Romantika bytu v podkroví

20. 01. 2012
Zdieľať

Deväťdesiate roky boli objavným obdobím a skúšaním dovtedy nepoznaného alebo zakázaného. Priniesli však aj také neuváženosti, ako boli podnikateľské saká, ktoré sa po prvotnom okúzlení dali akurát schovať do skrine, a by tak zmizli v prepadlisku dobových módnych úchyliek. V horšom prípade sa unáhlenosť prejavila v urbanizme a v architektúre. Hochštaplersky spáchaná realizácia podkrovných priestorov z počiatku deväťdesiatych rokov sa k obyvateľom podkrovia zachovala doslova nepriateľsky. Napokon neostávalo iné, len bez pátosu búrať a stavať nanovo...

Ako Fénix z popola

Romantika bytu pod zošikmenou strechou každoročne priláka rad dychtivých investorov, ktorí si neprajú nič iného, len neortodoxné bývanie pod šikminami. Za cenu atraktívneho a prestížneho bývania sú ochotní urobiť množstvo ústupkov. Z kompromisov sa ale neraz vykľujú hotové nerozvážnosti, vďaka ktorým nakoniec prídu o napríklad takú bežnú vec, ako je prirodzený výhľad z okna. Svoje by o tom vedela rozprávať architektka Radka Zedníková zo štúdia OOOOX, ktorá sa ujala rekonštrukcie podkrovného bytu postihnutého nedômyselným a neefektívnym riešením.


Romantika bytu v podkroví

283621
Zeman

Vzhľadom na veľkorysú rozlohu bytu a otvorený charakter bývania sa tu nemuseli hrať hru na „malé neviditeľné schodisko“.

Letenské podkrovie rozdelili pri pôvodnej prestavbe na dva zrkadlovo zhodné priestory, ktoré kopírovali dispozíciu bytu na nižších podlažiach. Takto riešiť prestavbu podkrovia nie je neobvyklé, ešte menej bežná je však realizácia návrhu so strešným oknom takmer v špici strechy bez možnosti výhľadu na okolie. Prekliatím pôvodnej rekonštrukcie podkrovia bola aj jedáleň bez denného svetla, umiestnená v strede prvého podlažia, a hluché nevyužité miesta pod ostro skosenými šikminami. Točité schodisko situované v tmavej jedálni viedlo na druhé podlažie. Nevyužívalo sa však na bývanie pre príliš skosenú strechu. Voľný pohyb vzpriamenej osoby umožňoval iba úzky priestor priamo pod jej hrebeňom. Päťčlenná rodina kúpila oba byty s prianím spojiť ich do uceleného obytného priestoru. Nielen investor, ale aj architektka stáli pred rozhodnutím, ako zbaviť obe bytové jednotky nepremysleného usporiadania. Spoľahnúť sa na jestvujúce členenie dispozície podkrovia by v každom prípade znamenalo veľké obmedzenia.

Najjednoduchším východiskom sa paradoxne ukázalo to, ktoré by väčšina z nás považovala za časovo a finančne bolestivé.

Architektka Radka Zedníková sa spolu s investormi vydali cestou „totálneho odstránenia“ nešvárov, ktorými, okrem nedostatku miesta, bola aj značná absencia svetla. Začalo sa búrať a znovu stavať…


Romantika bytu v podkroví

283615
Zeman

Väčší počet okien vpustil do priestoru viac svetla.

Keď sa skrížia cesty s pamiatkarmi

Projekt zahrnoval vybúranie celého vnútorného priestoru, následné prepojenie oboch bytov na rozlohe 285 m2, realizáciu terás na oboch poschodiach a napokon aj efektívne rozdelenie podkrovných priestorov. Boj proti ostrým šikminám na druhom podlaží chcela architektka začať zdvihnutím časti strechy do výšky. Vzhľadom na to, že išlo o priestory s výhľadom na dvorový trakt, nepredpokladali sa tu nijaké mimoriadne námietky zo strany pamiatkarov. Prekvapením však boli takmer ročné prieťahy: „Naše štúdio sa orientuje predovšetkým na tvorbu interiérov. Zaujíma nás najmä vnútorné usporiadanie priestoru, pričom sa nesnažíme o bláznivé exhibície na vonkajšom vzhľade budov. Pracujeme v daných podmienkach a reagujeme na ne. Aj keď v tomto prípade bola pôvodná fasáda obrátená do dvora a k tomu ešte s nie práve vydarenou architektúrou, akceptovali sme ju a zvýšením strechy sme len chceli získať väčší komfort pre našich klientov.

Udivili nás námietky pamiatkového úradu, ktorý trval na zachovaní pôvodnej konštrukcie strechy 1 m od jej okraja tak, aby sa zachoval jej kompaktný a čitateľný tvar.

Jeden meter strechy stál tvrdohlavú architektku takmer polročný odklad stavebných prác. Pamiatkarom začalo znenazdajky prekážať i veľké strešné okno na poschodí, ktoré bolo umiestnené na šikmine obrátenej do ulice a viac-menej kopírovalo svoju predchádzajúcu polohu a rozmery. Na túto námietku odpovedala architektka fotografiami z letenských ulíc, ktorými dokázala, že väčšie rozmery strešných okien nie sú v tejto časti Prahy ničím výnimočným.

 


Romantika bytu v podkroví

283659


Romantika bytu v podkroví

283658

Centrálna obytná kuchyňa kráľovských rozmerov na seba upozorňuje aj pri pohľade z podstrešia. Základom života v podkroví je nebáť sa šikmín už len preto, že sú esteticky veľmi pôsobivé tak, ako v tomto prípade.

 

V blízkosti schodiska vznikol otvorený priestor, ktorý ponúka veľkolepý pohľad na obytnú kuchyňu. Má tú výsadu, že na ňu dovidieť z rôznych miest pri okružnej ceste po nových priestoroch bytu. Okrem schodiska sa aj kuchyňa stala komunikačnou centrálou dvojpodlažného členenia podkrovia. Otvorené priestory plynule prechádzajú do uzavretejších zákutí a nočnej zóny. Túžbu majiteľov po kúsku súkromia naplnila spálňa a hosťovská izba s priľahlými kúpeľňami. Tie sú situované na prvom podlaží. Detským izbám našli dostatok priestoru na poschodí.

 

OOOOX architects je štúdio zamerané na tvorbu interiérov. V návrhoch hľadá také prístupy, v ktorých sa spájajú výhody praktických riešení s nápaditým dizajnom. Špecializácia na dizajn interiérov im dovoľuje dotiahnuť jednotlivé projekty do posledného detailu. Kancelária prezentuje návrhy formou fotorealistických vizualizácií. Dáva tak svojim klientom jasnú predstavu o očakávanom výsledku.

Schodisko až na prvom mieste

Vzhľadom na veľkorysú rozlohu bytu a otvorený charakter bývania sa tu nemuseli hrať hru na „malé neviditeľné schodisko“. Architektka nechcela schodisko v priestore popierať. Využila jeho potenciál stať sa dizajnovým doplnkom. Takto vzniklo na pomery podkrovnej vstavby neobyčajné riešenie, ktoré sa teší pozornosti všetkých návštevníkov bytu. Masívnu oceľovú konštrukciu obstavali po bokoch sadrokartónom, za ktorým si domáci ukryli komoru. Tú by v útrobách podkrovného schodiska málokto predpokladal. Radka Zedníková k tomu dodáva: „V každej realizácii sa snažíme navrhnúť dostatok úložných priestorov. Krásny vzdušný interiér je naozaj fajn, ale po dvoch rokoch bývania sa to väčšinou končí tak, že tu a tam zrazu niečo stojí či leží a ideál otvoreného priestoru sa akosi stráca.


Romantika bytu v podkroví

283611
Zeman

Na podlahe obývačky sa opakuje motív priemyselnej mozaiky, ktorá sa objavuje aj na ploche jedálenského stola. Z ľavej strany sa vchádza na čiastočne zapustenú terasu.

Pod veľkým schodiskom vznikol logicky veľký priestor, ktorý by bola škoda nevyužiť. Výsledkom je dizajnové schodisko s praktickou dutinovou komorou vovnútri.“ Transparentné zábradlie sa postaralo o dôslednú nadväznosť na tému otvoreného bývania a opticky tak vyvažuje kompaktnú konštrukciu schodiska s priznanými oceľovými stupňami. Skryté kotvenie po celej dĺžke schodiska dáva jeho konštrukcii zdanie ľahkosti. Vyváženú kompozíciu dotvárajú stropné trámy. Pôvodne nevyužité horné podlažie je v novom objekte celé prispôsobené detským obyvateľom. Obyvatelia „zachráneného“ podstrešia si veľmi cenia obe terasy orientované juhovýchodne a západne. Tá na poschodí prechádza takmer celu dĺžkou domu, tú spodnú nechala architektka čiastočne zapustiť do strechy, čo domácim dáva výhodu pobytu vonku aj za menej priaznivého počasia. K takémuto riešeniu sa architektonický návrh dopracoval po zamietnutí žiadosti o vykonzolovanie šesťmetrovej terasy. Aby architektka splnila majiteľom sen o veľkej terase, „odkrojila“ kúsok z obývacej izby. 


Romantika bytu v podkroví

283622

Aby architektka splnila majiteľom sen o veľkej terase, „odkrojila“ kúsok z obývacej izby.

Klient ako hlavné meradlo

Vzhľadom na totálnu prestavbu celého podkrovia sa vymieňali aj všetky inštalácie vody a elektriny. Takto mohol vzniknúť interiér, ktorý sa úplne prispôsobil životnému štýlu a potrebám majiteľov. Pôvodný priestor by nových vlastníkov limitoval nielen dispozične, ale aj pri výbere materiálov a povrchových úprav. Dominantným materiálom prvého podlažia sa stala cementová stierka. Obývačku zjemňuje podlaha z priemyselnej mozaiky zo stabilného a tvrdého dreva merbau. Rovnaká mozaika sa objavuje aj na pracovnej doske v kuchyni a tvorí povrch jedálenského stola, ktorý bol navrhnutý pre túto domácnosť ako solitér. Kým prízemie bytu ozvláštňuje drevo merbau, na vrchnom podlaží prevládajú akcenty z dubového dreva. Okrem sedacej súpravy, stoličiek a svietidiel sa nábytok vyrobil na mieru: „V praxi sa osvedčilo, že do nábytku na mieru sa oplatí vždy investovať, nielen v prípade atypických podkrovných bytov. Nakoniec to aj tak vychádza lacnejšie, ako keby sme všetko nakúpili v značkových obchodoch,“ Hovorí architektka, ktorá má vo zvyku doladiť interiér do najmenšieho detailu a vtlačiť tak priestoru pečať sympatického individuálneho štýlu. 


Romantika bytu v podkroví

283619

Praktická dispozícia spálne s vlastnou kúpeľňou: ani tu sa nemuselo šetriť priestorom.

Zmysel pre obývateľnosť

Uvažovať v súvislostiach a predchádzať prípadným problémom, ktoré by sa mohli prejaviť až pri používaní bytu či domu, je známkou dobrého architektonického úsudku. Na svoje si prišli aj traja psi, ktorí sú súčasťou života rodiny. Pred obytnou časťou majú svoju umyváreň. Nástup do „psej kúpeľne“ sa môže udiať rovno z výťahu, z ktorého sa vystupuje priamo vo vstupnej hale. Komfort bývania zvyšuje aj technická miestnosť s práčovňou a dispozícia spálne susediacej s kúpeľňou a šatníkom. Tá sa zasklenými dverami priznáva k otvorenosti priestoru. Architektonický návrh zo štúdia OOOOX sa vysporiadal s úskaliami podkrovia. Výsledkom je svetlý, priestranný a najmä obývateľný byt. Nadvihnutie konštrukcie krovu a francúzske okná vedúce na obe terasy dokonale presvetlili vynovené podkrovie. Vytratil sa pocit stiesnenosti a ponurosti. Nie je to len zásluha vybojovaných metrov štvorcových, ale predovšetkým dômyselného členenia priestoru so stredovo umiestneným masívnym schodiskom. Hostia obvykle v obývačke utrúsia čosi o vcelku veľkom byte a potom ustrnú pred schodiskom so slovami: „To je ale naozaj obrovský byt!“ Rodina, ktorá sa do centra mesta presťahovala z domu za Prahou, by sa už za nijakú cenu nechcela vzdať svojho nového bývania.


Priznané trámy pripomínajú, že tu sa naozaj býva v podkroví.

283610


Priznané trámy pripomínajú, že tu sa naozaj býva v podkroví.

 

 

Autorky projektu a realizácie:
Ing. arch. Radka Zedníková, Ing. arch. Eva Bradáčová
Termín realizácie: 2008 – 2009
Úžitková plocha podkrovného bytu: 285 m2

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia