Dom v chránenej krajinnej oblasti

02. 11. 2010
Zdieľať

Nečudo, že ho chceli takýto. On optik, ona optička. Tak teda opticky čistý! Jednoduchý. Nijaké krátkozraké riešenia a ani ďalekosiahle zásahy do svažitej parcely. Nech si sedí v kopci po vzore miestnych dreveníc a stodôl. Drevené latky zo sibírskeho smrekovca ho zbratali s okolitou prírodou a typické kontúry s tradičnou architektúrou; i keď úradom sa to takto nejavilo celé dva roky...

Namiesto úvodu autorská správička Kamila Mrvu:
„Navrhol som dom pre môjho brata s rodinou. Malý pozemok, malý dom, málo financií, ale voľná ruka pre architekta. Nesúhlas zo strany správy Chránenej krajinnej oblasti. Dva roky vybavovačiek okolo stavebného povolenia. Výstavba svojpomocou. Bol som rád, keď som si obliekal montérky a hurá na stavbu – teda na nepodpivničenú drevostavbu, ktorá sa zdvihla z betónovej základovej dosky. Vzišiel z toho a z obdĺžnikového pôdorysu prízemný rodinný dom, ktorý svojimi kontúrami a smrekovcovým opláštením pripomína tradičnú zástavbu v tom našom regióne,“ tak sa zmieňuje vo svojej autorskej správe architekt Kamil Mrva. Málilo sa nám, a tak sme sa vybrali overiť a doplniť správu o bratostavbe dovŕšenej v roku 2006 len dvadsať kilometrov za moravsko-slovenskou hranicou.


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291159
Daniel Veselský

Vďaka modernému nízkoteplotnému vykurovaniu nevzniká v takomto dome prievan a pocit chladu z prúdenia vzduchu. Podobne sú jeho obyvatelia uchránení aj pred prašnosťou. Tu si vystačia s nábytkom z IKEA. Napriek dobre známej skutočnosti, že postaviť nízkoenergetický dom vyžaduje nielen odborníka pri návrhu a realizácii, ale aj dostatok financií, Mrvovci to dokázali kvalitne a za „normálne“ peniaze.

Prečo nie jednoducho
Majú prízemný nízkoenergetický drevodom na ploche 78 m2. Projekt však zďaleka prízemný nebol. Napriek svojej jednoduchosti, finančnej nenáročnosti, ba až sparťanskej skromnosti s ktorou dom postavili, vyvolala jeho stavba polemiku na vyšších úradných miestach a rozruch na CHKO – inštitúcii, ktorá chráni ráz krajinnej oblasti. Za takou priamou povahou architektúry sa niekedy hľadá všeličo, len nie predstava o životnom štýle, ktorý je samozrejmý majiteľom domu.

 


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291167
Daniel Veselský


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291162
Daniel Veselský

Jasná architektonická koncepcia zohľadní spolupôsobenie prvkov pri fungovaní nízkoenergetického domu: predpokladom úspešnej realizácie sú logické súvislosti podmienok danej lokality a budúcej konštrukcie domu. Spojenie prírodných materiálov a bývania v rodinnom dome sa premieta  v architektonických návrhoch Kamila Mrvu.

Tí nechceli vikiere, ani zložitú dispozíciu a už vôbec nie vilu, ktorá by brala energiu svojim obyvateľom a odjedala z rodinného rozpočtu. Pôvodne pultovú jednoduchú strechu, dokázateľne najekonomickejšiu a pre nízkoenergetické domy najvhodnejšiu, v architektonickom ateliéri zmenili ešte počas naťahovačiek so stavebným úradom na sedlovú. Dali jej miernejší sklon 35°, na aký si miestni zvykli pri pohľade na tradičnú zástavbu so strešným sklonom pod 45-stupňovým uhlom. Pre Mrvovcov – architektov, ale aj optikov – sa príkladom a nasledovaniahodnou siluetou rodinného domu stalo typické rozloženie hmoty tunajších pôvodných domov a stodôl, ktoré od nepamäti vyrastajú z klasického valašského obdĺžnikového pôdorysu podľa prostého vzorca b = 2a. „Kamilovi sme povedali, že chceme málo a v malom.


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291172
Daniel Veselský

Odkedy si postavil dom s ateliérom v Kopřivniciach, v záhrade po našom dedovi, vedeli sme, že to je architektonický sloh pre nás. Má to tam pekné, neveľké, stačí. Pre nás mal navrhnúť ešte menej…“ Mrvovci tu bývajú už tretiu sezónu. Na nedostatok priestoru sa nesťažujú. Otvorený objem kuchyňoobývačky sa spojil s drevenou terasou. Pekné počasie im od mája do októbra zväčšuje obytnú plochu. Malá spálňa so šatníkom a neveľká detská izba nie sú dennými miestnosťami. Synovia si nanosia hračky do obývačky alebo sa hrajú pred domom. Ešte stále sa ľudia, známi i neznámi, pristavujú a čudujú sa drevenej chalúpke. Naozaj v nej žije štvorčlenná rodina? Neveriacky nakúkajú a odvážnejší sa nechajú aj pozvať, len aby aspoň nazreli do súkromia domu. „Tento štýl sme si na úradoch presadili sami. Aj keby sme mohli mať nasledovníkov, nikomu sa veľmi nechce do vybavovania stavebného povolenia, pri ktorom nemá najväčšie rozhodovacie právo stavebný úrad, ale správcovia Chránenej krajinnej oblasti.


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291163
Daniel Veselský

Podlahu od betónovej dosky odizolovali ipou, vrstvu anhydridu natreli farbou na betón a liatu podlahu (polyuretánová stierka) vyhotovili až tohto roku, keď si našetrili ďalšie financie. Príjemne sa po nej naboso chodí v lete i v zime.

Najprv stavbu absolútne negovali. Nerozumeli, prečo by moderný štýl, i keď starého poňatia, mal vyrásť v údolí Bečvy. Tlačili nás do reprezentačnej vily, milšie sú im projekty so zložitými vikierovými strechami. Tie sú však bližšie nemeckej tradícii ako našej. Vo Važci, v Kolároviciach i Makove sa voľakedy stavalo z dreva, jednoducho a účelne. Po čase sme sa dozvedeli, že po skončení stavby niektorí úradníci CHKO ukazovali náš domček ako príklad modernej architektúry. Máme predsa 21. storočie. Aj na vidieckych úradoch sedia ľudia za počítačmi, hľadia do LCD obrazovky, jazdia na moderných autách. Tak prečo nebývať moderne?!“ Áno, súčasná architektúra sa nemusí úplne zriecť odkazu na tradičné stavby, nemusí ich však ani kopírovať, aby zapadla do pôvodného prostredia, alebo sa nebodaj snažiť o štylizáciu. Daniel Mrva má schodené hory v Rakúsku a Francúzsku: „Sú tam fantastické stavby, ktoré pôsobia úplne prirodzene, hoci na prvý pohľad je zrejmé, že sú selankovej architektúre vzdialené.“

 


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291164
Daniel Veselský


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291166
Daniel Veselský


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291173
Daniel Veselský

Okienko z kuchyne vedie na severnú fasádu. Keď chcú, tak ho zavrú do kuchynskej linky. Pivnica im nechýba, nemajú nič, čo nepotrebujú, ale predsa im prišla vhod technická miestnosť s umývacím drezom, bojlerom na teplú vodu, práčkou a skladom sezónnych vecí. „Nechceli sme napájanie lát natupo: pre smrekovcovú odvetranú fasádu bolo dôležité aby sa pri napájaní lát dodržal uhol 45°.

Čo ešte prezradil Daniel Mrva
„Doberali si nás tunajší – garáž staviaš? A kedy budeš stavať barák?“ spomína Daniel na časy, keď sa montovala drevostavba a už všetkým susedom bolo jasné, že vila z toho nebude. „Úrady nám spočiatku nechceli ani povoliť plechovú strechu, tlačili nás do betónovej škridlovej strešnej krytiny. Plánovali to tu ako vilovú zástavbu s poschodovými domami, obytnými podkroviami pod vyšším hrebeňom škridlových striech. Kamil však urobil fotku, z ktorej bola čitateľná rozmanitosť domov a odlišné pokrytie striech. Tie mali spoločné len miesto. Naveľa nám povolili plechovú strechu v prírodnom odtieni. Mnohí si tu ešte pamätajú zimu 2005. Masy snehu polámali škridlové strechy, v niektorých prípadoch nevydržali ani časti drevených krovov. Snehová pokrývka nezaťažila iba plechové šikmé strechy, z ktorých ľahko skĺzla.“


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291171
Daniel Veselský

Drevodom sa obrátil chrbtom k chladnému severu. Tu majú aj hlavný vstup a okrem toho už len dva štvorčeky okien do kuchyne a kúpeľne, ktoré zaclonili priebežným latovaním. To sa sčasti nezastavilo ani pred plochou okien. Jednoduché, vtipné, účelné. Zo stredu východnej fasády hľadia zaskleným priezorom smerom k Makovu.

Drevenú nosnú konštrukciu domu, vrátane priehradových väzníkov im zhotovila tesárska firma z okolia. Majstri poskladali, čo sa dalo ešte u nich doma, priviezli na stavbu a za päť dní stála hrubá stavba. „Jednotlivé časti väzníkov sú spojené boxermi – tesárskymi spojkami bez zložitého čapovania. Drevo sme jemne natreli, aby v otvorenom jednoduchom interiéri ešte viac vynikla krása obnaženej konštrukcie väzníkov.“ Aj sadrokartónové obloženie interiéru a vonkajšie smrekovcové odvetrané opláštenie im vyhotovili firmy. Stavebný dozor a korigovanie podľa projektu si Mrvovci strážili do poslednej chvíle.


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291169
Daniel Veselský

Tu sa stavalo nízkoenergeticky, z prírodných materiálov, pomocou ľahkej drevenej konštrukcie. Spálňa a detská izba sú najchladnejšie, i keď je vonku 35 °C, v izbách sa bez klimatizácie udrží 26 až 27 °C.

Danielova rodina nešpekulovala nad Kamilovým projektom. Vyhovoval im. Akurát minimálna kúpeľňa bola pôvodne ešte o 20 cm užšia a WC malo byť samostatné: „Radšej sme ubrali z plochy detskej izby a posunuli o kúsok aj chodbu. Inak už len okienko ukryté v kuchynskej linke vzniklo dodatočne. V návrhu sa síce neobjavil horný rad skriniek, ale potom Kamil dostal nápad ako zakomponovať okienko za posuvné zasklené dvierka. Natiahli sa poličky od steny k stene a teraz ich máme spolu s výhľadom na sever za posuvným zaskleným systémom. Čo by som urobil teraz inak? Nooo, postavil by som si to ešte jednoduchšie,“ smeje sa Daniel a my veríme, že aj jeho rodina má rovnaký zmysel pre úsporné bývanie. Sú tu zväčša od mája až do októbra. Za prácou dochádzajú. S dvomi malými chalanmi sa držia viac doma ako na výjazdoch za zábavou, a predsa sú s bývaním spokojní.


Dom v chránenej krajinnej oblasti

291170
Daniel Veselský

Nad stropom detskej izby sa chystá herňa pre športovo naladené potomstvo, ktoré sa teší na výstupy do podkrovia. Prístup vzduchu zabezpečí vyrezané a utopené okno za dreveným latovaním smrekovcovej fasády.

 

Rodinný dom v Dolnej Bečve, 2006
Autor:
Kamil Mrva
Spolupráca: Blaženka Bebek, Lenka Burešová, Jaroslav Holub, Martin Jeřábek
Dodávateľ: svojpomoc
Subdodávatelia: Firma Mikulenka, Alfest Lučina, Stekoprodukt, firma Jurák
Projekt: 2004 – 2005
Realizácia:
2006 hrubá stavba, 2007 dokončovacie práce
Zastavaná plocha: 78 m
2
Pôdorys: 13 × 6,2 m
Konštrukcia: drevostavba
Strešná krytina: falcovaný plech Aluzinek
Vonkajší vzhľad:
smrekovcový obklad v kombinácii s moderným zasklením, na obklad hlavného vstupu použili dosky cetris
Stolárske práce na mieru:
kuchynskú linku, atypické vstavané skrine, posuvné zasklené steny vyhotovila firma ATK Simon Adámek z Nového Jičína

Rozpočet:
cena domu vrátane pozemku a nábytku vyšla na 1,5 milióna českých korún (asi 60 tisíc eur), hypotéku nepotrebovali.

 

Ing. arch. Kamil Mrva
„V našom štúdiu sa zaoberáme kompletnou projekčnou a inžinierskou činnosťou výstavby verejných a neverejných stavieb, tvorbou prostredia a dizajnom. Projektovú dokumentáciu vypracúvame vo všetkých stupňoch – od architektonických štúdií, projektov na územné konanie cez projekty na stavebné povolenie až k vykonávacím výkresom vrátane realizačnej dokumentácie. Súčasťou našej práce je aj autorský a technický dozor.“

 

Technológiu stavania navrhli ako drevostavbu tvorenú stĺpikovou konštrukciou a kombinovanú s OSB doskami. Zvnútra drevenej konštrukcie umiestnili tepelnú izoláciu, pričom zateplenie prekryli sadrokartónové dosky s odrazovou fóliou. Nosné stĺpiky v obvodovej stene sú od seba vzdialené po 50 cm, a tak sa medzi ne jednoduchšie vkladala tepelná izolácia. Z exteriérovej strany obvodového plášťa sa konštrukcia zateplila, prikryla difúznou fóliou a nakoniec obložila prevetrávanou drevenou fasádou z dosiek zo smrekovca – predsadená drevená fasáda v detailoch plášťa minimalizuje vznik tepelných mostov. Výkopové práce, zakladanie, betónovanie a izolácie vykonali svojpomocou bratia Daniel a Kamil Mrvovci.
Jednoduchá a kompaktná forma uchráni konštrukciu domu pred zbytočnými stratami tepla. Prostý tvar pôdorysu domu, sedlová strecha bez vikierov a steny bez ník, zasklená tvár domu obrátená k slnku, dostatočná tepelná izolácia a úsporný vykurovací systém sa postarajú, aby energetická spotreba nepresiahla 50 až 70 kWh/m za rok.
Majú vlastnú studňu ako zdroj pitnej vody, zaviedli si podlahové elektrické kúrenie a s ročnými nákladmi za spotrebu energie sa zmestia do sumy 50 tisíc českých korún.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: mrva návšteva
Zdieľať článok

Diskusia