Niekedy stačí málo a typický byt sa zmení na nepoznanie

14. 03. 2018
Zdieľať

Latky dreva naukladané jedna vedľa druhej sa najčastejšie používajú na úpravy v exteriéri. Architekt Martin Machů ich preniesol do interiéru bytu v devoloperskom projekte, čím mu dal absolútne svojrázny vzhľad.

Ako uniknúť univerzálnosti bytov?

Byty v novopostavených developerských projektoch sa neraz podobajú ako vajce vajcu. Ak im chcete dať špeciálny nádych a punc originality, bez dobrých nápadov to nejde. Projekt, ktorý realizovalo štúdio ti architekti narúša univerzálnosť takéhoto bytu zaujímavým prvkom, ktorý sa nesie celým interiérom. Je ním použitie drevených latiek. Autori úprav tvrdia, že „interiér by mal byť výnimočný, rovnako ako ľudia, ktorí v ňom žijú.“ 


Niekedy stačí málo a typický byt sa zmení na nepoznanie

2139519
ti architekti

Dispozícia zostala – čo sa zmenilo?

Byt v novostavbe má dispozíciu 3+KK, tá zostala nezmenená. Autori úprav nemenili ani podlahy, obklady a dlažby, dvere, či sanitu. Napriek tomu po ich zmenách byt pôsobí úplne ináč. Je harmonickejší, útulnejší, a najmä nápaditý.

 „V rámci obývacej izby s kuchyňou sme narušili bielu utilitárnosť mramorovým obkladom a betónovou stierkou. Dominantným vizuálnym prvkom celého interiéru sa stali drevené latky,“ opisuje zmeny Martin Machů.


Niekedy stačí málo a typický byt sa zmení na nepoznanie

2139521
ti architekti

Rovnaký jazyk v celom interiéri

Vďaka použitiu latiek dokázali funkčne rozčleniť priestor, ale zároveň zachovať jeho kompaktnosť a jednotný charakter. Jednoducho povedané: rovnaký jazyk, ako používa obývačka, používa aj spálňa. 

Zvislé latky nájdeme na skrini pri kuchynskej linke, nad jedálňou a sedacou súpravou, kde sa skrývajú úložné priestory. V spálni je z nich čelo postele a sú tiež na úložných priestoroch.  


Niekedy stačí málo a typický byt sa zmení na nepoznanie

2139515
ti architekti

Pôsobivé detaily

Príjemným priestorom je aj detská izba, vymaľovaná na podobu lesa. V byte dominujú svetlé farby, výnimkou je čierny gauč. Okrem už spomínaných originálnych riešení nesie aj niekoľko ďalších zaujímavých detailov: napríklad v obývacej časti nájdete na stene bielu napodobeninu jelenej hlavy s parohmi, pôsobivé sú aj nohy jedálenského stola a zoskupenia svietidiel nad jedálenským stolom a obývacou časťou.


Niekedy stačí málo a typický byt sa zmení na nepoznanie

2139513
ti architekti

 

Latkový byt v skratke

Architektonické štúdio: ti architekti

Architekt: Ing. arch. Martin Machů

Lokalita: Praha-Modřany, ČR

Realizácia: 2016

Úžitková plocha: 74m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ti architekti

Kategória: Návšteva
Tagy: byty drevené obklady interiérové premeny novostavby
Zdieľať článok

Diskusia