Bývanie v konzerve

30. 12. 2005
Zdieľať

„Konečne zistím, ako sa cíti tuniak v oleji,“ vravel som si po ceste do Humpolca. Mojím cieľom bol totiž dom – konzerva. A to nie hocijaká, ale taká, čo si niekoľko rokov poležala v tom najzapadnutejšom regáli – hnedá a hrdzavá. Akurát som celú cestu ľutoval, že som si so sebou nevzal otvárač…

Pravda je, že v meste, ktoré preslávil predovšetkým tajomný fantóm z nezabudnuteľnej komédie „Marečku, podejte mi pero“, čakal som skôr hliníkovú konštrukciu než hrdzavý plech. Výsledok však bol prekvapujúco pozitívny a príjemný. Navzdory výške štyroch podlaží nepôsobí mohutne a sympaticky ťaží zo susedstva podobne vysokých administratívnych a obytných budov v okolí. „Plecháč“ pritom stojí na neveľkej parcele s rozlohou 430 m2. Parcelu kúpil majiteľ od mesta ako „problematickú“ – podlhovastý tvar a už spomínaný tieň susedných budov sa však ukázali ako správna výzva pre šikovného architekta. Na mieste vznikla stavba, vďaka ktorej možno budú raz do Humpolca cestovať nielen „hlinikári“, ale aj milovníci modernej architektúry a najmä cortenového plechu.

Hrdza sa odsťahovala do Humpolca!


Bývanie v konzerve

39913
Jan Malý

Dom obsadil ani nie šestinu parcely (zastavaná plocha predstavuje 72 m2), na zvyšok sa vošli predzáhradka, dva prístrešky pre autá a záhrada s antikorovým bazénom s rozmermi 5 × 2,5 × 1,5 m.

Dispozične je riešený ako funkčných 4 + 1 + zázemie (šatne, technické miestnosti a komora). Netradičný však nie je len svojím hrdzavým povrchom. Ako hovorí autor a zároveň obyvateľ domu architekt Luděk Rýzner, neveľké rozmery parcely ho priviedli k úvahám, ako priestor maximálne využiť. Preto sa rozhodol pre netradičné konštrukčné a materiálové riešenie – nosnú konštrukciu domu tvorí pozinkovaný oceľový skelet s rastrom 6 × 6 × 3 m.


Bývanie v konzerve

39914
Jan Malý

Rodinný dom „plecháč“ si aj ďalšie materiály vypožičal skôr z priemyselných stavieb. Zabudnite na klasickú tehlu či pórobetón. Obvodové steny tvoria pur-panely hrubé len 10 cm! Nechýbajú tepelná a protihluková izolácia, z vnútornej strany sadrokartón vylepšený betónovou farebnou stierkou a zvonka charakteristické 4 mm hrubé cortenové plechové dosky s výraznou hrdzavou farbou. Po prepočítaní na klasické murovacie materiály autor zistil, že týmto spôsobom získal na stavbe k dobru celých 10 m2, teda menšiu izbu. Potom stačilo nezanedbať prerušenie tepelných mostov predovšetkým pri atypických veľkoplošných oknách osadených napevno do kovových rámov a dom sa napriek tenkým stenám „správa“ k svojim obyvateľom rovnako príjemne v zime i v lete.

Industriálne stopy


Bývanie v konzerve

39915
Jan Malý

Moderným jazykom rozprávajú aj ďalšie materiály – v najnižšom podlaží tvorí plášť stavby lisované sklo – kopilit, ktorý postupne prerastá do oplotenia pozemku. Priesvitný kopilit prepúšťa dostatok svetla nielen na úzku predzáhradku, ale zásobuje slnečným svetlom aj detské izby na prízemí. Vďaka svojim typickým vlastnostiam však stena z kopilitového skla zabezpečuje mladým obyvateľom dostatok potrebného súkromia.


Bývanie v konzerve

39923
Jan Malý

Industriálny dojem domu podčiarkujú podlahy – liaty betón je príjemný aj pre bosé nohy, nepotreboval ani podlahové kúrenie. Naopak, sivá farba korešponduje s oceľovou konštrukciou, ktorú v interiéri vôbec nezakrývali. Okrem trámov tu a tam vidno aj krížové ťahadlá a vďaka tomu, že obnažená konštrukcia ostala „vnútri“ domu, ani tu nevznikajú nežiaduce tepelné mosty, ktoré by obyvateľov v zime pripravovali o draho zaplatené teplo. Kúrenie je elektrické, celý dom je klimatizovaný a nechýba ani kozub s obnaženým oplechovaným komínom, ktorý prerastá horné tri podlažia domu. A ešte jedna poznámka k podlahám: drevenú podlahu nájdeme paradoxne len v kúpeľni a na širokom vonkajšom schodisku do záhrady, teda na miestach, kde by sme skôr hľadali dlažbu či iný, napohľad trvácnejší materiál.

Sardinky de luxe


Bývanie v konzerve

39916
Jan Malý

Plechová škrupinka a neveľké rozmery by mohli v čitateľovi vyvolať dojem, že obyvatelia tu žijú natlačení ako sardinky. Ale opak je pravda – v stavbe vytiahnutej do výšky sa dýcha naozaj voľne, priestranná obývacia izba je navrhnutá dokonca na výšku dvoch podlaží. Zvislú os domu tvorí jednoramenné drevené schodisko zavesené na lankách. Napravo od schodiska sú potom priestory obytné, naľavo obslužné. Ak by sme dom rozrezali priečne ako tortový korpus, objavíme logické usporiadanie podlaží – prízemie patrí deťom, ktoré sa môžu od dospelých bez problémov „izolovať“. Na prvom podlaží nájdeme kuchyňu a obývaciu miestnosť, kuchyňa pritom ponúka výstup do záhrady, priamo k bazénu. Na druhom poschodí je spálňa rodičov – s veľkorysým výhľadom dolu do obývačky, oproti cez schodisko je kúpeľňa vybavená zaujímavými materiálmi. Na najvyššom podlaží, na vrchole „veže“, je pracovňa domáceho pána i panej, obohatená o priestrannú terasu.


Bývanie v konzerve

39911
Jan Malý

Celý dom je zariadený nábytkom z MDF dosiek vyrobeným podľa návrhu architekta. Nájdeme tu aj niekoľko kusov nábytku, ktoré sú dnes v interiérovom dizajne už legendou, napríklad známe kreslá Barcelona od Miesa van den Roheho. No a každý, kto má, podobne ako ja, problémy s udržiavaním poriadku v kuchyni, určite ocení jej riešenie uplatnené v plechovom dome – jednoduchá sústava skriniek a otvorených políc sa pred nepovolanými pohľadmi ukryje pomocou posuvných dverí. Návšteva tak miesto rozličných kuchynských pomocníkov vníma len jednoliatu svetlú plochu.


Bývanie v konzerve

39912
Jan Malý

Dom v Humpolci skrýva aj mnoho ďalších architektonických a užívateľských „vychytávok“ – či už je to vstup do „detského sveta“ ukrytý pod ramenom schodiska, hosťovská kúpeľňa so šikovne umiestneným technickým zázemím, farebné steny v interiéri, alebo oživenie veľkých zasklených plôch bielou fóliou s bambusovou štruktúrou. Plechový dom má návštevníkovi aj obyvateľom stále čo ponúknuť.

Čo dodať na záver? Ak vás osud niekedy zaveje do tohto mestečka na Vysočine, nehľadajte Hliník(a), ale hrdzu. Plechový dom architekta Luďka Rýznera vás presvedčí, že i hrdzavý plech môže žiť zaujímavým životom…

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra cortenový plech interiérový dizajn konzerva návšteva novostavba rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia