Súťaž Interiér roku: Dva rodinné domy pre súrodencov s podobným vkusom

19.04.2018  |     

Zaujímavosťou tohto projektu bolo riešenie zhodných domov pre dvoch súrodencov. Úlohou bolo nájsť pre každého investora jeho vlastný štýl. Páčili sa im rovnaké veci, takže bolo zaujímavé sledovať, ako reagujú na rozdielnosť riešenia.

Obidva domy sa navrhovali a realizovali súčasne. Obaja súrodenci dali dizajnérke úplnú dôveru a dočkali sa každý svojho „vytúženého domova“.

Rodinný dom SESTRA

Rodinný dom sa nachádza v Brne a je súčasťou architektonického celku tvoreného okrem iného aj radovými rodinnými domami. Jeho priamym susedom je rodinný dom BRAT.

 

Dom má rozlohu 245 m2.

Zadaním investora bolo navrhnúť interiéry reprezentatívnych priestorov a kúpeľní v kubických líniách stavby. Majitelia obľubujú moderné prvky a pastelové farby. Sú veľmi aktívni, preto sa kládol dôraz na praktické riešenia.

Rodinný dom SESTRA zostal dispozične verný pôdorysu architekta.

Pokojná zóna (spálňa, detská izba a kúpeľňa) sa nachádza na hornom poschodí, kde je vstup do domu a garáž.

Spoločenské dianie sa odohráva v spodnej časti domu spojenej s terasou a malou zelenou relaxačnou zónou. V tejto časti domu je situovaný kuchynský kút s jedálňou a obývačkou, herňa pre deti, kúpeľňa, samostatné WC a technické zázemie, a to pod schodiskom aj za kuchyňou.

Prepojenie dvoch poschodí zaisťuje centrálne schodisko s dekoratívnym panelom na líniové osvetlenie – povrch je upravený betónovou stierkou, ktorá sa objavuje i na parapete sklenenej výplne a na stene v obývačke, takže oba priestory zjednocuje. Použitím stierky sa splnil sen pani majiteľky.

Rodinný dom SESTRA je domovom rodiny s deťmi, preto bol navrhnutý v svetlých tónoch s farebnými prvkami v podobe farebných stien a podhľadu v kuchynskej časti, výrazný je aj poťah sedacej súpravy. Farebnosť je navrhnutá s ohľadom na možnosť zmeny doplnkovej farby v budúcnosti.  

Rodinný dom BRAT

Rodinný dom sa nachádza v Brne a je súčasťou architektonického celku tvoreného okrem iného aj radovými rodinnými domami. Jeho priamym susedom je rodinný dom SESTRA. 

Plocha domu je 245 m2.

Zadaním investora bolo navrhnúť interiéry reprezentatívnych priestorov a kúpeľní v kubických líniách stavby. Prianím bolo vytvoriť otvorený priestor pre aktívneho investora a vytvoriť aj zónu pokoja a odpočinku.

Rodinný dom BRAT sa dočkal úpravy dispozície na hornom poschodí – bola zrušená pracovňa a vznikol tam otvorený priestor nad schodiskom. Tým sa splnil zámer dizajnérky odlíšiť sa od zhodnej dispozície susedného rodinného domu a viac otvoriť vstupný priestor. 

Pokojná zóna (pracovňa, izba pre hostí a kúpeľňa) sa nachádza na hornom poschodí, kde je vstup do domu a garáž.

Spoločenské dianie sa odohráva v spodnej časti domu spojenej s terasou a malou zelenou relaxačnou zónou. V tejto časti domu je situovaný kuchynský kút s jedálňou a obývačkou, spálňa s vlastnou kúpeľňou, samostatné WC a technické zázemie, a to pod schodiskom aj za kuchyňou.

Prepojenie dvoch poschodí zaisťuje centrálne schodisko s výrazným riešením svetelného prvku.

BRAT je riešený tak, že dominujú drevené plochy – výplne interiérových dverí, obklady stien a výrazný podhľad v kuchynskej časti spoločenského priestoru, kde sú v zostave podhľadových svietidiel umiestnené dva svetlovody.

 

Autor interiérov: 

GABRIELA GOLDOVÁ – NÁVRHY A REALIZACE INTERIÉRŮ 

www.goldovagabriela.cz

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
rodinné domy interiérový dizajn Interiér roku moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Pasívny drevený dom na veternom kopci

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky