Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

13. 10. 2011
Zdieľať

Uzavretý priestor na očistu tela, zaprataný hromadou nevypranej a ešte nevyžehlenej bielizne, kde sa ledva dostanete k vani, aby ste sa v čudnej polohe – pretože inak sa do vane nezmestíte – rýchlo umyli... Našťastie už aj u nás sa takýto hororový scenár stáva minulosťou. Aj tie najmenšie kúpeľne sa postupne premieňajú na kráľovné interiéru. My sa tentoraz pozrieme na kúpeľne veľkorysé, ktoré si často ukradnú z priestoru okolo alebo vedľa, prípadne si prisvoja charakter, vlastnosti a charizmu iných častí obytného priestoru.


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111141

Kúpeľňa už dávno nie je tým, čím bola. Našťastie. Už nestojí niekde v kúte, stáva sa súčasťou interiéru a niekedy dokonca aj exteriéru. Moderné je otváranie a spájanie priestorov a ani kúpeľňa sa mu nevyhla. Spojenie so spálňou sa už dá označiť za klasiku. Spôsob prepojenia týchto dvoch priestorov však ponúka nepreberné množstvo možností a súčasní tvorcovia interiérov to s radosťou využívajú.


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111138

Vždy síce záleží na konkrétnom investorovi, nakoľko má otvorené myslenie a zmysel pre recesiu, aby vznikol zaujímavý priestor a interiér, no tých odvážnejších stále pribúda. Vďaka tomu vznikajú naozaj zaujímavé kúpeľne – ak sa ešte dajú označiť týmto výrazom, pretože už dávno neslúžia len na kúpanie. Moderná integrovaná kúpeľňa je multifunkčný priestor orientovaný na očistu tela, ale aj na príjemný odpočinok a komplexné zregenerovanie človeka. Možno by sa jej hodil skôr názov „regenerovňa“.

Požiadavky na človeka sa zvyšujú a človek zvyšuje požiadavky na dokonalý odpočinok

… a nechce byť pri tom sám, bez ostatných členov rodiny, alebo potrebuje mať pocit pohodlia a cítiť teplo domova. Preto sa ani vy nebojte popustiť uzdu svojej fantázii – v kúpeľni si napríklad môžete v úplnom pokoji a súkromí posedieť v pohodlnom kresle, kým sa vám napustí voda do vane, môžete len tak zavrieť oči a počúvať hudbu alebo len špliechajúcu vodu.


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111142

Verte, prispeje to k celkovému uvoľneniu. Či kúpeľňu úplne včleníte do iného obytného priestoru, alebo predsa len ponecháte aspoň náznak rozdelenia, závisí len od vašich vlastných pocitov a potrieb. Jedno je však isté: možností, ako zariadiť takúto miestnosť, aby pôsobila jednotne a harmonicky aj v spojení so spálňou, je už naozaj dosť. Podstatné je, aby výsledkom bolo blahodarné pôsobenie na vašu psychiku.
 


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111148


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111140

Veľký priestor kúpeľne rozdelený zástenami na jednotlivé funkčné zóny. (Duscholux)

Krásny a elegantný sprchovací kút ako súčasť spálne – dnes už nič zvláštne. Dôležité je nezabudnúť na vetranie, aby ste nemali vlhké prikrývky. (Duscholux)

Nový pohľad na krásu


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111157

Tendencia otvorených obytných priestorov priniesla aj nové nároky na vzhľad zariaďovacích predmetov a zdravotnotechnickej keramiky. Kúpeľňa sa premieňa na obytný priestor so všetkým, čo k tomu patrí. Skrinky, komody, police, knižnice, kreslá, long chair, lustre, koberce, kvetiny – to všetko môže byť súčasťou kúpeľne. Výrobcovia kúpeľňového nábytku prichádzajú na trh s takými kusmi nábytku, ktoré sa predtým používali výhradne v obývacom priestore alebo v spálni.


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111143

Ani zdravotnotechnická keramika nezaostáva: umývadlá sa premenili na misy voľne stojace na skrinke či polici alebo na nádherný dekoratívny predmet neskutočných tvarov a farieb. Sprchovacie kúty sa stali ozdobou kúpeľňového priestoru, ktorý sa veľakrát prispôsobuje jedinečnému dizajnu sprchovacích panelov a armatúr. K tomu všetkému prispieva aj technický pokrok ponúkajúci dotykové či senzorové ovládanie svietidiel, televíznu obrazovku integrovanú v zrkadle, perfektné ozvučenie priestoru napojeného na domáce hudobné štúdio alebo televíziu, ktorú môžete sledovať priamo z vane, pretože sa už skamarátila s vodou.
 

Jedna malá miestnosť by predsa len z hygienických dôvodov mala ostať oddelená od ostatného obytného priestoru. A to je WC. Ak chcete mať záchodovú misu v rámci kúpeľne prepojenej so spálňou, mala by byť umiestnená tak, aby na ňu nebol priamy pohľad z priestoru spálne. Môže byť za rohom, za skrinkou, za zástenou alebo aj za závesom.


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111147

Samozrejme, všetko niečo stojí a tieto dizajnérske a technické skvosty nepatria k lacným záležitostiam, a väčšinou ani do malého priestoru. Niekedy však stačí dobrý nápad a aj z malej panelákovej kúpeľne môže vzniknúť miesto na oddych a relaxáciu.

Predeliť, či otvoriť?

Akú formu dáte svojej kúpeľni, záleží len na vás. Je veľa možností, dôležité je nezabudnúť na funkčnosť priestoru, aby sa krásna kúpeľňa nestala nepoužiteľnou. V otvorenom priestore možno oddeliť iba niektoré zóny, napríklad sprchovací kút alebo WC. Poslúžia na to rozmanité sklenené zásteny, paravány, obľúbené sklobetónové tvárnice a podobne. Vo veľkom priestore si vytvorte zóny, ktoré na seba plynulo nadväzujú, ale zároveň sú aj oddelené.

Ako zariadiť kúpeľňu prepojenú so spálňou alebo s iným priestorom?

Vyberajte nábytok zladený s nábytkom v spálni a najmä s ohľadom na priestorové možnosti. Aby ste si opticky nezmenšili otvorený priestor, zvoľte také kusy nábytku, ktoré majú dômyselne riešené úložné priestory – aby ich v miestnosti nemuselo byť veľa a aby ukryli všetko, čo nechcete nechať na očiach. V kúpeľni sa nachádza veľa drobných predmetov, ktoré vystavené na obdiv vytvárajú pocit neporiadku, preto si zvoľte taký nábytok, do ktorého uložíte všetko, čo chcete mať v kúpeľni, ale zároveň vám nebude prekážať v jej používaní.
 


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111154


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111153

Harmonický priestor stvorený na dokonalý oddych. WC je však opticky oddelené, čo je z hľadiska využitia priestoru optimálne. (Villeroy & Boch)

Niekedy postačí lavica na krátke posedenie, kým si napustíte vodu do vane, a pocit uvoľnenia sa dostaví.

Nezabudnite, že aj ten najkrajší dizajn vynikne, iba ak sa dá udržiavať čistý. Usadeniny vápnika na lesklých plochách kúpeľni veľmi nesvedčia, preto zvoľte také materiály, ktoré sa ľahko udržiavajú (napríklad so špeciálnou úpravou povrchu, po ktorom voda ľahko stečie a vezme so sebou mydlo aj vodný kameň).

Prepojenie s exteriérom


Integrácia kúpeľne alebo ako sa z popolušky stala kráľovná

111145

Neviem si predstaviť krajší pocit ako ležať vo vani a zároveň sa kochať okolitou krajinou. A je jedno, či máte byt v centre mesta, alebo dom s peknou záhradou či na brehu jazera. Umiestnenie kúpeľne do časti, ktorá umožňuje vhodné prepojenie s exteriérom, vytvorí aj v malej kúpeľni luxusnú atmosféru.

Kategória: Kúpeľňa, WC Navrhovanie interiéru
Tagy: kúpeľňa sprchovací kút umývadlo vaňa
Zdieľať článok

Diskusia