Sobota, 19. apríl 2014. Meniny má Jela, zajtra Marcel.

Dva varianty na riešenie nedostatku priestoru v malom byte

Zdielať článok na Facebooku
16.04.2012  |     

Našou úlohou bolo vytvoriť priestory umožňujúce pohodlný život trojčlennej rodiny na pôdoryse klasického, relatívne malého panelákového bytu. S takýmto zadaním sa v praxi stretávame veľmi často, pretože podobný problém u nás rieši mnoho mladých rodín.


Dobrý deň,
rada by som vás poprosila o radu pri novom zariaďovaní nášho malého bytu 2 + KK s plochou 46 m2. V byte bývame už 8 rokov, ale keďže k nám pribudol dnes už 2,5-ročný syn, chceli by sme z izbičky (doteraz spálne) urobiť detskú izbu. Nevieme si poradiť hlavne s úložnými priestormi. Posielam vám aj nákres bytu a bola by som rada, keby ste nám poradili.

Ďakujem pekne Alžbeta

Navrhli sme dva varianty, ktoré sú tvaroslovím a štýlom podobné. Líšia sa najmä rozsahom stavebných zásahov, a teda aj nákladmi na prípadnú rekonštrukciu. Prvé riešenie je menej náročné, a preto výrazne dostupnejšie ako druhý návrh. Ten už vyžaduje stavebné povolenia a statické posudky. Jeho prínosom je ale vznik nového priestoru detskej izby.

Variant A

V tomto návrhu sme sa zamerali na jednoduché vyriešenie problému. Byt si zachováva svoju dispozíciu aj stavebné otvory. Pôvodnú spálňu momentálne nahradzuje detská izba, pričom priestor na spanie je teraz vyčlenený v obývacom priestore, kde je rozkladacia pohovka. Na zútulnenie miestnosti, ktorá sa tak stala dennou aj nočnou zónou, sme použili prírodný materiál, svetlé drevo s výraznou kresbou, z ktorého je zhotovená podlaha, jedálenský stôl so stoličkami, aj na mieru zhotovený blok multifunkčného nábytku, ktorý plynulo opticky prepája kuchynskú linku s úložnými priestormi obývačky. Farebným a materiálovým protipólom dreva je doska z Corianu v sýtej pastelovej farbe, ktorá danú kompozíciu výrazne oživuje. Povrchová úprava steny z PVC prechádza do podlahy kuchynského kúta. Osvetlenia sme zámerne volili minimalistické, aby vyniklo tvarové a farebno-materiálové riešenie priestoru.

V detskej izbe sa nachádza nový šatník, vymedzený statickými a posuvnými dielcami skriňového systému, ktorý citeľne rieši problém nedostatku úložných priestorov, pričom plocha detskej izby ostáva postačujúca.

Variant B

Základným rozdielom oproti prvému riešeniu je zásadnejšia stavebná úprava – vybúranie otvoru medzi izbou a obývačkou. Vďaka sadrokartónovým stienkam a zvukovoizolačným zaskleniam so žalúziovým tieniacim systémom vznikne samostatná detská izba, teda miesto na pokojný spánok aj hry ratolesti, bez toho, aby by boli akokoľvek obmedzené aktivity ostatných členov domácnosti. Zároveň toto riešenie umožňuje neustály dohľad rodičov nad dieťaťom. Navyše, jednoduchým zastretím žalúzií ukryje neporiadok pred očami prípadnej nečakanej návštevy. Objem úložných priestorov sme výrazne posilnili rozdelením zostávajúcej časti spálne na spálňovú a šatníkovú, samostatnú priechodnú miestnosť, ktorá naozaj dostatočne uspokojí potrebu odkladacích priestorov. Jedáleň je presunutá ku kuchynskej linke. Stôl vznikol priebežným pokračovaním kuchynskej dosky, ktorá sa v prípade potreby dá zasunúť. Tým sa zväčší priestor obývačky a kuchynská linka s obývačkovou stenou pôsobí ako jeden uzatvorený celok.

NEUSTÁLE achitektonický ateliér
Mikulášska 29, Bratislava
Tel.: 0905 799 919
Mail: matodva@gmail.com
Web: www.neustale.sk

Zdielať článok na Facebooku

NÁVRHY a
TEXT: Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále
ZDROJ: časopis Môj dom JAGA GROUP


Foto dňa

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky