Utorok, 30. september 2014. Meniny má Jarolím, zajtra Arnold.

Nová kuchyňa v starom dome

Zdielať článok na Facebooku
17.09.2012  |     

Po niekoľkých desaťročiach každodenného používania nevyhnutne nastane chvíľa, keď treba renovovať. A je jedno, či ide o celý dom, byt, či len o kuchyňu, alebo o výmenu spotrebičov. Ak chcete mať istotu, že obnova prinesie väčšie pohodlie, krajšie bývanie či úsporu, obráťte sa na odborníkov.


 Dobrý deň,

moji rodičia žijú v rodinnom dome v Nitre a chceli by sme ho rekonštruovať. V dome bývajú už 25 rokov. My so sestrou ich spolu s našimi rodinami navštevujeme cez víkendy alebo počas sviatkov. 
Kuchyňa potrebuje komplexnú rekonštrukciu vrátane výmeny okna, dverí a podlahy. Má samostatnú špajzu, kde je miesto aj na chladničku. Potrebujeme stôl so štyrmi miestami, keď je nás viac, jedávame pri jedálenskom stole v obývačke. Zároveň by sme radi zachovali raňajkové miesto pri kuchynskom okne. Zo spotrebičov potrebujeme novú plynovú varnú dosku, digestor, rúru na pečenie, mikrovlnku a umývačku riadu. Kuchynská linka by mala byť biela s drevenou pracovnou doskou. Podlahu by sme chceli laminátovú. 
 
Ďakujeme za vašu pomoc
rodina Adamčíková
 

Riešenie A

Pôvodná dispozícia kuchynskej linky v tvare L zostala zachovaná. Lineárne rozmiestnenie prípravnej, varnej a umývacej časti som však v návrhu rozvrhla do trojuholníka. Drez dostal nové miesto pod kuchynským oknom, ktorého výmena za okno s posuvným systémom otvárania umožní osadiť kuchynskú armatúru. Varná časť zostane na pôvodnom mieste, aby bolo naďalej možné využívať pôvodný komín na odsávanie výparov pri príprave jedál. Navrhujem použiť výsuvný typ odsávača, ktorý nezaberie toľko miesta ako komínový, takže línia horných skriniek môže ostať jednoliata. Zóna pečenia a ohrevu jedál sa dostane do vežovej časti linky, celkom naľavo, a uzavrie tak pracovnú dosku. Keďže kuchyňa sa dá pohodlne vetrať, rúru možno umiestniť mimo digestora. Výhodou jej umiestnenia do vysokej skrinky je pohodlnejší prístup – netreba sa zohýbať. Mikrovlnná rúra bude mať miesto pod rúrou na pečenie ako vstavaný prvok, takže nebude zaberať miesto na pracovnej doske. Na drez umiestnený pod oknom zľava nadväzuje umývačka riadu. Riešenie horných skriniek umožňuje neskôr v prípade potreby rozšíriť úložný priestor o ďalšiu skrinku alebo policu. Pracovná doska pokračuje pod oknom, kde vytvára raňajkový pult, ktorý môže poslúžiť aj ako prípravná časť linky. Pod ním je umiestnený radiátor, takže do dosky treba osadiť dostatočne veľkú mriežku, aby sa zabezpečila cirkulácia teplého vzduchu. Odtieň navrhovanej laminátovej podlahy by mal ladiť s masívnou pracovnou doskou, aby celok pôsobil jednotne. 
Keďže kuchyňa je orientovaná do predzáhradky, možno namiesto okna osadiť balkónové dvere, aby sa dalo počas sezóny pohodlne stolovať aj v záhrade.
Osvetlenie kuchyne pozostáva z troch častí. Hlavné osvetlenie je rozptýlené a má formu trubicových svietidiel osadených na horných skrinkách linky. Pracovnú dosku takisto osvetľujú neónové trubice, varnú dosku zasa svietidlá zabudované v odsávači. Stropnú lampu navrhujem umiestniť priamo nad kuchynský stôl.
Pri výmene dverí treba, rovnako ako pri výbere pracovnej dosky a podlahy, myslieť na vytvorenie jednej farebnej línie. Dvere do špajzy môžu byť biele, aby svojím vzhľadom nadviazali na farebnosť kuchynskej linky. 

 

 

Ing. arch. Lucia Hakelová

Tel.: 0949 346 056 
 

Riešenie B

Novátorsky poňatá renovácia kuchyne vychádza z myšlienky vytvoriť jeden veľký otvorený priestor. Návrh zahŕňa do otvorenej dispozície aj priestor špajzy, ktorá sa teraz nachádza medzi kuchyňou a obývačkou – vybúraním oboch priečok špajzy vznikne spoločný priestor kuchyne a obývacej izby. Pôvodný vstup do kuchyne sa zamuruje a do zväčšeného priestoru sa bude vchádzať cez obývačku. Namiesto okna sú navrhnuté posuvné balkónové dvere, aby sa dala využívať spomínaná predzáhradka. Do priestoru kuchyne tak zároveň prenikne viac denného svetla.
Kuchyňa je rozvrhnutá na časť linky a ostrov, ktorý môže slúžiť na prípravu jedál alebo aj ako barový stôl. Kuchynská linka sa skladá z deviatich modulov širokých 60 cm. Uprostred je umiestnený drez s umývačkou riadu, napravo sa nachádza varná časť s varnou doskou a digestorom. Rúra na pečenie s mikrovlnkou si nájdu miesto vo vysokej skrinke pri balkónových dverách. Prípravná časť je na začiatku linky, napravo od drezu. Pracovnú dosku z oboch strán uzatvárajú vysoké skrinky, vďaka čomu linka vytvára jeden kompaktný celok. Horné skrinky sú navrhnuté vo dvoch hĺbkach: spodná línia je plytšia, aby bol zabezpečený komfort pri používaní pracovnej plochy. 
Kuchyňa tvorí s obývačkou jeden otvorený priestor, v ktorom jedálenská časť plynulo nadväzuje na kuchynský ostrov a umožňuje vizuálny kontakt s kuchyňou, tak ako aj s obývacou izbou.
Osvetlenie priestoru kuchyne pozostáva z dvoch častí: osvetlenia pracovnej linky a kuchynského ostrova. Naň nadväzuje osvetlenie jedálenského stola v rovnakej línii.

 

Ing. arch. Ľubomír Bizík

Tel.: 0911 155 885

 

Zdielať článok na Facebooku


TEXT: Ing. arch. Lucia Hakelová NÁVRHY: Ing. arch. Lucia Hakelová a Ing. arch. Ľubomír Bizík VIZUALIZÁCIE: Ľ. Bizík Zodpovedná redaktorka: Jana Veselská
ZDROJ: časopis Môj dom JAGA GROUP


Foto dňa

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky