Odhalené tehlové múry či betónový stĺp: Trojizbový byt, ktorý sa nehanbí za svoj pôvod

18.04.2018  |     

Staršie trojizbové byty sú zvyčajne riešené „na jedno kopyto“. I tento byt mal pôvodne trojtaktovú dispozíciu, ktorá modernému životnému štýlu už nevyhovuje.

Z chodby sa vchádzalo do dvoch izieb vľavo a do jednej vpravo. Navyše, tento byt pod strechou bol úplne tmavý, a tak jeho premena bola nevyhnutná.

Nevyhnutná kompletná rekonštrukcia

Nemoderná nepraktická dispozícia, tma a nedostatok výhľadov prinútili mladú rodinku investovať do rekonštrukcie. Čarovaním s priestorom a riešením dispozície takmer „od podlahy“ sa architektom zo štúdia toito architekti podarilo vytvoriť zaujímavé moderné rodinné zázemie. 

 

Otvorený priestor so zákutiami

Napriek zmenenej dispozícii sa podarilo zachovať súkromie izieb. Veľmi príjemný efekt architekti vytvorili dennou časťou s komplikovaným pôdorysom, vďaka ktorému tu možno nájsť viaceré zákutia. Takže i samotný otvorený priestor poskytuje dávku potrebného súkromia. Architekti priznávajú, že až po prvom búraní, ktoré bolo plné prekvapení, videli budúce riešenie. Až vtedy mohli riešiť interiérový návrh.

Funkčné usporiadanie živého centra bytu

Keď si rozmeníme dennú časť na drobné, nájdeme tu viacero funkčných celkov: vstup, hygienické zázemie, v strede sú kuchyňa a pracovňa, po stranách jedáleň a televízna miestnosť. Takéto usporiadanie funkcií vytvára živé centrum bytu. Dvom izbám zostalo aj po premene bytu vlastné súkromie. Sú to rodičovská spálňa a detská izba.

Obe izby sú od dennej spoločenskej časti vyčlenené šatníkmi s nadsvetlíkmi. Sú to vlastné okná, či priezory vo výške – nad dverami. Vďaka týmto nadsvetlíkom sa v byte násobí denné svetlo, ktoré doslova preteká celým priestorom. V izbách je pritom zachované súkromie. 

V striedmom štýle s odkazmi na pôvod

Celá realizácia interiéru je riešená v striedmom jednoduchom štýle s dôrazom na históriu objektu. Na pôvod bytu odkazujú viaceré odkryté konštrukcie, ale aj použitý biely maloformátový obklad v kuchyni. Tehlové múry, betónový odhalený strop či betónový stĺp priamo uprostred kuchyne sú zjemnené použitím svetlého dreva a svetlých farieb. 

 

Byt S v skratke

architektonický ateliér: toito architekti

architekti: Tomáš Szőke, Ivan Príkopský, Katarína Príkopská

lokalita: Bratislava

rok realizácie: 2016 až 2017

úžitková plocha: 84 m2

ocenenia: nominácia na Cenu za architektúru CE ZA AR 2017 v kategórii Interiér 

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Príkopská

Tagy:
trojizbové byty rekonštrukcie bytov tehlové múry betónové steny

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Pasívny drevený dom na veternom kopci

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky