Interiér cez internet

02.12.2005  |     

Hoci mezonetový byt, ktorý sme navštívili, nepatrí svojou dispozíciou ani zariadením k tuctovým príkladom, jeho majitelia považovali za unikátne niečo iné. A tak sme sa dohodli, že spoločne vyzdvihneme práve netradičný spôsob spolupráce majiteľov s architektkou. Celá spolupráca totiž prebiehala na diaľku a majitelia nemali možnosť naživo sledovať pokroky pri navrhovaní ani pri samotnej realizácii. Komunikácia s architektkou a koordinátorom realizačných prác sa diala, okrem úvodného stretnutia, len cez e-maily a výnimočne cez telefón či prostredníctvom klasickej pošty. Napriek tomu sa želaný výsledok dostavil. Obyvatelia bytu sú s interiérom veľmi spokojní a v súčasnosti sa venujú len dolaďovaniu interiéru doplnkami a detailmi.

Váhavý začiatok

Úvahy o novom byte mali prostý dôvod: zabezpečiť pre obe dcéry, medzi ktorými je vyše desaťročný vekový rozdiel, bývanie v samostatných izbách. Keďže nový rodinný byt mal byť v poradí už štvrtý, rozhodovanie bolo veľmi opatrné. Majitelia dlho zvažovali, či im stojí za to, aby opustili svoj obľúbený „starý“ byt a aby opäť podstúpili tortúru spojenú s hľadaním vhodnej nehnuteľnosti, realizáciou stavebných úprav a so zariaďovaním. A navyše celé vybavovanie ohľadom bytu malo komplikovať aj to, že rodina bývala pre pracovné povinnosti domáceho pána prechodne v zahraničí. Nové rodinné hniezdo malo zabezpečiť lepšie zázemie na nový štart na Slovensku.

Predstavy o novom byte

Základnou prioritou domácich je pohodlné bývanie. Ako povedal domáci pán, pri súčasnom uponáhľanom životnom štýle by mal byt alebo dom svojim majiteľom poskytnúť viac ako len priestor na prespávanie a vykonávanie hygieny. Preto pri hľadaní a výbere bytu mali domáci niekoľko základných podmienok: lokalita v blízkosti centra, veľa zelene a málo mestského ruchu. Súčasťou bytu mala byť aj terasa na oddych.

Obhliadky dvoch ešte nedokončených mezonetových bytov v novej nadstavbe, ktoré vyhovovali lokalitou aj svojou dispozíciou, uskutočnili sa pri návšteve Slovenska koncom roka 2003. Na základe obhliadky sa rodina rozhodla. Po dohode s investorom výstavby, že v projekte sa ešte môžu vykonať pôdorysné zmeny (zmeny priečok a potom aj vývodov) podľa želania budúcich majiteľov, rodina byt začiatkom nasledujúceho roka kúpila a radosti i starosti s realizáciou interiéru sa mohli začať. Víťazom sa stal podkrovný mezonetový byt s galériou otvorenou smerom do obývacej izby a s útulnou terasou, kde je priestor na príjemné posedenie. Terasa i obývacia izba sú orientované smerom na pokojnú ulicu, ktorú lemuje alej urastených stromov. Stromy, ale aj dostatočná vzdialenosť od okolitých objektov pomáhajú vytvárať v byte súkromie.

Majiteľov bytu pri výbere presvedčili aj zasklená stena v obývacej izbe a medzi galériou a terasou. Zasklené plochy umožňujú príjemný pohľad na vonkajšiu zeleň a dostatočný prílev svetla do interiéru. Podobnú zasklenú stenu mali domáci aj v byte v Anglicku. Ako hovorí domáci pán: „Napriek tomu, že sedíte v obývacej izbe v byte uprostred mesta, pri pohľade cez veľké zasklené plochy máte pocit, akoby ste boli v záhrade niekde na vidieku. Presne po tom sme túžili. Je to odmena za stresy, ktoré prestavba na diaľku so sebou prináša.“

Spolupráca s architektom

Návrhu interiéru sa zhostila architektka, o ktorej mali domáci dobré referencie. Úvodné, takpovediac zoznamovacie stretnutie sa uskutočnilo ešte na Slovensku – pri čínskej polievke. Ostatná komunikácia medzi majiteľmi a architektkou sa však diala prevažne prostredníctvom e-mailov a telefonátov, pretože celá rodina sa nachádzala v zahraničí. K štandardnej práci architekta sa pridružili aj ďalšie činnosti, ako sú skenovanie, komprimovanie, fotenie katalógov digitálnym fotoaparátom a, samozrejme, pravidelná kontrola elektronickej pošty. Na začiatku takmer každý deň prichádzali do e-mailovej schránky majiteľov nové správy zo Slovenska a večerný program rodiny bol jasný. Rodina spoločne sedela pri monitore počítača a konzultovala s architektkou nové návrhy. V prvej etape sa navrhovali stavebné úpravy spojené s riešením dispozície, s umiestnením elektrických rozvodov, svietidiel, hygienických zariadení a vykurovacích telies, riešila sa kuchynská linka. Neskôr prichádzali od architektky návrhy obkladov, dlažby, sanitárnych predmetov a vodovodných batérií, návrh nábytku vyrábaného na mieru a farebné riešenie stien.

Na konzultáciách na diaľku sa ako najťažšie javilo práve posudzovanie farieb. Aj preto bol výsledok návrhu pre majiteľov tak trocha prekvapením. Môžeme ho prirovnať k očakávaniu účastníkov anglickej reality show, ktorí si nechávajú zariadiť svoje obydlie neznámym architektom a hotové dielo uvidia prvýkrát až vo finále. Ich reakcie bývajú rôznorodé. Po vyslovení známej formulky „open your eyes“ (môžete otvoriť oči) niektorí nadávajú, iní plačú, ale, samozrejme, nájdu sa aj spokojní... S podobným rizikom išli do toho aj naši hostitelia a netrpezlivo očakávali chvíľu, kedy po prvý raz uvidia svoj domov takmer dokončený.

V kozmopolitnom štýle

Majitelia inklinujú k tzv. kozmopolitnému štýlu, pre ktorý sú typické zemité tóny. V celom byte sa stretneme s laminátovými parketami s orechovým vzorom, všetky zárubne, dverné krídla, drevené stupne na schodisku i predné plochy vstavaných skríň sú morené na tmavú farbu dreva wenge. S rovnakou farbou nábytku sa stretneme už pri samotnom vstupe do bytu, kde sa nachádza na mieru vyrobený predsieňový solitér, ale aj v spálni a obývacej izbe. Farbe dreva wenge sa prispôsobila dokonca aj dlažba v kuchyni, ktorá štruktúrou pripomína drevo. Podobný druh obkladu sa použil v kombinácii s béžovou aj v priestrannej kúpeľni rodičov.

Prvýkrát investori uvideli svoj zatiaľ ešte holobyt v decembri 2004. Počas pobytu na Slovensku boli domáci dosť rozlietaní. Zvážali do bytu objednané vybavenie a objednávali nábytok na základe svojich internetových prieskumov a tipov architektky. Sedaciu súpravu do obývacej izby a niektoré doplnky si priviezli z Anglicka. „V Británii je bohatší výber a vďaka veľkej konkurencii sú tam často i lepšie ceny ako na Slovensku,“ tvrdí domáca pani. Napriek tomu, že domácim vonkoncom nechýba zmysel pre dobrý vkus a invenciu, každý svoj krok konzultovali s architektom. Takmer ani jedna vec, ktorú architektka navrhla, sa v byte nemenila. Iba farbu stien v detskej izbe sa nepodarilo cez e-mail odhadnúť na prvý raz.

Majitelia prezradili aj ďalší nedostatok, ktorý odhaľuje úskalia nakupovania cez internet kombinovaného s navrhovaním interiéru cez internet. Výklenok pre americkú chladničku, ktorý sa nachádza v kuchyni, neumožňuje 180-stupňové otváranie masívnych dverí chladničky. Tento drobný nedostatok domáci pán s úsmevom okomentoval ako účelný prostriedok na to, aby si dámska väčšina rodiny mohla ľahko udržať pod kontrolou svoju hmotnosť.

Krátka prehliadka

Prehliadku bytu tradične začneme vstupným priestorom. Okrem vešiakového solitéru sa tu nachádza aj rohová skriňa s posuvnými dverami – všetko ladené vo farbe wenge. Predsieň sa voľne prelieva do priestoru obývacej izby, spojenej s halou a kuchyňou. V obývačke nás na prvý pohľad upúta elegantné dvojramenné antikorové schodisko s drevenými stupňami. Je navrhnuté i vyrobené s dôrazom na detail a čistotu tvarov. Po tmavých drevených stupňoch vystúpime na galériu, z ktorej je priehľad do obývacej izby na spodnej úrovni bytu. Už v blízkej budúcnosti by sa tu mali nachádzať knižnica a pohodlná pohovka na príjemné poobedňajšie posedenie s knihou, novinami či so šálkou anglického čaju alebo dobrej kávy, ale aj s maximálnym prehľadom o dianí v byte. Z galérie je východ na malú, ale útulnú terasu. Od galérie ju delí zasklená stena, a tak aj vnútri máte pocit, akoby ste boli vonku medzi stromami. Podľa majiteľov je to pocit na nezaplatenie. Nepríjemné spaľujúce slnečné lúče odrazia masívne hliníkové žalúzie.

Z galérie sa dostaneme priamo do izby staršej dcéry. Architektke sa podarilo presvedčiť majiteľov, aby upustili od svojej pôvodnej predstavy, podľa ktorej sa na hornej úrovni mezonetu mala nachádzať spálňa rodičov, a aby tento priestor venovali staršej dcére. Oproti pôvodnému projektu na hornej úrovni bytu pribudli aj samostatná kúpeľňa a WC. Vďaka vlastnej kúpeľni má staršia dcéra v podkroví skutočne samostatne fungujúce tínedžerské kráľovstvo. Nábytok v izbe je vyrobený na mieru a ladí s oranžovou farbou na stenách. Teplé oranžové tóny nájdeme aj v kúpeľni. Obdivovateľov dobrého dizajnu tu určite upúta veľká sprchovacia hlavica Raindance.

V izbe mladšej dcéry sa na stenách použila fialovocyklámenová farba, ktorú bolo treba prispôsobiť farbe tapetovej bordúry a doplnkov z Anglicka. Spálňa rodičov striktne dodržiava vytýčenú líniu a jej zariadenie sleduje farbu dreva wenge. Tmavohnedá posteľ je zakúpená na Slovensku, ale doplnky, napr. nočné lampy, sú z Anglicka.

V obývacej izbe si majitelia pôvodne želali, aby zadnú stenu pokrýval obklad zo štruktúrovaného kameňa, ktorý by vytváral kontrast k ostatným hladkým plochám. Keďže sa im nepodarilo nájsť taký druh kameňa, ktorý by do priestoru zapadol nielen štruktúrou, ale aj farbou, od tejto myšlienky neskôr upustili. Namiesto toho sa kamene objavili v obývacej izbe v inej forme – ako výplň stupienka pod sklenou stenou. V jednej časti stupňa sa nachádza konvektorové kúrenie, druhá časť slúži ako kvetináč pre niekoľko kaktusov aloe.

Zadnú stenu v obývačke oživuje na mieru vyrobený umelecký kúsok – atypické svietidlo, ktoré je umiestnené vo vodorovnom výklenku steny. Počas večerov bude atmosféru v obývacej izbe vytvárať svetelný odraz hladiny trblietajúcej sa na veľkej sklenej ploche. Na matnicu z pieskovaného skla sa pomocou sústavy zrkadiel prenášajú svetelné efekty, ktoré vytvára voda prúdiaca z akvária umiestneného vo výklenku za matnicou. Tento malý kreatívny „úlet“ domáceho pána vznikol na základe inšpirácie pri spomienke na podobné svietidlo objavené počas zahraničných ciest. Atypické obývačkové svietidlo sa podarilo zhotoviť za pomoci špecialistov na osvetľovanie vodných fontán – pánov Dérera a Oravca z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Dojmy a skúsenosti

Majitelia hodnotia spoluprácu s architektkou veľmi pozitívne. Rovnako dobre sa osvedčil aj realizátor a koordinátor stavebných prác, ktorému postupne zverili pomerne vysoké sumy peňazí na nákup zariadenia a stavebných prác. Ako sami hovoria, mali šťastie na správnych ľudí. Koordinátora stavebných prác vopred osobne nepoznali a ich vzájomný vzťah sa zakladal len na dôvere. Na druhej strane medzi dodávateľmi sa vyskytli aj neseriózne firmy, ale tie menovať nebudeme. Absolútnu nespokojnosť spôsobila takmer polročná čakacia lehota na dodanie sanity. Pôvodne sľúbená, štvor- až šesťtýždňová dodacia lehota sa natiahla na neuveriteľných šesť mesiacov.

Očakávaný výsledok sa aj napriek rôznym strastiam dostavil a dnes už prevládajú len pozitívne dojmy. A tak majitelia bytu mohli svoje rozprávanie spokojne uzavrieť slovami: „Oplatilo sa...“.

Medailón architekta

Ing. arch. Gabriela Pintérová:
Niekoľko slov k návrhu

“Bývanie” ma fascinuje svojou podstatou druhej kože človeka, je súkromné, a predsa ho okolie hodnotí. Má tisíc tvárí a je vždy šité na konkrétnu dušu a srdce. Požiadavky investora, ak sa dalo, sa rešpektovali alebo aspoň neignorovali. Moderná elegancia, ako v tomto prípade, môže mať aj rodinný charakter.

Realizácie:

Podlahy:

Kaindl

Dvere:

Magnet Trade

Schodisko:

Lexmed

Vstavané skrine, atypický nábytok:

Drevovýroba Rózsa Weibl

Obklady a dlažby:

LUCCA, Aquatica

Kuchynská linka:

Koryna

Jedálenská zostava:

Sedya

Spálňový nábytok:

Segum


Foto: Dominik Vlaheko
Zdroj: Zuzana Lovásová

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Súťaž Interiér roku: Vidiecke bývanie v modernom poňatí

Najnovšie knihy a časopisy

Aktuálne číslo
Záhrada 2018/03
v predaji


Veľká jarná súťaž: Vyhrajte 47 cien!




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky