Jednopodlažný murovaný dom, ktorý spojil rodinu

06. 12. 2020
Zdieľať

Cieľom štvorčlennej rodiny, bol príjemný dom, ktorý by dokázal všetkých štyroch členov rodiny udržať pohromade. Keďže v malej obci Zeleneč platia prísne regulatívy, oslovení architekti sa rozhodli pre malý experiment.

Čo najmenej zásahov do zelene

Bývanie v malej obci bolo pre rodinu výhodné z viacerých dôvodov – do Prahy sa dá dostať veľmi rýchlo prímestským vlakom a pozemok poskytuje dostatok zelene + pokojné prostredie, po ktorom rodina túžila. Architekti prezrádzajú, že keď uvideli pozemok, aj oni sa doň hneď zamilovali.

otvorená denná časť v murovanom jednopodlažnom dome

Zdroj: Jan Vrabec

Nachádzal sa v pôvodnej zástavbe rodinných domčekov a v jeho centre stál veľký buxus. Majitelia i architekti trvali na tom, aby bol pozemok s vyrastenými stromami čo najmenej poznačený stavbou. Podarilo sa im zachovať všetky stromy a dokonca ani buxus neprišiel o život – premiestnili ho do inej časti záhrady.

Prečítajte si tiež
Murovaný bungalov v Šenkviciach, kde má všetko svoje miesto (VIDEO)
obývacia izba s bielou sedačkou a sivým behúňom

Zdroj: Jan Vrabec

Bez hluchého miesta

Vzhľadom na pravidlá, ktoré museli dodržať, vytvorili architekti dispozíciu, ktorej stred tvorí veľká obývacia izba. Z nej je možné vyjsť do prednej záhradky, ale inými dverami aj do zadnej súkromnej časti pozemku. Vďaka tomuto usporiadaniu pozemku vznikla dispozícia, ktorá nemá žiadne hluché miesto, neexistuje v nej žiadna chodba, či spojovacia miestnosť. Srdce domu v podobe obývačky s presahom do exteriéru spája celú rodinu počas denných aktivít.

kuchyňa s ostrovom z dreva a bielou modernou kuchynskou linkou

Zdroj: Jan Vrabec

Obec požadovala šikmú strechu

Z konštrukčného hľadiska je dom jednopodlažnou murovanou stavbou, kombinovanou s monolitickým stropom.

„Strecha stavby bola veľmi dôležitá už pri návrhu, pretože obec požadovala šikmú strechu. Preto vznikla strecha, ktorá má dva pomyselné vrcholy a ktorej tvarovanie ovplyvnilo aj fasády domu. V kombinácii s rôznymi výškami okien, rytmickým striedaním bielej a drevenej vznikli z každej strany originálne fasády,“ zdôvodňujú autori projektu finálnu podobu domu.

manželská posteľ v spálni

Zdroj: Jan Vrabec

Dominantou je okno

Dominantou rodinného domu na príjemnom pozemku z exteriéru je okno veľkej detskej izby otočené do záhrady. Detská izba je jedinou prevýšenou miestnosťou v dome. Smerom do záhrady dom charakterizujú veľké presklenia. Najväčšie okno z detskej izby je lemované drevom. Presah strechy v strednej časti domu vytvára priestor na čiastočne tienenú terasu s posedením a zároveň zabraňuje priamemu slnku v interiéri.

priestranná kúpeľňa s dvomi umývadlami a veľkými zrkadlami

Zdroj: Jan Vrabec

Interiér v jemných tónoch

Súčasťou práce Ateliéru Kunc Architects bolo tiež interiérové riešenie a zariadenie domu. Zvolili jemné svetlé tóny, prevláda biela, sivá, béžová. Efekt dotvára čierna, ktorá sa nachádza na niektorých detailoch: lampy, prestieranie, vankúše. Výsledok je elegantný, harmonický a príjemný.

Prečítajte si tiež
Iný ako ostatné: Bungalov s garážou pri Trenčíne si zariadili v americkom štýle (VIDEO)
vaňa so sprchou

Zdroj: Jan Vrabec

RD Zeleneč

Architektonické štúdio: Ateliér Kunc Architects
Autor: MgA. Michal Kunc
Spoluautor: Ing. arch. Alžběta Vrabcová / DMAE architects
Obytná plocha: 156 m2
Zastavaná plocha: 195 m2
Pozemok: 998 m2
Lokalita: Zeleneč, ČR
Dokončenie: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Jan Vrabec

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy jednopodlažné domy murované domy rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia