Súťaž Interiér roku: Objekt bývalej stodoly vhodný na bývanie a prácu

25. 02. 2020
Zdieľať

Dizajnér Radek Leskovjan sa rozhodol zrekonštruovať objekt bývalej stodoly, tak aby bola vhodná na bývanie a prácu, a v budúcnosti tu postaviť rodinný dom.

Realizáciu zadal architektonickému štúdiu Kamil Mrva Architects.

Dom zasadený do svahu

Podľa nového zadania prístavby vznikli tri rôzne štúdie. „Z nich sme nakoniec vybrali železobetónový skelet a dom zasadený do svahu. Úlohou bolo rozšíriť súčasný objekt o dve spálne s kúpeľňou a šatníkom, ako aj o malé parkovisko tak, aby to boli dva domy a aby sa navzájom rešpektovali,“ približuje Kamil Mrva, ktorý na projekte spolupracoval s Václavom Kociánom.



Rekonštrukcia bývalej stodoly
Radek Leskovjan

Napriek tomu, že architekti ako ústredný konštrukčný materiál stavby použili pohľadový betón, z ktorého bola celá prístavba odliata, nie je objekt výstredný. Naopak, vzhľad domu je aj vďaka veľkým oknám svieži a moderný. Prirodzene zapadá do okolitej krajiny aj vďaka priznaným kamenným múrom.



Rekonštrukcia bývalej stodoly
Radek Leskovjan

Okrem dizajnéra Radka Leskovjana, ktorý v dome býva a zároveň ho využíva na svoju tvorbu, využíva unikátny a inšpirujúci priestor tohto obytného interiéru aj známy fotograf Lukáš Pelech. Vznikli tu fotografie pre také značky, ako sú Todus, TON, J. A. P., mmcité a ďalší výrobcovia nábytku a dizajnových doplnkov.



Rekonštrukcia bývalej stodoly
Radek Leskovjan

Interiér domu

Modernú architektúru stavby dopĺňa aj vnútorné zariadenie – interiér domu, ktorý presne zodpovedá rukopisu značky UAX!, za ktorou stojí Radek Leskovjan. „Nejde o konkrétne dizajnové kúsky, ale skôr o atmosféru interiéru a jednotlivé detaily. Voľná plocha je tu ako šachovnica, na ktorej som rozohral hru s figúrami o každý voľný centimeter. Spolupracoval som pritom hlavne s tuzemskými výrobcami,“ opisuje Leskovjan.



Rekonštrukcia bývalej stodoly
Radek Leskovjan

Celý dom charakterizuje pohyb vytváraný svetlom a tieňmi, ktoré ním v jednotlivých častiach dňa a noci prechádzajú. „Budovy stoja v bezprostrednej blízkosti stromov. Ich vetvami hýbe vietor, takže aj tu sa láme slnečný svit,“ vysvetľuje dizajnér.

Dom vykurujú infrapanely. „Ide o čierne sklá alebo zrkadlá, ktorá používame aj v sídle firmy UAX! v Bernarticiach nad Odrou. Steny, podlahy a predmety v jednotlivých miestnostiach domu sú vďaka nim príjemne ohriate a vzduch, ktorý dýchame, zostáva pritom chladný a má správnu hladinu vlhkosti,“ vysvetľuje Leskovjan.



Rekonštrukcia bývalej stodoly
Radek Leskovjan

Interiér prístavby domu pritom tvoria iba priečky z dômyselne vyrobených skríň. „Snažili sme sa využiť každý voľný štvorcový centimeter v dome. Celý vnútorný objem tvoria lakované dyhy. Jednotlivé presne na mieru vytvorené bloky na mieste šikovne poskladali stolári,“ chváli dizajnér.

Domu vládne čierna a biela

„Je to kombinácia typická i pre našu značku, preto som volil striedanie týchto farieb. Firemný dizajn je v dome takmer na každom kroku. Pri príchode návštevníkov privíta firemný obrázok Relax, ktorý vystihuje celkovú podstatu a atmosféru domu,“ vysvetľuje Leskovjan.

Dizajnér interiéru

Radek Leskovjan, dizajnér a grafik

Veľkosť interiéru: pôvodná stavba 60 m2 (kuchyňa v stodole)  + 83 m2 prístavba

Viac o súťaži Interiér roku 2019

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: rekonštrukcia stodoly
Zdieľať článok
Trnava sa tento rok pustí do viacerých projektov. Jedným z nich bude obnova PrachárneASB.sk

Trnava sa tento rok pustí do viacerých projektov. Jedným z nich bude obnova Prachárne

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovaťDom z tehly

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovať

Vyčarujte si na balkóne alebo terase malú úžitkovú záhradu. 10 inšpirácií, ako na to pomocou kvetináčovZáhrada

Vyčarujte si na balkóne alebo terase malú úžitkovú záhradu. 10 inšpirácií, ako na to pomocou kvetináčov

Muškáty ako izbové rastliny: Ako ich strihať a kedy je na to vhodný čas?Záhrada

Muškáty ako izbové rastliny: Ako ich strihať a kedy je na to vhodný čas?

Diskusia