Bez chodenia po schodoch

14. 09. 2005
Zdieľať

Kedysi si v palácoch potrpeli na schody a schodiská. Budovali ich široké a reprezentatívne, s nádherne zdobeným zábradlím. Potiahnuté červeným kobercom ukazovali moc tých hore a vzbudzovali rešpekt v tých, ktorí na nich zospodu s úctou pozerali. Dnes sa dajú schody obísť – výťahom. Alebo sa im môžete celkom vysmiať a postaviť si bungalov.

Aj rodina, ktorú sme navštívili, chcela bývať bez toho, aby bola nútená chodiť hore-dolu po schodoch. Šikovní manželia si preto postavili rodinný dom, v ktorom je všetko na prízemí. Avšak navrhnúť prízemný dom tak, aby bol praktický a pohodlný, zároveň však neveľmi rozťahaný po pozemku, aby sa dal čo najlacnejšie vykurovať, a navyše aj dobre vyzeral, to naozaj nie je jednoduchá úloha.

Hlavne žiadne schody


Bez chodenia po schodoch

29811
Ivan Šimek

V predošlom bývaní si štvorčlenná rodina užila schodov až-až, a tak keď sa rozhodli stavať, voľba padla na bungalov. Tento prívetivý dom sa nešplhá do výšky a neukazuje svetu na obdiv. Učupený pri zemi a zrastený s okolím pôsobí útulne a domácky. Postavili dom presne taký veľký, aký potrebuje rodina s dvoma deťmi – ani väčší, ani menší. A najmä dom bez poschodí a schodov. Jediné schody vedú do malej pivnice, v ktorej je kotolňa a priestory technického zázemia. A tie naozaj netreba navštevovať denne.

Pomôž si, človeče…


Bez chodenia po schodoch

29818
Ivan Šimek

Dom majú radi a cítia sa v ňom dobre – veď si ho sami navrhli a takmer celý postavili vlastnými rukami. Najmä domáci pán so svojím otcom trávili tri roky popoludnia aj víkendy na stavbe. Bolo to v časoch, keď dnešný výber materiálov bol iba vzdialeným snom a aj na obyčajné kvádre bolo treba stáť v nekonečných radoch. Obvodové múry postavili sendvičovým spôsobom – vonkajší plášť z voštinových tehál, potom tepelná izolácia z 15 cm polystyrénu a vnútri 25 cm hrubé kvádre s povrchom upraveným omietkou. Slováci sú na masívne múry zvyknutí a cítia sa za nimi dobre a bezpečne. Priestorom na sebarealizáciu boli aj dlažby v interiéri a exteriéri. Ľahko udržiavateľná keramika je na podlahe v kúpeľni, kuchyni a na chodbe, inak domáci uprednostňujú pohodlné koberce. V celom dome si dopriali podlahové kúrenie. Dokonca aj plytký krov je dielom domácich. Nízka strecha s betónovou krytinou dodáva domu trochu južanský nádych, svedčí jej aj široká odkvapová rímsa, ktorá je pre južné oblasti netypická, u nás je však nevyhnutnou ochranou pred dažďom.

Žije sa najmä v hale


Bez chodenia po schodoch

29813
Ivan Šimek

Útulný bungalov s nízkou strechou, ktorý takmer nevidno spoza plota obrasteného divým viničom, stojí na úzkej parcele v tichej vilovej štvrti na predmestí. Od kovanej bránky vás chodník z nepravidelných plochých kameňov privedie k nenápadnému vchodu do domu, skrytému očiam ulice. Krátke zádverie ústi do predsiene, odkiaľ sa jedným oblúkovým priechodom bez dverí vchádza do hlavnej obytnej miestnosti, ktorá slúži ako obývačka aj jedáleň a druhým do súkromnej časti domu, v ktorej sú spálne. Z predsiene vedú dvere aj do kuchyne. V otvorenej a priestrannej obývačke vytvára príjemnú domácku atmosféru pohodlná kožená sedačka spolu so stenou a kozubom z neomietnutých tehál. Kozub pôsobí v priestore ako samostatne stojaca stena a oddeľuje obývaciu časť od jedálenskej. Sedací kút osvetľuje zasklená stena, ktorou sa zároveň vychádza do úzkej záhrady k vonkajšiemu kozubu.


Bez chodenia po schodoch

29814
Ivan Šimek

Za kozubom, v užšej časti viacfunkčnej obývacej miestnosti, stojí jedálenský stôl. Našlo sa preň praktické miesto v bezprostrednom susedstve kuchyne, s dostatkom svetla aj priestoru. Kuchyňa je od ostatných obytných priestorov oddelená len barovým alebo servírovacím pultom, ktorý zvnútra kuchyne slúži ako pracovná plocha. Praktické je, že kuchyňa je prístupná nielen z jedálne, ale aj samostatným vstupom z predsiene. Chodba, z ktorej sú prístupné spálne a kúpeľňa rodiny, je bokom od obývačky a kuchyne, vďaka čomu sa nočná, intímna zóna domu zreteľne oddelila od dennej a verejnej.

Život na prízemí

Viacfunkčná obytná miestnosť je hlavným denným priestorom v dome a tvorí akýsi okruh s kozubom v strede. V tomto priestore si domáci vytvorili oddelené, a predsa prepojené plochy, kúty a kútiky, príjemné a užitočné miesta. Nenájdete tu veľkolepý luxusný nábytok, ani drahé predmety vzbudzujúce obdiv návštevníkov. Čosi tu však na vás prehovorí. Z každého miesta nevtieravo dýcha prirodzený vkus, radosť z bývania a tvorivosť domácich, ktorí si po kúskoch zrealizovali vlastnú predstavu o mieste na život.

Farebná zmena

Život je zmena. Domáci, ktorých domov je dnes farebný a pastelový, žili predtým v prísnom čierno-bielom interiéri. Biele steny, čierne stoličky a stôl, biele doplnky, čierna sedačka. Forma sa raz môže zunovať a možno ju zmeniť, podstata by však mala ostať zachovaná. Domov by mal ostať útočiskom a istotou, pevným bodom vo vesmíre pre všetkých členov domácnosti.

Na úzkom pozemku


Bez chodenia po schodoch

29812
Ivan Šimek

Domáci si sami poradili aj so záhradou na úzkom pozemku. Vymysleli ju a svoju predstavu aj zrealizovali vlastnými rukami – pre potešenie z vlastnej tvorivosti, pre dobrý pocit z fyzickej námahy a pre radosť z výsledkov vlastnej práce. Zmestilo sa aj príjemné záhradné sedenie obklopené zeleňou, aj kozub, okolo ktorého sa točia terénne schody smerujúce do obývačky. Neveľký pozemok je využitý do posledného centimetra a kvety a zeleň sa šplhajú aj na všetky okolité múry – domáca pani si takmer všade nájde miesto pre svoje milované rastlinky.

Namiesto garáže domček

Pri bráne, kde je najviac miesta, parkuje auto a stojí neveľký domček. Pôvodne v ňom bola garáž pre dve autá, domáci ju však prestavali na malý, ale kompletne vybavený bytík – zatiaľ v ňom nájdu pohodlie aj súkromie hostia, neskôr ho možno využije dorastajúci syn. V domčeku je kúpeľňa aj kuchyňa, malá obývačka a minispálňa oddelená závesom, ktorej pôdorys je zhodný s pôdorysom dvojpostele. Jednoduché a praktické. Bungalov, ktorý obsadil roh dvoch ulíc, ponúkol zaujímavé riešenie svojim obyvateľom aj okoliu. Prízemná budova sa nenápadne ukrýva v zeleni napriek nepísanej tradícii nárožných domov, ktoré zvyknú byť nápadnejšie a často si nárokujú byť niečím viac než ostatné domy v okolí…

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva rodinný dom schody
Zdieľať článok

Diskusia