Malá chata vyzerá po rekonštrukcii ako UFO

24. 04. 2019
Zdieľať

Tvarom pripomína UFO, ktoré práve pristalo na planine uprostred lesa. Tento efekt je ešte výraznejší, keď sa vo vnútri rozsvietia svetlá. Čo môže lesná chata, ktorá má po rekonštrukcii tvar vesmírnej lode, ponúknuť majiteľom?

Nevšedný hranol

Milovníkom funkčnosti určite padne do oka talianska horská chata, ktorú tvorca nazval UFO (vzhľadom na jej tvar po rekonštrukcii).


Malá chata ako UFO

Malá chata ako UFO
Harald Wisthaler

Pôvodná stavba bola postavená na základe návrhu architekta Josefa Lacknera v roku 1973. Objem dnešnej chaty tvorí päťstranný hranol podopretý šiestimi nízkymi betónovými stĺpmi. Ku komfortu prispela kvalitná tepelná izolácia a inštalácia podlahového vykurovania s tepelným čerpadlom a vetraním.


Malá chata ako UFO

Malá chata ako UFO
Harald Wisthaler

Interiér chaty

Hoci je zvonku ťažké predstaviť si interiér chaty, keď vojdete dnu, budete očarený príjemnou atmosférou. V najvyššej časti je hlavná miestnosť s krbom i kuchyňou a po stranách sú dve veľké postele. V kuchyni je po novom viac svetla, pretože do bočných rohov severnej fasády boli pridané okná i spálne sú stali priestrannejšie a jasnejšie. Atmosféru dotvárajú LED pásky. V zadnej časti chaty sa nachádzajú dve menšie miesta na spanie. V suteréne, ktorý je zabudovaný do svahu sa nachádzajú sprchy a WC.

 


Malá chata ako UFO

Malá chata ako UFO
Harald Wisthaler

Balkón s odľahčením

Pôvodný balkón netradičnej chaty je nahradený ľahkou konštrukciou z drobných trámov zo smrekovca. Konštrukciu podopierajú diagonálne oceľové nosníky upevnené na betónových stĺpoch.

„Toto nové riešenie ponúka dvakrát viac priestoru ako predtým. Oceľový prístupový rebrík Corten mizne v ľavej bočnej stene ako rebrík UFO a celá chata pôsobí, akoby sa práve vznášala,“ hovorí autor premeny.


Malá chata ako UFO

Malá chata ako UFO
Harald Wisthaler

Dielo Stefana Hitthalera v Breitenbergu je dôkazom, ako sa dá zmeniť zastaraný dovolenkový dom na novú funkčnú budovu. Je to jeden z mála príkladov kreatívnej obnovy, ktorá rešpektuje pôvodné architektonické dielo a zároveň spĺňa požiadavky moderných majiteľov. Navyše uprostred noci vytvára ideu, že niekedy skutočne odštartuje.


Malá chata ako UFO

Malá chata ako UFO
Harald Wisthaler

UFO v skratke

architektonický ateliér: Stefan Hitthaler Architektur

architekt: Stefan Hitthaler

lokalita: Via Falzes, Brunico (Bruneck), Taliansko

rozloha: 63 m2

realizácia: 2018

 

Sabína Zavarská

Foto:  © Harald Wisthaler

Kategória: Návšteva
Tagy: chata drevené domy drevostavba rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia