Farebný a iný

12. 10. 2005
Zdieľať

V tichej časti Košíc vyrástol zaujímavý priestranný rodinný dom. Rozkladá sa vo viacerých farebne odlíšených hmotách na strmej parcele okolo vnútorného dvora a obsahuje dva nadštandardne riešené byty. Avšak nielen stavebné riešenie je dotiahnuté do posledného detailu, veľká pozornosť sa venovala aj tvorbe interiéru, v ktorom nechýba dostatok priestoru a svetla, ale ani zaujímavé dizajnérske doplnky a výtvarné umelecké diela.

Staviteľ Ing. Bilík sa stavebníctvu rozumel, preto si dom takpovediac postavil sám. Od začiatku mal jasnú predstavu o tom, čo od domu vyžaduje a ako má vyzerať. Pozhovárali sme sa s ním nielen o architektúre domu a o priebehu realizácie, ale aj o problémoch s dodávateľskými firmami či o výbere umeleckých diel.

Pán Bilík, postaveniu tohto domu predchádzala ešte jedna vaša iná skúsenosť so stavaním si vlastného bývania…

Áno, za „hlbokého socializmu“ som začal stavať dom a dokončil som ho roku v 1994. Bol to dvojdom, kde som býval s rodičmi. Ten dom som si kompletne navrhoval sám, robil som ho aj projekčne a viac-menej som si ho aj postavil. No a tak sa stalo, že som nedomyslel základné veci, ako sú vertikálne komunikácie. S tým som ani tak nemal problémy ja ako skôr moji už starší rodičia. Aj keď sa mi tam bývalo veľmi dobre a bol som spokojný, rodičia mali pri vstupe do svojej polovice domu dvanásť vyrovnávajúcich schodov a ich dom mal dva a pol úrovne. Riešenie sa naskytlo samo. Jeden môj priateľ mal zhodou okolností voľný pozemok. Hoci som sa bál dosť strmého svahu a zakladania stavby, napokon som pozemok kúpil, a to na tie časy pomerne lacno.


Farebný a iný

31922
Soňa Sadloňová

Aj pri návrhu tohto domu ste si poradili sám?

Návrh domu a jeho dispozície som robil sám, pričom s niektorými detailmi som sa obrátil na interiéristov a projektantov svojho priateľa. Už v čase, keď som pozemok kupoval, mal som pomerne jasnú predstavu o dispozícii bytu a o tom, čo od domu ja a moji rodičia očakávame. Pri navrhovaní som mal na zreteli potrebu vytvoriť si dostatok súkromia. Okrem toho nemám vypestovaný vzťah k pozemkom, záhradám a ich udržiavaniu, čo bol takisto jeden z faktorov ovplyvňujúcich riešenie. Tento dom je pomerne veľký, no pritom nemá veľa izieb, mám rád väčšie otvorené priestory. V dome je približne 600 m² obytnej plochy spolu na piatich podlažiach.

Je to opäť dvojbytový dom, ale má samostatný dvor. V dome je môj nadštandardne riešený byt a veľký trojizbový byt na severnej strane, v ktorom bývajú moji rodičia. Byt rodičov je už jednopodlažný a navrhnutý tak, aby nemuseli urobiť ani krok navyše. Oba byty sú zatiaľ provizórne spojené uzavierateľným spojovacím prvkom, pri ktorom som osadil výťah.


Farebný a iný

31917
Soňa Sadloňová

Vyplynulo zo skúseností so stavaním predchádzajúceho domu pre vás niečo, čo ste chceli uplatniť pri stavbe nového domu?

Po tejto skúsenosti som si povedal, že sa nikdy nepresťahujem do domu, ktorý nebude úplne dokončený. Samozrejme, toto rozhodnutie, ako to už s takýmito rozhodnutiami býva, som porušil. Pôvodne som chcel prvý dom predať, no naskytla sa mi možnosť výhodne ho prenajať. Stavať vtedy a dnes sa nedá úplne porovnávať, vývoj ide rýchlo dopredu. Materiály a výrobky sú dnes oveľa kvalitnejšie a je ich obrovský výber. Predtým sme v stavivách všetci kupovali rovnaké okná, dvere, obkladačky… Na tomto dome sa už použili pomerne slušné materiály, ináč vyzerala aj projekcia, pretože som mal kompletnú stavebnú projektovú dokumentáciu, výkresy zo statiky atď.


Farebný a iný

31915
Soňa Sadloňová

Na čo ste sa v novom dome najviac tešili?

Na to, že si ho od začiatku urobím presne podľa mojich predstáv. Som vyštudovaný stavebný inžinier a najprv som sa aj živil návrhmi interiérov, takže som to bral ako zábavu. Vzhľadom na to, že dom je veľký, stále je čo dorábať, je to nekonečný príbeh. S bývaním som však spokojný. Keď som tento dom začal stavať, práve som ukončil prácu, v ktorej som bol dosť vyťažený, a začali sa mi dva roky prázdnin. Venoval som ich návrhu domu, neskôr som si sám robil stavebný dozor a interiéry. Veľa peňazí som pravdepodobne ušetril tým, že som si robil výberové konania na subdodávateľov podľa kvality, pretože niekedy sa šetrenie na kvalite prejaví na neserióznosti firmy alebo sa zvýšia neskoršie náklady. Aj keď dnes sú materiály už kvalitné, práca našich ľudí často nie je stopercentná.


Farebný a iný

31918
Soňa Sadloňová

Aké máte skúsenosti s dodávateľskými firmami?

Na firmy mám veľmi ťažké srdce. Je to obrovský problém. Veľa firiem, s ktorými som spolupracoval, už neexistuje, majú svoje nástupnícke firmy, nedajú sa uplatniť reklamácie… Napríklad jedna firma, ktorá dávala pod dom drenáž, pravdepodobne nemala jej dostatok. Preto zobrali drenáž z boku jednej steny, ktorá je v šesťmetrovom násype, „vďaka“ čomu začala spodná voda presakovať do technického podlažia. Najhoršiu skúsenosť mám s jednou bratislavskou firmou, ktorá mi robila elektrické žalúzie. Jediná firma, s ktorou som bol mimoriadne spokojný, bola firma Izola. Robili na dome ťažké detaily, obrátené strechy a izolácie.


Farebný a iný

31914

Aké problémy sa pri stavbe domu vyskytli, čo bolo najťažšie?

Najťažšie bolo založenie tejto stavby. Susedia mali veľké problémy so sadaním stavby, preto sme museli spevňovať svah. Mal som pomerne dobrú firmu, ktorá mi za prijateľnú cenu kompletne urobila hrubú stavbu a dobre ju založila. Aj keď som si dom spočiatku navrhoval sám, neskôr som oslovil vynikajúceho architekta Štefana Pacáka. Niektoré jeho myšlienky však boli dosť extravagantné a ťažko realizovateľné. Napríklad celý dom prepichol drevenou trojuholníkovou konštrukciou. Nemali sme výrobný výkres, len jednu skicu, a keď som ju doniesol tesárom, povedali, že sa to nedá postaviť. Pamätám si, ako sme stáli na streche, mali natiahnuté tri body a na tie sme začali bez všetkého robiť strechu… Keby som nebol stavbár, netrúfol by som si na to, ale myslím si, že výsledok stojí za to.


Farebný a iný

31912
Soňa Sadloňová

Samozrejme, vyskytli sa rozličné problémy. Napríklad kúpil som do celého domu elektrické žalúzie, a ešte keď bol dom napojený na staveniskový prúd, ukradli mi vonkajšiu kameru, a vyskratovali celý dom, takže som sa nemohol dostať von… V dome je solárne vykurovanie s precízne riešeným meraním a reguláciou. Pre solárne vykurovanie som sa rozhodol najmä kvôli bazénu. Kolektor je pomerne vhodne natočený. V lete sa naň opiera slnko tak, že sa dá namerať 4 až 6 solárov, čo úplne stačí na vyhriatie bazéna aj na 29 °C. V zime je slnko zasa také „zubaté“, že je účinné len v určitom časovom horizonte. V našich klimatických podmienkach treba mať dobrý zásobník na teplo. Ak vám niekto povie, že sa vám investícia vráti za tri alebo päť rokov, nie je to pravda.


Farebný a iný

31913
Soňa Sadloňová

V dome sú zaujímavé umelecké diela…

Sú umiestnené tak, aby sledovali tri štýlové zóny domu. Celé prvé a druhé podlažie a vstup sú navrhnuté v štýle hi-tech. Tu mám dve diela od Ivana Pavleho, niekoľko obrazov od Fedora Nemca, ktorého mám veľmi rád, v spálni mám obrazy od Lenky Leškovej, košickej akademickej maliarky. Podkrovie, pracovňa, hosťovská izba a koňakový klub sú už navrhnuté v teplejšom tóne – tam má obrazy od Roškoványho. Celý vstup mi navrhovali košickí dizajnéri, ktorí veľa robia s oceľou, a mám od nich aj jeden svietnik.

Mal som jedného dobrého priateľa z Bratislavy, ktorý bol veľkým znalcom umenia a medzi umelcami mal aj veľa priateľov. Hovorieval, že sa netreba báť prejaviť svoj vkus a povedať, čo sa mi páči a čo nie. Keďže sa zaujímam o oblasť výtvarného umenia, od začiatku som vedel, kam umiestnim diela od mojich obľúbených autorov, aby v priestore pôsobili čo najlepšie.



















































Architekt:


Ing. arch. Štefan Pacák


Projektant:


Ing. Liptáková


Dizajn, návrh interiérov:


Ing. arch. Štefan Pacák, Ing. arch. Margita


Technické údaje:


Murivo:


Porotherm


Strešná krytina:


Ranilla, Lexan


Omietky vonkajšie, vnútorné:


sadrové, zatepľovací systém Baumit


Obrátené stropy, izolácie:


Izola, s. r. o., Košice


Okná:


hliníkové – ALCO KR


Dvere:


drevené, atypické


Podlahy:


drevené, dlažba


Bazén:


železobetónový, fólia, Meba Prešov


Vzduchotechnika, vykurovanie, elektroinštalácie:


M+R – p. Cárik, Košice


Interiér:


Atyp interiér Prešov, Ing. Margita, Bachura


Dodávka solitérov:


Ing. arch. Štefan Pacák


Nábytok:


atypický, drevo, hliník, sklo, koža, solitéry Corbussiere

Kategória: Návšteva
Tagy: kosice návšteva rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia