Malé rozšírenie domu urobilo majiteľom veľkú službu

27.04.2018  |     

Na prvý pohľad úplne jednoduchý dom v tvare kocky ukrýva niekoľko zaujímavých tajomstiev a detailov. Aby poskytol rodine väčšie pohodlie, majitelia domu oslovili architektov s požiadavkou návrhu interiéru.

Na projekt sa tešili

Všetky interiérové úpravy (ako aj úprava exteriéru) hovoria v prospech príjemného rodinného života a relaxu uprostred vlastnej záhradky. Dom v Prahe naplno využíva priestor, ktorý ponúkajú dve podlažia s takmer štvorcovým pôdorysom. Boq architekti, ktorých majitelia domu oslovili, poznali tieto typy domčekov. Striedmy štýl architektúry sa im páčil a návrhu interiéru sa zhostili s radosťou. 

 

Zlá orientácia voči svetový stranám

Jeden z faktov, s ktorými neboli majitelia domu veľmi spokojní, bola orientácia domu voči svetovým stranám. Väčšina obytných miestností je totiž otočená na sever, a tak bol interiér pomerne tmavý. Pôvodná dispozícia mladej rodine už svojou plochou nestačila. 

Namiesto interiéru kompletná rekonštrukcia

Architekti sa nakoniec s majiteľmi dohodli nielen na návrhu interiéru, ale na kompletnej rekonštrukcii vrátane zmien v dispozícii. Architekti riešili aj kompletné vybavenie domu nábytkom na mieru, farebné riešenie fasády, výmenu okien, záhradu a parkovacie státie. Hlavným cieľom nového riešenia bolo priviesť do interiéru čo najviac svetla. Pomohla malá prístavba, ktorá má dve steny i strechu presklenú. Vďaka tomuto prvku sa do interiéru dostalo aj južné a západné svetlo. 

Premena dispozície

Prízemie architekti kompletne prebudovali, zachovaná zostala iba kuchynská linka. Uvoľnenie priestoru dosiahli posunutím vstupu do domu na miesto garáže. Z priestrannej vstupnej haly vedú dvere do technickej miestnosti a samostatného WC. Ďalej sa vchádza do zväčšenej obývacej izby prepojenej jedálňou. Zaujímavosťou je kubus vytvorený okolo schodiska. Je to nábytková zostava, ktorá zahŕňa knižnicu. Pod schodiskom sa nachádza úložný priestor s utajeným vstupom. 

Zo spálne do šatníka a kúpeľne

Aj horné podlažie sa dočkalo nemalých zmien, najmä búrania a zväčšovania priestorov. Okrem troch samostatných spální tu vznikla otvorená pracovňa, ktorú v prípade potreby možno uzatvoriť posuvnými panelmi z mliečneho skla. Z rodičovskej spálne sa dá prejsť do samostatného šatníka a ďalej do vlastnej rodičovskej kúpeľne. Presvetlenie horného poschodia a schodiska architekti dosiahli vďaka strešnému svetlíku.  

Nábytok podporuje cieľ presvetliť priestor

Svetlý je aj nábytok. Biela farba, drevo, jemne industriálny vzhľad novej prístavby, betónové stierky a stena z muriva pôsobia vzdušne a štýlovo. Keď hovoríme o jedinečných osvieženiach interiéru netreba zabudnúť na oceľový nosník v antracitovej farbe. Samostatnou kapitolou je vonkajšia terasa s posedením a možnosťou prekrytia.

Kto sú Boq architekti?

Miroslav Stach a Jana Stachová sú pracovnými, ale aj životnými partnermi. Už od roku 2008 fungujú ako tvorivé duo. Obaja absolvovali magisterský program na Fakulte architektúry ČVUT a pracovali na mnohých architektonických projektoch pre niekoľko ateliérov. V roku 2014 si založili vlastné štúdio.

Zameriavajú sa na návrhy rodinných a bytových domov, interiérový design i odbornú pomoc s realizáciou projektov v podobe autorského a technického dozoru, asistenciu s výberom dodávateľa stavby a komunikáciu s úradmi. 

 

RD Praha 5 v skratke

architektonický ateliér: Boq architekti

autori: ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová

záhrada: ing. Petra Novotná

lokalita: Praha 5, ČR

úžitková plocha: 150 m2

rok realizácie interiéru: 2017

Sabína Zavarská
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Tagy:
rodinné domy bývanie v Prahe rekonštrukcie interiérov zmena dispozície domu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Pasívny drevený dom na veternom kopci

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky