Byt na úpätí Malých Karpát s morským akváriom a vírivkou na terase

16.06.2006  |     

Málokoho už dnes môžu prekvapiť nečakané zmeny v jeho najbližšom okolí. Niekomu sa pritrafia peripetie v medziľudských vzťahoch, inému bez výstrahy vyrastá v susedstve domu alebo bytu novostavba. Výhľady na krajinu či mesto sa stanú už len nostalgickou spomienkou...

Väčšinu kupujúcich možno hneď na začiatku netrápi príslušnosť okien a inak zasklených výhľadov k jednotlivým miestnostiam. Spočítajú si štvorcové metre, všimnú si počet miestností, zauvažujú, či sú dosť veľké kúpeľne a izby a v podstate sa spoľahnú na pôvodný projekt prichystaný pre anonymného kupujúceho. Nájdu sa však aj takí, ktorým mimoriadne záleží na vzťahu jednotlivých miestností nielen medzi sebou navzájom, ale aj s okolím domu a vlastným štýlom bývania. Uvažujú, do ktorej časti bytu umiestniť obývačku, spálňu, detskú izbu, ako spojiť interiér s terasami či balkónmi. Kým sa domáci nasťahovali do veľkorozmerného bytu na samom vrchu obytného domu, dôkladne sa zatočilo s dispozíciou...

Jasný zámer

Trojpodlažná novostavba vyrástla zo svažitého terénu bývalých vinohradov, na úpätí Malých Karpát. Rozloha bytu a skutočnosť, že jeho dispozícia zaberá prakticky celé najvyššie podlažie domu, dovolili architektom otvoriť byt výhľadom na všetky svetové strany. Takáto príležitosť ponúka síce veľa možností a veľkorysých riešení, ale súčasne môže zvádzať k nepraktickým rozhodnutiam. „V investorovi sme našli človeka s vyhraneným názorom na bývanie. Vedel, že chce zväčšiť plochu interiéru, a tak ubrať z pôvodne navrhovanej plochy terás. Okrem bežných miestností sa rozhodol aj pre dve kúpeľne, ktoré mali mať dostatok denného svetla, nemalo sa zabudnúť na detskú izbu a pracovňu. Rátalo sa so zariaďovaním v modernom štýle, ktorému nebude chýbať sýta farebnosť a útulnosť. Veľké biele plochy tu v obľube nemajú. Nepozdával sa im ani strohý funkcionalistický vzhľad nábytku a členenia priestoru. Spoliehali sa na nás v tom, že ich byt bude súčasný a v každom smere obývateľný. Verili, že okrem vhodného dispozičného riešenia doriešime aj pre nich dôležité detaily. V dennej časti bytu sme určili zaujímavé miesto pre akvárium s morským mikrosvetom a pre vírivku zas rozumnú polohu na západnej terase, kde budú mať istotne súkromie,“ spomína na začiatok spolupráce Ing. arch. Tomáš Gál.


Kým dopovedal, otvorili sa dvere výťahu a my vstupujeme priamo do bytu cez neveľkú predsieň, ktorá pôvodne nepatrila k dispozícii bytu. Susedný šatník odbremenil predsieň od služobných povinností a veľkého odkladania. Stačia dva-tri kroky a vstupný priestor sa otvorí do dennej zóny dôsledne rozdelenej na jedáleň, kuchyňu s ostrovom a barovým sedením a o podestu nižšie na obývačku s premenlivou svetlou výškou miestnosti. Veľkoryso riešená obývačka zaberá celú južnú časť pôdorysu. Napriek tomu, že hneď za vstupom do bytu možno pohľadom prechádzať po síce členitom, ale otvorenom interiéri, byt pôsobí domácky. Na povrchy stien naniesli nátery v odtieňoch teplých farieb, na podlahu položili drevený masív a steny inštalačnej šachty vystavujú na obdiv povrch z klasickej pálenej tehly.

Svetelné efekty

Hala prechádza do priestoru jedálne. Nad tabuľou z mliečneho skla, ktorou sa prikryl jedálenský stôl, pláva obdĺžnikové svietidlo. Patrí rovnako k funkčnej, ako aj výtvarnej kompozícii svietidiel a zabudovaného osvetlenia skrytého nad podhľadovými panelmi alebo tvoriaceho súčasť jednotlivých podest, konštrukčných rozhraní a obrysov nábytku. Podesty výškovo rozčleňujú spoločenskú časť interiéru. Stred bytu však nezávisí iba od umelého osvetlenia; dennú dávku slnečných lúčov dostáva priamo do haly cez strešný svetlík, ktorý umiestnili v najfrekventovanejšej časti dispozície – na križovatke medzi dennou a nočnou zónou. Druhý svetlík dominuje ako architektonický a svetelný prvok rodičovskej kúpeľne, ktorá sa ocitla v severnej časti bytu. Okrúhly svetlík ostáva v trvalom vzťahu s vaňou. Tá svojimi oblinami kopíruje tvar svetlíka a deň slávi dávkami denného svetla rovno z neba. Kúpeľňa má okrem nebeského výhľadu aj výhľad z klasického okna na chrbty neďalekých hôr. S výnimkou rodičovského šatníka sa nijaká časť priestoru nemôže sťažovať na nedostatok denného svetla; ani taká, ktorá sa ocitla hlboko v útrobách bytu. Architekti vyhoveli aj požiadavke na dve kúpeľne s denným osvetlením: nielen rodičovská, ale aj kúpeľňa pre deti má svoje okno.

 

4-izbový veľkometrážny byt v objekte Mestské vily Bratislava-Rača
Autor objektu:  ng. arch. Klement Trizuljak, www.trizuljak.com
Autori interiéru: Ing. arch. Tomáš Gál, Ing. arch. Fero Ondrejka, SINAR, www.sinar.sk
Dodávatelia:
podlahy:
INPA PARKET, s. r. o.; BOZIN typový nábytok talianskej produkcie: PRESOTO, CESAR, CORINTO, TONIN CASA
atypický nábytok: KAIXO DESIGN osvetlenie: SMARTLIGHT, UNILIGHT
komplexné ozvučenie bytu: NIOMCOM
kúpeľne: CERSA
akvárium: AQUACITY SLOVAKIA
prvky z kovu a skla: LEXMED

 

Vzájomný rešpekt

Ak sa stretne úsilie viacerých architektov pri návrhu budovy a tvorbe interiéru, ukáže sa, že k dobrému výsledku sa možno dopracovať len pri vzájomnej akceptácii. „Autor objektu Ing. arch. Klement Trizuljak navrhol obytný dom s ustúpeným najvyšším podlažím a zošikmenými atikami, ktoré imitujú šikmé pultové strechy a okolitú ‚strešnú krajinu‛. Hrany domu zaoblil atypickými terasami, výšku a hmotu objektu podriadil blízkej krajine a susediacej zástavbe. K tvorbe interiéru sme boli prizvaní už vo fáze budovania prvého podlažia. Mali sme dostatok času, aby náš návrh ovplyvnil vnútorné členenie najvyššieho poschodia a orientáciu miestností ešte počas realizácie hrubej stavby,“ oceňuje postup prác a vzájomné vzťahy investora, architektov a developera architekt Tomáš Gál. Interiér bytu pôvodne svoju spoločenskú časť sústredil smerom k severozápadnému priečeliu, ktoré sľubovalo výhľady na nezastavané vinohrady a zalesnené kopce. V bezprostrednom susedstve obývačky mala byť samostatná kuchyňa logicky orientovaná na chladnejšiu stranu bytu. Veľkorysá terasa zaberala viac ako 80 m2 z pôdorysu podlažia. Napriek týmto výhodám sa pod vedením ateliéru Sinar odohrala zásadná zmena dispozičného riešenia. Byt otočil svoju orientáciu vzhľadom na svetové strany, a tým aj na výhľady do okolia.

Obývačka, v novej dispozícii orientovaná na juhovýchod, prerástla do terasy a výhľadu na obrysy mesta nielen opticky, ale súčasne  ukrojila aj z vonkajšej plochy v prospech vnútornej spoločenskej zóny. Takto sa pôvodná plocha terás 117,5 m2 zmenšila na ešte stále zaujímavých 96,5 m2. Interiér bytu si zas polepšil o 33,9 m2 podlahovej plochy. Domáci teraz obývajú celých 209,4 m2 vnútorného priestoru. „Architekt orientovaný na klientov má riešiť bývanie na mieru ľudí a na dlhé roky a nie samoúčelne na efekt alebo len ako dočasné riešenie. Ku kompletnej službe patrí aj autorský a technický dozor,“ zdôrazňuje architekt interiéru. Murovalo sa z tehlových tvaroviek, stropy vznikli liatím betónu do debnenia vyplneného oceľovou výstužou, kombinovalo sa podlahové kúrenie a konvektorové vykurovanie, byt vybavili klimatizáciou a v dennej časti nainštalovali do stropov okrem bodového osvetlenia aj stropné reproduktory. Príjemné technické riešenia, dôsledné odčlenenie nočnej a dennej zóny, výber prírodných povrchových materiálov i teplých farieb, na ktoré dopadá dostatok denného svetla... Vznikol domov pre rodinu, ktorá sa mohla zabývať v byte podľa vlastných predstáv.

Epilóg pre zainteresovaných

Kupujete metre štvorcové v novostavbe, primerane k svojim potrebám a príjmom. Tešíte sa na nový domov a nedozerné výhľady z rodinného hniezda na okolitú krajinu a mesto. Však ste ten byt aj kvôli tomu kupovali! A potom to príde. Pochybnosti. Bude sa na susednom pozemku stavať vyše hlavy a strechy vášho domu? Ktorý z výhľadov vás bude aj o desať rokov tešiť? Zapochybujete o poučkách o vhodnej orientácii miestností a buď idete po rady k znalému architektovi, alebo uvedomele rezignujete..


Foto: Soňa Sadloňová
Zdroj: Marína Ungerová

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Súťaž Interiér roku: Vidiecke bývanie v modernom poňatí

Najnovšie príspevky