V žiare neónov

18. 10. 2007
Zdieľať

Ukáž mi, ako bývaš, a ja ti poviem, kto si. Máločo vás odhalí tak ako prostredie, ktoré považujete za svoj domov. V našom časopise ste už videli byty učiteľov, výtvarníkov, manažérov, umelcov i lekárov… Niekde sa nám profesiu majiteľa podarilo utajiť, niekde nebola dôležitá, ale v byte, do ktorého nás pozvali nedávno, sa dá povolanie domáceho pána uhádnuť na prvý šup. Tak tipujte.



Interiérový „slang“


V žiare neónov

109742

Predpokladám, že nepotrebujete ani tri možnosti. Verím, že stačil pohľad na pár fotografií a určite poznáte správnu odpoveď. Svetlá, kombinácie striedmej sivej s agresívnou červenou, množstvo unikátnych svietidiel, no a predovšetkým neón. Neónový „kríž“ v chodbe, podobný svetelný akcent v spálni, variácia na grafity v kúpeľni a nakoniec i v spálni… Odpoveď sa priam ponúka – byt hovorí jazykom reklamy.


V žiare neónov

109747

„Tento klient sa približoval k ideálu,“ opisuje spoluprácu architektka Jitka Stolínová, „dal nám v podstate voľnú ruku. Pozná našu tvorbu, projektovali sme mu napríklad kancelárie, takže nám iba povedal, pre koho má byt slúžiť, a potom sme riešili už len detaily.“ Prvý dojem z bytu sme už dostatočne opísali. Prečo sa architekti vydali práve touto cestou? „Domáci pán pracuje v reklame. Žije sám, ale často v byte usporadúva večierky, hostí priateľov i známych. Cieľom bolo, aby byt vyjadroval akýsi druhý plán priestoru, nielen primárne zabezpečoval funkciu bývania. Mal byť zapamätateľný a na prvý pohľad identifikovateľný,“ dopĺňa architektka.


V žiare neónov

109749

Stavba a prestavba

Investor si za miesto svojho trvalého pobytu vybral novostavbu bytového domu s atraktívnou polohou – neďaleko centra, ale dostatočne vzdialenú od ruchu večne upchatých ulíc. Ako mnohé novostavby, aj táto trpela snahou developéra ušetriť, kde sa dá. „Navrhnutá dispozícia bola absolútne nevyhovujúca. Niekedy mám pocit, že developéri stavajú pre všetkých a pre nikoho, hlavne, aby sa náklady minimalizovali,“ zverila sa nám s postrehom architektka. „Našťastie v tomto prípade nám umožnili meniť dispozície ešte počas stavby, takže sa čo-to dalo zachrániť.“

Proti nepoučiteľným developérom architekti Jitka a Jan Stolínovci vytasili tradičné zbrane súčasnej interiérovej architektúry. Úzky kuchynský kút zväčšili a pripojili k obývacej izbe, zrušili zbytočné chodbičky, pribudol šatník – akási priechodová komora medzi predsieňou a spálňou. Vďaka tomu je šatník skvele prístupný z dvoch strán, vlastne z oboch miestností, ktoré najčastejšie zápasia s nedostatkom úložného priestoru. V predsieni navyše architekti navrhli aj vstavané skrine s poriadnym objemom, takže o úložný priestor sa obyvatelia nemusia báť. Apropo, obyvatelia – byt slúži prevažne len jednému stálemu obyvateľovi. Aj preto mohli architekti navrhnúť jednu izbu z trojizbovej dispozície ako hosťovskú, ktorá sa však o svoj údel delí s pracovným kútom.


V žiare neónov

109748

Rukopis

Okrem efektných riešení, o ktorých ešte bude reč, zaujme na prvý pohľad zreteľný architektonický rukopis. Jan Stolín je pôvodným povolaním umelecký sochár a jeho nábytok vyrobený na mieru v sebe nezaprie priam výtvarnú prácu s priestorom. Preto architekti navrhli svetlá vyrábané na zákazku, ktoré tvarom i materiálom korešpondujú s dominantným kusom v obývacej izbe. Dizajn jednotlivých prvkov tak pripomína nedokončenú trojdimenzionálnu skladačku, puzzle, kde tu a tam dielik chýba, aby ho nahradil iný, vystupujúci do priestoru.

Už samotné odsadenie od steny umožňuje priam ideálnu symbiózu takto navrhnutých nábytkových prvkov s elektronikou, hi-fi či so systémom domáceho kina. Efektne poschovávané rozvody, police prispôsobené na mieru a skrinky, ktoré tvoria elegantné puzdrá obľúbeným hračkám takmer každého moderného muža. Mimochodom, svetlo hrá v priestore dominantnú úlohu, architekti poschovávali mnoho osvetľovacích prvkov na nečakané miesta a byt tak môže vďaka kombinácii osvetlenia veľmi jednoducho meniť nálady.

Iný príbeh


V žiare neónov

109746

Podobný prístup objavíte i v ďalších miestnostiach. Metódou striedania zakrývania a odkrývania získali na pohľad obyčajné „škatule“ skríň v spálni prekvapujúcu hĺbku. Rukopis autorov je tu – ako sa na miesto určené na odpočinok patrí – pokojnejší a rozvážnejší. Píšu skrátka iný príbeh. Police a skrinky už nie sú rozohraté tak abstraktne ako v obývačke, stále sa však hlásia k rovnakému jazyku. Červenú, sivú a bielu – určujúce farby interiéru – nájdeme i v hosťovskej izbe. Kúpeľňa v tmavých tónoch pripomína akúsi svätyňu očisty, ktorú oživuje „akvárium“ s rastlinou. Aj tu, aj v spálni si všimnete ďalší reklamný nástroj – slogan využitý ako dekorácia. „Majiteľ dal na náš vkus. Citáty sme mu vybrali sami – hlavne sme chceli, aby boli vtipné,“ dopĺňa architekt.


V žiare neónov

109750

Programová reklamština

Byt, do ktorého sme vás pozvali na návštevu v tomto čísle, rozhodne nie je ako ostatné. V záplave ako vajce -vajcu podobných, často až unifikovane minimalistických interiérov predstavuje tvorba architektov Stolínovcov zaujímavú zmenu. Určite nebude podľa chuti každému, majiteľovi však bez námietok vyhovuje. Navyše – tvary a farby tvoria len povrch programovo „zapamätateľného“ interiéru. Dispozičné zmeny, ktoré naplno umožnili využiť neveľký priestor bytu, dokazujú, že aj „reklamština“ môže byť pre niektorých skutočným materinským jazykom.

Kategória: Návšteva
Tagy: byt interiér návšteva
Zdieľať článok

Diskusia