Ako sa stará hospodárska budova premenila na charizmatické bývanie

31.01.2018  |     

V španielskom Tolede stojí niekdajšia hospodárska budova premenená na charizmatické bývanie. Nechýba atmosféra minulosti, či spoločenská miestnosť v „jaskyni“.

Architekti prehodnotili staré, dali mu novú funkciu a doplnili nové. Stavba je bohatá na množstvo zaujímavých pestrých detailov, hru farieb, prelínanie minulosti a prítomnosti, tieňov a svetla.

Sami netušili, aký bude výsledok

„Keď sme začali riešiť tento projekt, netušili sme, ako skončí. Projektovali sme dennodenne priamo na mieste, tu sme aj riešili problémy. Vytvorili sme intenzívnu tímovú spoluprácu s klientom a staviteľmi. Naším prvotným cieľom bolo vyhnúť sa kolapsu skupiny bývalých skromných poľnohospodárskych stavieb, ktoré sa v starých časoch používali ako senník, sklad náradia, stodola pre mláďatá. Bol tu vodovod, kuchyňa pre pracovníkov a jaskyňa používaná ako „chladnička" na udržiavanie jedla v čerstvom stave,“ vysvetľujú architekti zo štúdia OOIIO Architecture.

 

Stovky rokov dozadu

Niektoré časti starej hospodárskej stavby sú staré stovky rokov, iné pochádzajú „len“ zo začiatku dvadsiateho storočia. Všetky však mali jedno spoločné. A to lacnú konštrukciu, ktorá sa používala pri stavbe hospodárskych budov na vidieku. Samozrejme, aj zlá údržba zohrávala svoju rolu. Ako prvé teda museli architekti riešiť výstuže strechy a stien. Rešpektovali starý spôsob, akým sa kedysi stavalo. Výsledkom je jedinečný dom, ktorý je kombináciou nového a starého. 

Tehly ako jediný doplnok

Dôležitým rozhodnutím bolo vytvoriť celistvý priestorový súbor. Niekdajšie miestnosti boli totiž pomerne malé a oddelené. Vznikol veľkolepý otvorený priestor. Z bývalého domu ponechali tehlovú stenu z krásnych starých veľkých tehál a presvedčili klienta, že budú používať tehly ako jediný doplnok novovybudovaných múrov. V tejto oblasti je dlhá tradícia murovaných konštrukcií, bola ideálnou materiálovou voľbou aj v tomto prípade.

Chýbalo schodisko

Zaujímavé je, že i keď budova je trojpodlažná, jediné schody viedli do „jaskyne“ v podzemí. Preto bolo potrebné doplniť schody medzi prízemím a prvým nadzemným podlažím. Kedysi sa pracovníci vraj jednoducho vyštverali po stene vyššie. Schodisko architekti vyriešili ako točité a prilepili ho existujúcej stene. Má cylindrický tvar a pôsobí tak, akoby vždy k budove patrilo. 

Obnovili, čo sa dalo

Veľkým plusom pre architektov i charizmu domu je, že sa im podarilo opraviť mnohé starodávne architektonický prvky: staré dvere, hlinené dlaždice, konštrukčné trámy a stĺpy, odhaliť pôvodný materiál stien skrytý pod množstvom nánosov. Čaro domu doviedli do dokonalosti hrou s farbami a svetlom. Steny vymaľovali bielou vápennou farbou, na pôvodné konštrukčné prvky použili tradičnú indigovú modrú. Nové prvky sú kovové.  

„Výsledkom všetkých týchto architektonických prác je rozmanitosť odtieňov a detailov, ktoré prehodnocujú staré a miešajú ho s novým. Tak vznikla mozaika odtieňov a detailov,“ charakterizujú svoju prácu samotní autori.

 

Rekonštrukcia hospodárskej budovy v Tolede

Architektonické štúdio: OOIIO Architecture

Dizajnový tím: Joaquín Millán Villamuelas, Natalia Garmendia Cobo, Milda Dudonyte, Pilar Bolaños Almeida

Rok realizácie: 2016 – 2017

Miesto: Mora, Toledo, Španielsko

Plocha: 235 m2

Sabína Zavarská
Foto: OOIIO Arquitectura, josefotoinmo

Tagy:
rodinné domy hospodárske budovy rekonštrukcia stodoly tehlové obklady OOIIO Architecture hlinené dlaždice

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Unikátna a premyslená chata zo štyroch odlišných celkov

Najnovšie príspevky