Byt v doktorskom plášti

03. 11. 2005
Zdieľať

V interiéri tohto bytu sa žiadne farebné orgie nekonajú – v zariadení prevládajú biela, béžová a krémová. Ak by majiteľ začal v predsieni návštevy prezúvať do bielych doktorských prezuviek, nikto by sa nemohol čudovať. Ale načo sa obťažovať s prezuvkami, keď vaše nohy príjemne hreje (v zime) či chladí (v horúcich letných dňoch) lakovaná podlaha zo štiepaného bambusu…


Byt v doktorskom plášti

33881
Jana Labuťová

Ešte skôr ako po príjemnej podlahe prejdeme do obývacej izby, zastavme sa pri samotnej podstate rekonštrukcie vyše pol storočia starého tehlového bytu. Pôvodný 80 m2 byt s dispozíciou 2 + 1 bol pravdepodobne navrhnutý pre škrečka alebo iného hlodavca – pri pohľade na pôdorys totiž na prvý pohľad zaujmú hneď dve priestranné komory, do ktorých by sa vošli zásoby na poriadne tuhú zimu. V dlhej a úzkej kuchyni by sa síce dalo variť pre celý regiment, ale rodina by sa musela k slávnostnému obedu schádzať „na stojáka“. Z kúpeľne na záchod to kedysi bolo, čoby kameňom dohodil, dnešným potrebám však takéto „diaľkové“ riešenie rozhodne nepristane. Do predsiene by sa zasa hravo vošiel trebárs pingpongový stôl, úložný systém však ponúkal len málo miesta na kabáty či topánky.


Byt v doktorskom plášti

33878
Jana Labuťová

Nový majiteľ sa teda obrátil na architekta Aleša Holmana s jasným zámerom – pretvoriť pôvodný byt na moderný interiér so všetkým, čo k tomu patrí. Nové riešenie malo byť ušité na mieru pre dvoch stálych obyvateľov – majiteľa a jeho veľkého dobermana. Rekonštrukcia bytu bola svojím spôsobom aj akousi rozlúčkou majiteľa s pôvodným štýlom bývania – jeho predchádzajúci príbytok bol totiž zariadený starožitným secesným nábytkom. Secesnú ornamentálnosť mali vystriedať priame a strohé línie architektonickej moderny.

Funkciu obytných priestorov pritom nový návrh veľmi nezmenil – denná časť je naďalej orientovaná na východ, nočná na západ – zmizla len prebytočná priečka medzi bývalou kuchyňou a obývacou izbou. Nový priestor spája obe funkcie – našlo sa aj miesto na jedálenský stôl, barový pult i ležovisko pre psa.

Chodba ako architektonické dielo

Pretože aj spálňa zostala na svojom mieste, najväčšie zmeny čakali chodbu, kúpeľňu a komory. Chodba sa po zásahu architekta stala takmer architektonickým artefaktom – čisté biele plochy vstavaných skríň kombinované so zrkadlom i vďaka okrúhlemu okienku do kúpeľne na protiľahlej strane pripomínajú fasádu niektorej z funkcionalistických víl na pražskom sídlisku Baba. Autor rekonštrukcie sa nebál jemných zaoblení, ktoré len umocňujú pocit, že sme vstúpili do interiéru z tridsiatych rokov minulého storočia. Vstavaná skriňa ukrýva i vstup do komory, ktorá vznikla zlúčením nadbytočnej chodbičky a bývalého záchoda. Okrúhle okno do kúpeľne našlo svoju tvarovú odpoveď v svietidlách osadených v celkom nenápadnom stropnom podhľade.

Krátky pohľad do súkromia


Byt v doktorskom plášti

33883
Jana Labuťová

Vďaka rekonštrukcii vznikla namiesto dvoch komôr veľká kúpeľňa s priestranným sprchovacím kútom, veľkým zrkadlom, so skrinkami a záchodom. Elegantné umývadlo talianskej výroby je osadené na masívnej doske z exotického tíkového dreva, tíková je i podlaha. Zaujímavým detailom je chrómová rúrka (nie náhodou tvarovo aj materiálovo korešpondujúca s vodovodnou batériou), ktorá zospodu kopíruje tíkový pult – užívatelia tak získali veľmi variabilný priestor na vešanie uterákov či osušiek. V mužskej kúpeľni síce chýba vaňa, ale veľkorysý sprchovací kút s originálne riešenou sklenenou deliacou stenou (do objektívu fotoaparátu sa nám, žiaľ, nevošiel) potrebám majiteľa úplne vyhovuje. Na jeho výslovné želanie majú špeciálne zhotovené kúpeľňové dvere nepriehľadné lodné okienko – ako sám s úsmevom vraví, je to najmä preto, že ženy rady zabúdajú zhasínať svetlo, a tak má prípadné šetrenie energiou pod kontrolou.


Byt v doktorskom plášti

33884
Jana Labuťová

Chodbu na jednom konci uzatvárajú dvere do spálne (ako všetky dvere v byte, aj tie spálňové sú zhotovené na mieru a na plnú výšku), na druhom atypický sklenený posuvný panel, ktorý tvorí najmä akustický predel medzi dennou a nočnou časťou bytu. Spálňa doteraz čiastočne nesie stopy po predchádzajúcom bývaní majiteľa – vedľa modernej postele či skriniek nájdeme aj zopár kusov starožitného nábytku. V priestrannej izbe však oba architektonické výrazy dokážu nažívať v pozoruhodnej symbióze. Bývalá kúpeľňa poslúžila ako šatník, nebolo teda potrebné miestnosť zahltiť skriňami – a tak je spálňa skutočne priestranným a pokojným miestom na zaslúžený odpočinok.

Kuchyňa s oranžovým výkričníkom


Byt v doktorskom plášti

33885
Jana Labuťová

Prejdime chodbou späť, na druhý koniec bytu. V ceste stoja posuvné sklenené dvere, ktoré aj napriek svojej veľkosti poľahky uvoľnia priechod do obývacej miestnosti. Veľká transparentná plocha nielenže delí interiér na dve časti, ale aj príjemne láme svetlo dopadajúce z okien obývacej miestnosti, prepúšťa svetelné lúče i do chodby, kde pomocou zrkadiel na stenách vznikajú ďalšie zaujímavé efekty.


Byt v doktorskom plášti

33879
Jana Labuťová

Biela, sivá, krémová či béžová – ako keby sa tieto slová stali akousi mantry architekta pri farebnom ladení jednotlivých prvkov interiéru. Biele sú všetky steny, stropy i rolety na oknách. O to viac prekvapí a vynikne oranžový prvok so skrinkami takmer na plnú výšku miestnosti, ktorý uzatvára kuchynskú linku a tvorí akýsi prirodzený hraničný kameň na rázcestí medzi kuchyňou, obývacou izbou a chodbou. V takto jednoducho navrhnutom interiéri potom vyniknú i rôznofarební „obyvatelia“ kuchynských skriniek, ktorých tvary a funkciu môžeme len tušiť cez transparentný materiál dvierok celej zostavy. Malá kuchyňa je od ostatných priestorov symbolicky oddelená už spomínaným barovým pultom a pracovným ostrovčekom. Vďaka tomu, že architekt kuchyňu z ani jednej strany neuzavrel, je v nej dosť miesta i pre kuchára a niekoľko pomocníkov.

Nenápadná harmónia užitočných detailov


Byt v doktorskom plášti

33882
Jana Labuťová

Zaujímavým detailom je osvetlenie – lampa nad pultom v kuchyni sa materiálovo i farebne zhoduje s roletami na oknách, svetlo na jedálenský stôl zasa nevrhá stropné svietidlo, ale variabilná lampa, ktorú možno využiť i na čítanie či osvetlenie pracovného kútika s kreslom a telefónom. Pri sledovaní televízie zase obyvatelia bytu ocenia „utajené“ zdroje svetla skryté v rímse stropného podhľadu. V obývacej časti dominuje krémová kožená pohovka – originálny kus zhotovený osobitne pre tento byt v továrni vo východných Čechách. A aby sa hostia nemuseli deliť o pohodlné vankúše s druhým domácim pánom – so statným šesťročným dobermanom – dostal štvornohý miláčik vlastné ležovisko farebne zladené so vzorom vankúšov.

Investor s architektom našli spoločnú reč aj pri vyberaní nábytku – takmer všetky kusy (okrem stoličiek a kresiel) sú originálmi, vyrobenými v domácich dielňach. Rovnako ako obrazy na stenách – majiteľ bytu dáva príležitosť mladým autorom a podľa odporúčaní priateľov i vlastného vkusu zo zásady kupuje len výtvarné diela z domácich zdrojov. Stačí sa len pohodlne usadiť, započúvať do zvukov kvalitného sterea a nechať unášať fantáziou umelcov. Čisté tvary, nenápadné farby interiéru – to všetko váš zážitok z návštevy ešte umocní.







































Dodávatelia:

Podlaha:

Empire Parkett Praha (bambus, tík)

Zákazkový nábytok:

Stolárstvo Souček Praha (kuchyňa, skrine a obklady v predsieni, jedálenský stôl, zásuvkový diel v obývacej izbe), Interio Litomyšl (pult v kúpeľni)

Sklenené steny:

Sklenárstvo Ladra Praha

Svetlá:

Artemide, Metalarte, Erco

Zámočnícke výrobky:

Revyko Praha

Kuchynské dosky:

Corha Jihlava

Jedálenské stoličky:

Vitra

Barové stoličky:

La Palma

Kuchynské spotrebiče:

AEG

Sanitárna keramika:

Catalano Zero

Sedacia súprava:

Special Edition Choceň

Kategória: Návšteva
Tagy: byt dokt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia