Ako Slováci zrekonštruovali historický dom v malom talianskom mestečku

26.03.2018  |     

Rekonštrukcia historických objektov je pre architektov vždy výzvou. Nikdy totiž nie je vopred jasné, čo pod nánosmi úprav nájdu a do akej miery bude potrebné objekt prestavať.

Architekti Kristína Kristiánová a Stanislav Mráz riešili premenu domu z 18. storočia v Taliansku. Takto sa s ňou vyhrali. 

Pracovná dovolenka

V roku 2015 architekti Kristína Kristiánová a Stanislav Mráz, bývalí pamiatkari, zažili špeciálnu dovolenku. Ich priatelia, žijúci v Anglicku si kúpili v prímorskom turistickom mestečku v talianskej Púlii – v Ostuni, historický dom z 18. storočia. Dom bol súčasťou radovej zástavby. Architekti sa v lete 2015 vybrali pozrieť, v akom stave sa dom nachádza.

 

Čo zistili na mieste?

„Veľmi smutno-potešujúcim poznaním bol fakt, že ani bežní Taliani si o nič viac nevážia svoje pamiatky ako my. Domček bol krásny vo svojej podstate, ale omazaný olejovými nátermi na stenách i kamenných prvkoch interiéru. Celý obytný priestor tvorila jedna izba, zaklenutá krásnou vysokou klenbou, kúpeľňa s WC a kuchynka. Nad týmto priestorom bola rovná strecha tvorená betónovými platňami. Vychádzalo sa na ňu úzkym kamenným schodiskom,“ opisuje prvé dojmy Kristína Kristiánová. 

Najskôr bolo treba čistiť

V prvom rade bolo dôležité očistiť krásne pôvodné kamenné prvky, schody a omietky od olejových náterov. Rovnako bolo nevyhnutné vymeniť nevkusné hliníkové výplne otvorov zlatej farby za drevené s klasickými okenicami. V zaklenutom obytnom priestore architekti navrhli drevenú galériu, rekonštruovaná bola, samozrejme, aj kúpeľňa a kuchynka. 

Najväčšiu premenu zažila strecha

Úpravy sa dočkala aj plochá strecha, na ktorú sa dalo vyjsť – stala sa z nej nádherná obytná terasa. „Najväčšiu premenu zažila strecha. Betónové platne sme opatrili bielou bazénovou farbou, čím sme dosiahli vizuálny efekt, hydroizoláciu a oveľa menšie prehrievanie sa. Na plochu sme osadili drevenú terasu, v kúte vytvorili kvetináč s kaktusmi a nad to všetko sme napli tieniace plachy, ktoré vytvorili efekt plachetnice,“ vysvetľujú architekti najväčší kus svojej práce.

Farebnosť v štýle lokality

Vďaka novej drevenej galérii vznikol v dome útulný priestor na spanie a výhľadom na sedenie a jedálenský kút. Farebné riešenie interiéru bolo prispôsobené lokalite, pričom vládnu biela, tyrkysová a upokojujúce odtiene sivej a kávovej. Osviežujúca tyrkysová preniká aj do exteriéru domu – na jeho fasádu, dvere, okenice. 

Bez prístupu majiteľov by to nešlo

Samozrejme, ako to už býva, bez spolupráce s majiteľom by takáto krásna premena vzniknúť nemohla. Majitelia majú, našťastie, intenzívny vzťah k pôvodným prvkom, materiálom a k umeniu. Výsledný efekt stojí za to: citlivá a vkusná premena môže potešiť mnohých, pretože dom v prímorskej lokalite slúži na prenajímanie. 

Rekonštrukcia v Ostuni v skratke:

Architektonický ateliér: Ateliér 23, ATELIÉR ARCHITEKTÚRY, s.r.o. KRISTIÁNOVÁ - MRÁZ

Architekti:Ing. arch. Kristína Kristiánová, Ing. arch. Stanislav Mráz

Lokalita: Ostuni, Taliansko

Podlahová plocha: 27,5 m2 + 27,3 m2 (terasa) 
  
Rok projektu: 2015

Rok realizácie: 2015

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Ateliér 23, ATELIÉR ARCHITEKTÚRY, s.r.o. KRISTIÁNOVÁ - MRÁZ

Tagy:
rekonštrukcie domov kamenné domy historické domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Súťaž Interiér roku: Vidiecke bývanie v modernom poňatí

Najnovšie knihy a časopisy

Aktuálne číslo
Záhrada 2018/03
v predaji


Veľká jarná súťaž: Vyhrajte 47 cien!




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky