05. 09. 2007
Zdieľať

Nech je krásna, ale aj maximálne praktická. Mať všetko pekne na dosah ruky, prehľadne uložené, aby nič neostávalo na kuchynskej linke, nič neprekážalo pri príprave jedla, aby ste nič nemuseli presúvať na iné miesto, keď sa chystáte vytiahnuť dosku na cesto a plechy na pečenie... Utópia? Môže sa stať skutočnosťou. Všetko síce niečo stojí, no nemusia to byť iba peniaze, niekedy stačí šikovnosť drahej polovičky.


Kuchynské vychytávky

107110

Kuchyňu by ste mohli nazvať aj prípravňou jedla, ak v nej jedlo naozaj pripravujete. Ak v nej iba konzumujete to, čo ste si práve priniesli zvonku, tak by to mohla byť len konzumovňa. Koncipovanie a riešenie aj najmenšieho detailu by malo vždy podliehať vašim individuálnym záujmom, ale aj spôsobu života celej rodiny.

Ak ste typ, ktorý má rád okolo seba veľa vecí, pretože iba tak má pocit ozajstného domov, vyložte si všetko na oči a nič neodkladajte za dvierka kuchynských skriniek.


Kuchynské vychytávky

107120

No ak patríte do skupiny, ktorá sa hlási k sekte jednoduchosti a minimalizmu, neostáva vám nič iné, ako začať dôkladne premýšľať, čo s každým nevyužitým centimetrom alebo kútom. K tejto skupine by som pridala aj zamestnané matky panelákovej éry, ktoré v snahe udržať svoju minikuchynku aspoň v akom-takom poriadku, bojujú s každým aj tak neexistujúcim centimetrom.
 

Snaha o racionalizáciu kuchynských prác a kuchynského priestoru

Tradičná kuchyňa v minulosti predstavovala priestorovo náročný prvok domácnosti. Žijeme však v súčasnosti, v dobe technických výdobytkov, ktoré nám umožňujú umiestniť kuchyňu na podstatne menšiu plochu. Podľa našich aj zahraničných výskumov je kuchyňa priestorom, kde prebieha najviac činností, ktoré navyše majú na svedomí viacerí členovia rodiny súčasne. Čiže chaos.


Kuchynské vychytávky

107119

Základnou činnosťou však ostáva varenie a príprava stravy. A keďže žijeme život v pokluse, je v súčasnosti viac než dôležité nestrácať zbytočne čas prehľadávaním všetkých zásuviek, ak potrebujete práve otvoriť konzervu alebo zamiešať cesto.

Zabudla som, že dnes sa z miešania cesta, ktoré kedysi predstavovalo krátku duševnú prestávku alebo konverzáciu s manželom, pri ktorom sa formoval sval na ruke, stala stresová chvíľka, ktorá si vyžaduje plné sústredenie na všetky blikajúce displeje a pípajúce časovače.


Kuchynské vychytávky

107124

Musíte byť neustále v strehu, čo a čím treba práve vypnúť. Chce to však chladnú hlavu, racionálne zmýšľanie a štipku technického myslenia. Potom vás všetky tie blikajúce potvory budú počúvať na slovo a naozaj vám ušetria čas aj nervy.

 

Prvý krok

Prvým predpokladom racionálne vyriešenej kuchyne je správne rozmiestnenie a nadväznosť základných kuchynských zón. Hlavnou podmienkou je bezprostredné susedstvo prípravnej a varnej plochy. Ak sa vám podarí umiestniť k prípravnej ploche aj drez a vytvoriť medzi jednotlivými zónami dostatočné odkladacie plochy, máte pred sebou cieľovú pásku v boji s dokobnalým využitím priestoru.
 

Nezabudnite pri plánovaní na tak často spomínanú ergonómiu, ktorú si ale musíte prispôsobiť vlastným telesným proporciám. Mať neustále krvavú ranku na čele od nízko osadeného digestora alebo zabudnutých otvorených dvierok na hornej skrinke kuchynskej zostavy, nie je práve príjemné.

 

 

 

Ďalší krok spojený s vychytávkami


Kuchynské vychytávky

107121

Uloženie vecí potrebných v kuchynskej prevádzke v dosahu jednotlivých zón, v ktorých sa využívajú, výrazne uľahčuje práce v kuchyni a šetrí vaše nohy. Práca v kuchyni je spojená s najrozličnejšími úkonmi – od jednoduchej manipulácie s predmetmi až po úkony, ktoré si vyžadujú určitú zručnosť či sústredenú pozornosť.

Aby vás príprava jedla nebolela, siahnite po najnovších kuchynských vychytávkach a dajte sa rozmaznávať. Pohľad do zásuvky, v ktorej je všetko krásne uložené, v presne vytvarovanom mieste poteší oko aj dušu každého kulinára.

 

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa kuchynská linka
Zdieľať článok

Diskusia