Svieže bývanie v novostavbe

10. 01. 2011
Zdieľať

V tohtomesačnom riešení sa budeme zaoberať interiérom rozostavaného rodinného domu pre mladú trojčlennú rodinu. Stavba s jednoduchým obdĺžnikovým pôdorysom je dvojpodlažná – na prízemí je spoločenská časť, na poschodí sú situované spálne.

Dobrý deň,
keďže sa práve zaoberám vhodným zariadením našej novostavby, rozhodla som sa požiadať vás o radu. Potrebovala by som pomôcť najmä s návrhom kuchyne prepojenej jedálenským stolom a voľne stojacim kozubovým stĺpom s obývačkou a s ich vzájomným farebným zladením. V celom dome sú sadrokartónové priečky, ktoré môžeme aj dobudovať, ak by to návrh vyžadoval. Kuchynská linka bude s ostrovčekom, kde je navrhnuté varenie. Schody budú ľahké bez podstupníc s podestou. Stavba je moderná, preto by aj zariadenie malo byť ladené v modernom duchu.
Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď a ochotu pomôcť.
                                                                                                                                                   S pozdravom
                                                                                                                                                   Ing. Hennelová

Prinášame vám dva návrhy zariadenia hlavného denného priestoru na prízemí rodinného domu. Dominujú mu veľké zasklenia vedúce na terasu, kozub v strede dispozície a jednoduché jednoramenné schodisko, ktoré spája prízemie s poschodím. V kuchynskej časti sa počíta s ostrovným varením. Zdravotnotechnické inštalácie sú pri kratšej stene pri vstupe do domu. Spracovali sme dva odlišné návrhy interiéru – v jednom zostáva priestor celkom otvorený, v druhom vkladáme do miestnosti jednoduchú stienku, ktorou sa kuchyňa opticky uzatvorí.

Alternatíva A

V prvom návrhu vychádzame z jestvujúcej dispozície a nemeníme polohy navrhovaných zariaďovacích predmetov ani priečok. Jednou stavebnou zmenou je vybudovanie krátkej sadrokartónovej stienky, ktorá doplní a uzavrie niku pre kuchyňu, druhou zmenou je zrušenie malej priečky pozdĺž ramena schodiska. Rohovú kozubovú vložku s komínom sme stavebne doplnili do jednoduchej formy kvádra. Ostatné úpravy sa týkajú návrhu interiéru a jeho zariadenia. Priestor je rozdelený do troch funkčných celkov podľa jednoduchej paralelnej schémy kuchyňa – jedáleň – obývačka. Symetrická kuchynská zostava v nike obsahuje zabudovanú chladničku, rúru s mikrovlnkou a časť s drezom a umývačkou riadu. Oproti je umiestnené varné centrum s ostrovom. K ostrovnému varnému centru je prisunutý jedálenský stôl pre 4 až 6 osôb. Zariadenie obývacej izby tvoria jednoduché biele horizontálne skrinky a poličky z nehrdzavejúcej ocele. Zadná stena je zvýraznená kamenným obkladom. Sedaciu zostavu tvoria rohová pohovka s otomanom a dvojsedačka, ktoré sú umiestnené oproti sebe. Výtvarnými prvkami sú závesné lustre nad centrálnymi zónami. Priestor je farebne aj materiálovo zjednotený. Základ tvoria tmavá drevená podlaha, biele steny a čierno-biely nábytok, v kontraste so sýtymi fialovými farbami na sedacej súprave.

 

Alternatíva B

V druhej alternatíve sme dispozične upravili vstupné priestory, kúpeľňu s WC a zároveň niku v kuchynskej zostave. Principiálnou zmenou je prehodenie dverného otvoru toalety do vstupnej chodby. Kúpeľňa sa dostáva znútra dispozície na obvodovú stenu, takže sa dá prirodzene vetrať. Zároveň je od obývacej časti oddelená dvoma dverami. Ústredný obývací priestor je organizovaný takto: kuchynská časť je oddelená vloženou priečkou, obývacia izba je orientovaná smerom ku kuchyni a na predeľujúcej priečke je umiestnený televízor. Kruhový jedálenský stôl tvorí samostatnú, centrálnu zónu. Všetky priestory napriek novému, ale jednoznačnému deleniu tvoria jeden celok. Kuchyňa je rozvrhnutá pozdĺž dvoch línií, vysoké skrine – na umiestnenie chladničky a potravinová skriňa – sú na konci zostavy. Varenie a umývanie oproti predchádzajúcej verzii nemenia polohu. Jedálenský stôl tvorí výtvarný akcent v interiéri, rovnako ako oddeľujúca priečka obložená dreveným obkladom. Ďalšími dizajnérskymi prvkami sú jednotlivé solitérne kusy nábytku – chaise lounge (ležadlo), sedací nábytok, komoda a knižnica, svietidlá, textílie a veľké rastliny – všetky volené citlivo, vo vzájomnom súlade tvarov, materiálov a farieb. V interiéri sú použité svetlé dreviny a jasné farebné tóny s dominanciou jablkovozelenej a tyrkysovej.

Silvia Husárová
H & H architecture, s. r. o.
Kukučínova 2
Nové Zámky0
Tel.: 035/6422?423
s_husarova@mail.t-com.sk

 

NÁVRHY a TEXT: Silvia Husárová
ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: návrh interiéru
Zdieľať článok

Diskusia