Za všednou pozlátkou: elegancia a šarm

07. 10. 2005
Zdieľať

Čisté geometrické tvary, nápadité a vtipné osvetľovacie prvky, remeselnícky dokonale vystrihnuté detaily, relatívne strohé, ale súčasne pohodlné vybavenie, decentné a harmonické kombinácie v tlmených pastelových farbách. Aj takto dobre to môže dopadnúť s interiérom bežného satelitného domčeka, ku ktorému povolajú dizajnéra a architekta uprostred stavby takmer v úlohe jeho záchrancu.

Za elegantnou podobou obydlia mladého páru je návrh architekta Petra Tíkala, jedného zo štyroch tvorivých mozgov Studia Overal. Kompletný tím dopĺňa akademický sochár Luděk Del Maschio a architekti Aleš Ambros a Tomáš Růžička. Na začiatku Tíkalovej práce bola úloha dotiahnuť do úspešnej podoby interiér rozostavaného domčeka. Prác na dome sa ujal v štádiu hrubej stavby, dispozícia už bola daná návrhom od architekta, úpravy sa týkali len niekoľkých priečok, prepracovania dispozície kuchyne, schodiska a kúpeľní.

Mladý pár chcel do domu navrhnúť štýlovo čistý interiér pre budúcu plánovanú rodinu. „Nikto by tu nemal byť obklopený nekvalitnými produktmi, nech sa to týka čohokoľvek.“ Takto veľkoryso bolo formulované zadanie mladých investorov, ktorí zo svojej objednávky zatiaľ vynechali riešenie dvoch izieb v druhom nadzemnom podlaží. To sa bude hľadať, až keď sa rodina rozrastie o deti – v budúcnosti budú teda slúžiť ako detské izbičky.

Osvetlenie dotvára čaro interiéru


Za všednou pozlátkou: elegancia a šarm

31584

V interiéri domu na prvý pohľad zaujmú netradičné spôsoby osvetlenia. Kombinácia priameho a nepriameho osvetlenia prepožičiava rôznym častiam domu špecifickú náladu. Kuchyňa sa otvára jedálni a obývacej izbe, čím vznikol prepojený obytný priestor, kde trávia majitelia väčšinu voľného času pri rôznych životných situáciách. Pre každú takúto situáciu možno voliť vhodné osvetlenie. V celom dome prevažujú skryté žiarovkové osvetľovacie telesá, nápadito zasadené do výklenkov v stenách či do ník. Majitelia netúžili po veľkých lustroch, štýl osvetlenia presne zodpovedá ich názoru na bývanie, preto sú s výsledkom veľmi spokojní.

Interiér pôsobí veľmi čistým, niekedy až prísnym dojmom. Pri podobných dizajnérskych riešeniach sa často rozoberá otázka, či elegancia zariadenia nie je na úkor každodenného života a praktických potrieb obyvateľov domu. „Býva sa nám veľmi príjemne. Nakoniec, ateliér Overal sme si po prehodnotení mnohých možností vybrali práve kvôli štýlu ich návrhov, ktorý sa nám veľmi páčil,“ hovorí mladá žena, obývajúca domček spoločne s úspešným vrcholovým športovcom, hokejistom medzinárodnej úrovne.

„Naši klienti majú vždy predstavu, ako by mal ich dom vyzerať, a je na nich, ako sa s našou tvorbou stotožnia. Buď našu prácu už poznajú, alebo ich s ňou pri prvých stretnutiach zoznámime. Tak to bolo aj v tomto prípade,“ hovorí Tíkal. Konečná podoba interiéru vyplynula z pravidelnej komunikácie s investormi.

Tímová spolupráca


Za všednou pozlátkou: elegancia a šarm

31583

Aj keď na jednotlivých úlohách pracujú architekti samostatne, možnosť oprieť sa vo chvíľach hľadania o tímovú konzultáciu dáva každému z nich ideálnu podporu. Debaty o tom, ako by čo malo vyzerať a prečo, patria k technológii prípravy každého návrhu z ich projektovej „hute“. A majú ešte jednu veľkú výhodu. Tou je vlastná výroba, dielňa, v ktorej vzniká v podstate všetok nábytok a zariadenie navrhnuté touto štvoricou autorov. Autori sú s výrobou každého kúska nábytku takmer v každodennom kontakte. Úplná kontrola nad výrobou individuálne navrhnutého nábytku je účinným nástrojom toho, aby jeho stvárnenie bolo remeselne dokonalé. Postupne sa vykryštalizovala aj spolupráca s jednotlivými remeslami a firmami, od ktorých návrhári požadujú veľmi kvalitné spracovanie. „Z perfektného vyhotovenia všetkých prvkov interiéru mám veľkú radosť, dobrým príkladom je drevené schodisko, na ktorom ťažko nájdete nejakú chybičku. Čo sa týka funkčnosti zariadenia, mám veľmi dobrý pocit zo sklenených posuvných dverí, ktoré nielenže krásne rozdeľujú priestor, ale aj šetria veľa miesta,“ hovorí pani domu.

Elegancia a vzdušnosť


Za všednou pozlátkou: elegancia a šarm

31587

Elegancia a vzdušnosť interiéru nie je jedinou prednosťou realizácie. Dôležitou vlastnosťou je aj fakt, že všetko je tu veľmi funkčné a praktické, v byte je dostatok úložného priestoru, vstavané skrine a posuvné dvere šetria priestor a gazdinka v kuchyni má ku všetkému potrebnému blízko.

„Som rada, že sa nakoniec podarilo do vybavenia kuchyne zapracovať vstavané spotrebiče, pretože v pôvodnom návrhu sa s nimi nepočítalo. Našťastie sa našlo riešenie, kvôli ktorému sa síce museli posúvať dvere v nosnej stene, ale vyplatilo sa to, pretože vstavané spotrebiče sa vďaka tomu do zostavy dostali. A veľmi spokojná som aj so zásuvkovým systémom pod pracovnou doskou s drezom. Teraz mám všetko potrebné v kuchyni hneď poruke,“ pochvaľuje si mladá žena.

Materiálové kombinácie


Za všednou pozlátkou: elegancia a šarm

31582

Vydarená kombinácia skla, dreva a kovu, ktorá sa v interiéri niekoľkokrát na rôznych miestach opakuje, vnáša potrebnú dynamiku. Väčšina kusov nábytku bola vytvorená na mieru podľa autorských návrhov. Posuvné dvere sú vyrobené z kaleného skla, ostatné sú odyhované dubovým drevom. Na prvom poschodí je položená plávajúca podlaha, opäť s dubovou dyhou, na podlahu v kuchyni položili praktickú dlažbu, ktorá sa sem funkčne aj esteticky veľmi hodí.

K vydarenému dielu prispelo aj to, že počas dokončovania domu nevstúpili do hry veľké a najmä skryté stavebné problémy. „Niekedy sa stane, že narazíme na nekvalitne odvedenú prácu po remeselníkoch, ktorí pracovali pred nami. Všetko sa dá opraviť. Slabé miesto treba nájsť a potom ho odstrániť alebo eliminovať. Tu sme však mali šťastie na solídne dielo,“ hovorí Tíkal.






























Technické údaje:


Projekt:


studio Overal


Interiér:


Maschio, s. r. o.


Dvere:


kalené sklo, dyha dub


Podlaha:


na prízemí dlažba, druhé nadzemné podlažie – plávajúca podlaha dub


Nábytok:


sedacia súprava MM interiér


Kuchyňa:


Maschio, s. r. o.


Elektrospotrebiče:


Bosch, Siemens


Kúpeľňa:


umývadlá Pozzi Ginnori, vaňa Riho

Kategória: Návšteva
Tagy: interiérový dizajn návšteva rodinný dom toast
Zdieľať článok

Diskusia