Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

26. 09. 2006
Zdieľať

Kuchyne patria medzi najčastejšie námety našich riešení, ako keby aj vo vzťahu k vlastnému bývaniu platilo, že láska ide cez žalúdok. Už sme si zvykli, že ak je kuchyňa súčasťou obytného priestoru, venujeme jej pri zariaďovaní veľkú pozornosť. Ale ani vtedy, keď máte doma dosť priestoru na to, aby vaša kuchyňa zostala oddelenou a uzatvorenou miestnosťou, nemali by ste sa k nej správať macošsky. Naša čitateľka pristúpila k veci zodpovedne a obrátila sa so žiadosťou o radu na nášho dvorného riešiteľa Romana Chrascinu.


Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64873

Dobrý deň,
som pravidelnou čitateľkou časopisu Môj dom a práve zariaďujeme novozrekonštruovaný starší dom. Najväčší problém nám robí zariadenie kuchyne. Máme niekoľko návrhov z kuchynských štúdií, ale celkom nezodpovedajú našim predstavám. Veľmi ma zaujali návrhy pána arch. Chrascinu, ktoré som si prezerala na internetovej stránke, a sú veľmi praktické a moderné. My máme skôr problém s tým, že naša kuchyňa je veľká, má rozmer 4100 x 4600 mm. Bolo by možné, keby nám p. Chrascina poradil, ako si máme zariadiť svoju kuchyňu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Katarína Dražová, čitateľka


Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64875

1. Variant

Naša čitateľka nám dala k dispozícii jednoduchý pôdorys bez bližšej špecifikácie z hľadiska orientácie či umiestnenia okien a dverí. Pravidelný tvar miestnosti však umožňuje hociktorý z návrhov architekta Chrascinu prispôsobiť konkrétnym podmienkam priestoru. V prvom variante je kuchynská linka situovaná na kratšiu stranu obdĺžnikového pôdorysu miestnosti. V rámci linky je i varné centrum s mikrovlnkou a rúrou. Štvormetrová linka ponúka aj pomerne širokú pracovnú plochu, napriek tomu architekt pracovný priestor rozšíril i o 45 cm hlboký ostrovček, ktorý vymedzuje priestor medzi jedálenskou časťou a kuchyňou. Ostrovček uzatvára sklenený panel s originálnym „vodným“ motívom, ktorý prepúšťa dostatok svetla do pracovného priestoru, ale chráni tajomstvo šéfkuchára pred nepovolanými zrakmi.


Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64874

2. Variant

Celá rodina zhltla výdatnú večeru s niekoľkými chodmi a odoberá sa do obývačky sledovať obľúbený seriál. Lenže kuchárovi sa „šichta“ zvyčajne nekončí, prichádza čas umývania riadu a spratávania. Ako by sa vám páčilo po dobrej rodinnej večeri kuchynskú časť jednoducho zatvoriť a jej upratovanie odložiť na neskôr? Pôdorysne je riešenie rovnaké ako v prvom variante, len oddelenie jedálenskej a kuchynskej časti je dôslednejšie. Pevný, nepriehľadný panel nad ostrovčekom dopĺňajú posuvné dvere z mliečneho skla. Za zmienku stojí aj osobitý dizajn jedálenského stola podľa architektovho návrhu.


Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64876

3. Variant

Tretí návrh dispozíciu kuchyne otočil o 90 stupňov. Kuchynská linka presahuje dĺžku jednej steny a vytvára priestor v tvare U. Vstupu do jedálenskej časti zabraňujú dve „veže“, jedna môže skrývať chladničku a mrazničku, druhá rúru s mikrovlnkou, prípadne potravinové boxy. Autor riešenia pracuje najmä so striedaním materiálov a štruktúr, výtvarnému riešeniu dominuje opäť motív vody, tentoraz na podlahe kuchynskej časti.
















Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64879


Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64877

1. variant 2. variant


Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64878


Kuchyňa (takmer) bez obmedzení

64880

3. variant

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: návrh interiéru pohľad riešenie
Zdieľať článok

Diskusia