniami kúpacieho jazierka a zelenou strechou, ktorá prekrýva celý dom. Celkový výraz domu budí dojem do terénu zapustenej nenápadnej a nedobytnej pevnosti.“

Vo vnútri vládne hra svetla a tieňov

Materiálová a výrazová striedmosť nechýba ani v interiéri. Zásadným a skvele zvládnutým motívom je hra svetla, tmy a tieňov. Dispozícia bola, samozrejme, riešená podľa potrieb majiteľov domu, a to s výhľadom do budúcnosti. Vo východnej časti pri príjazdovej ceste sa nachádza spevnená plocha. Na tú nadväzuje hospodárska časť domu obsahujúca priestrannú garáž, vinnú pivnicu a psí koterec.

Dominantný je obytný priestor

K domu sa prichádza pozdĺž garáže. Samotný vchod je cez krytú terasu. Nasleduje zádverie, hygienická miestnosť, šatňa. Hlavný spoločenský priestor obsahuje aj kuchynský kút, ale je prevádzkovo oddelený. V obytnom priestore sa nachádza jedáleň a odpočinková časť s krbom. Jedálenská časť je priamo prepojená s exteriérom prostredníctvom terasy. 

Riešenie pre budúcnosť

Na obytný priestor nadväzuje chodba, využívaná zároveň aj ako šatňa. Z nej vojdete do technickej miestnosti, kúpeľne s toaletou a detskej izby.  Detskú izbu je možno v budúcnosti rozdeliť na dve menšie samostatné izby. Na samotnom konci chodby je spálňa rodičov. Tu sa nachádza aj schodisko, ktoré vedie do špeciálnej pracovne s krásny výhľadom. Mimochodom, riešenie schodiska je veľmi originálne (viď foto)!

Dom - ochranca

Napriek tomu, že je tento dom je čiastočne pod zemou, nie je v ňom tma a nemusíte mať ani pocity tiesne. Práve naopak. Pevná škrupina domu a jeho vsadenie do terénu dávajú pocit bezpečia a ochrany. „Periskopy“ privádzajúce svetlo do podzemia sú z južnej strany opatrené solárnymi panelmi.

 

RD U Pevnůstky v skratke

architektonické štúdio: Atelier 38

autori: Ing. arch. Jan Zelinka, Ing. arch. Lucie Mohylová

lokalita: Opava – Jaktař

projekt: 2010

realizácia: 2016

úžitková plocha: 214,0 m2

obytná plocha: 100,0 m2

​Sabína Zavarská

Foto: Roman Polášek

Tagy:
rodinné domy zelené strechy moderné domy Atelier 38

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Unikátna a premyslená chata zo štyroch odlišných celkov

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky