Súťaž Interiér roku: Minimalizmus v novostavbe radového rodinného domu

18.02.2018  |     

Investor oslovil ateliér de.fakto so želaním, aby navrhli interiér do novostavby radového rodinného domu pre rodinu s dvoma deťmi. Trojpodlažný dom s rozlohou asi 210 m2 bol v tom čase vo fáze hrubej stavby, takže boli ešte možné drobné dispozičné úpravy.

Cieľom autorov bolo navrhnúť vzdušný minimalistický interiér a využiť pri tom nadčasové svetlé prírodné materiály. Najväčšou výzvou bolo riešenie obývacej izby spojenej s kuchyňou. Priestor je malý a zasahuje doň schodisko. Architekti poňali jeho najdlhšiu stenu ako „galériu“. 

Navrhli tu knižnicu s rôzne s veľkými nikami, ktorá v sebe skrýva kuchynskú linku, zároveň funguje ako televízna stena a dáva priestor na vystavenie osobných predmetov, umeleckých diel a kníh. 

Priestor vďaka tomu pôsobí jednotne a celistvo. Tento dojem podporuje i obklad steny drevom s dekorom bieleného duba. Optické zväčšenie architekti dosiahli i vďaka zrkadlovému obkladu na jednej z kratších stien pri kuchynskej linke. Dominantou obytného priestoru je kuchynský ostrov, ktorý zároveň slúži ako jedálenský stôl. Jednotná výška umožňuje univerzálne využitie a zároveň prináša istú veľkoleposť. 

 

Atypicky upravené nohy stoličiek sú navrhnuté v rovnakom duchu ako podnože konferenčných stolov. Jedálenský stôl podopiera iba kalené sklo, takže napriek svojej veľkosti vyzerá, akoby levitoval.

Ďalším atypickým riešením je posuvná stena oddeľujúca detské izby. V prípade potreby ju možno odsunúť a vzniká tak jedna veľká detská izba, kde môžu deti tráviť čas spoločne. Stena je poňatá ako veľký zarámovaný obraz, tmavá plocha podporuje kreativitu a dáva im priestor, aby si ju upravili po svojom. 

Toto riešenie v budúcnosti zároveň umožní vytvoriť jednu izbu, ktorá sa v prípade odchodu detí využije ako hosťovská. 

V hlavnej kúpeľni zaujmú pomerne nízke okraje umývadiel a chýbajúci klasický odpad. Ten je skrytý pod bielou doskou z umelého kameňa, vďaka ktorej to vyzerá, že doska kúpeľňovej skrinky prechádza umývadlami. Voda tak odteká iba nenápadnou škárou po okrajoch umývadla. Všetok atypický nábytok bol vyrobený vo vlastnej dielni ateliéru de.fakto.

 

RD Hostivař

Autor: Ing. arch. Martin Sladký

spoluautor: Ing. arch. Klára Melounová, de.fakto CZ, s.r.o.

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
minimalizmus radové domy drevené obklady Interiér roku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Pasívny drevený dom na veternom kopci

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky