Domáca pracovňa a domáca učebňa: Ako ich vytvoríte, aby ste zvládli karanténu?

04. 04. 2020
Zdieľať

Jedna z najväčších zmien, ktorú v súčasnosti slovenské rodiny prežívajú, si vyžaduje zmenu organizácie chodu domácností. Bez zásad a princípov však ani práca a ani učenie z domu fungovať nebudú. Ako si zorganizovať priestor a čas, aby sme dokázali z domu pracovať a aby sa deti mohli učiť?

Ak ste zvyknutí aspoň z času na čas pracovať z domu, máte základné zručnosti ako zvládať prácu, domácnosť a možno aj starostlivosť o dieťa. Dnešná situácia je však pre mnohých náročnejšia – na jednej strane sme izolovaní od spoločnosti, na strane druhej v domácnosti plníme ďalšie funkcie navyše. Ak pracujú z domu obaja rodičia, pričom sa musia starať o deti a neraz ich aj učiť, dochádza k skutočne dusným momentom – aj v tých najlepších rodinách.

Ako to zvládnuť?

Negatív však máme všade okolo seba aktuálne dosť, nájdime spôsob, ako túto kritickú situáciu v domácnosti zvládnuť. Dnes nám našťastie pomáhajú moderné technológie. Základom je vytvoriť si uprostred tohto chaosu organizovaný funkčný priestor a stanoviť pravidlá, ktoré nikto nebude porušovať. Prinášame vám niekoľko základných tipov.



Domáca pracovňa a domáca učebňa
iStock.com

Vyčleňte si domácu pracovňu

Členenie priestoru je veľmi dôležité – hoci je trendom spájanie priestorov do veľkých celkov, teraz má členenie dispozície na menšie izby opäť svoje výhody. Prečo?

Pretože každý potrebuje svoje súkromie, a to nielen na relax, ale aj na prácu a učenie, čo je náročnejšie. Ideálne je, aby rodičia mali samostatné pracovné stanice a deti vlastný priestor na učenie – podľa veku a potrieb. Máloktorá domácnosť má však na všetko dostatok priestoru. Čo v tomto prípade?

Prečítajte si tiež:

4 dôležité rady pri zariaďovaní domácej pracovne

Pomôže dobrá organizácia. Urobte si pracovný kút v niektorej z miestností, prípadne, ak pracujete doma obaja a deti majú vlastný priestor, môžete si vytvoriť krízové pracovné stanice v obývačke.

Ak máte hlasnú prácu, ktorá môže rušiť ostatných, vytvorte si kútik v samostatnej miestnosti a používajte techniku, ktorá obmedzí hluk v domácnosti. Pracovnú stanicu môžete oddeliť paravánom, a vytvoriť tak plnohodnotný pracovný box, v ktorom bude všetko, čo k práci potrebujete.

Vyčlenenie hraníc medzi pracovným a domácim je základom psychického zdravia a fungovania celej rodiny v náročných situáciách.



Domáca pracovňa a domáca učebňa
iStock.com

Každé dieťa potrebuje vlastný priestor na učenie

Ak ho nemá, dobre poslúži aj kuchynský stôl, prípadne mu môžete urobiť kútik vo vašej pracovni. Okrem pracovných zón je veľmi dôležité vyčleniť priestory, kde sa nepracuje a neučí – relaxačné miesta. Deti by mali chápať, že v pracovných zónach sa nezabávame, ale sme ticho a plníme si svoje povinnosti. Aj my, aj ony.

Dbajte o to, aby staršie deti neboli rušené pri štúdiu alebo online hodinách mladšími súrodencami. Využite rôzne výučbové aplikácie aj pre menšie deti. „Screen time“ je teraz pomocníkom.

Dohodnite si s deťmi čas na kontrolu úloh a vysvetľovanie toho, čomu nerozumejú. Najskôr nech si urobia to, čo vedia.

Náš tip:

Podľa psychológov majú najväčší problém s učením doma deti, ktoré sa väčšinu vecí vždy naučili v škole a domácnosť považovali za miesto oddychu. V tomto prípade pomôže, ak mu pracovné miesto, kde sa bude učiť, pripravíte mimo jeho izby – napríklad v obývačke či v kuchyni, kde ho máte pod dozorom a kde nemá svoje prostriedky zábavy – počítač, tablet, mobil.

Jasná organizácia času

S karanténnymi opatreniami súvisia viaceré prísnejšie pravidlá. Žiaľ, aj v domácnosti je teraz na mieste zaviesť prísnejší režim, a to nielen v súvislosti s hygienou. Na veľkú tabuľu napíšte spoločný denný rozvrh a snažte sa ho dodržiavať. Dohodnite sa s partnerom, že v čase, keď si budú deti robiť úlohy, jeden z vás vždy na nich dohliadne, druhý môže pracovať. Striedajte sa takto aj pri starostlivosti o domácnosť či varení. Jasne vyznačte čas relaxu každého člena domácnosti a obdobie, kedy sa venujete sebe spoločne ako rodina. V týchto chvíľach sa snažte deti zabaviť a rozptýliť, aby nevnímali náročnosť ťažkej situácie až tak intenzívne.

Pevný čas ukončenia práce

Je jasné, že niekedy potrebujete viac času ako inokedy, ale snažte sa vždy ukončiť prácu k dohodnutému termínu. Akákoľvek neistota, zmeny pravidiel či organizácie v dnešnej situácii stresujú deti a v konečnom dôsledku si to zase odnesieme my – rodičia. Ideálne je, ak im môžeme vytvoriť domáce „vyučovanie“ tak, že budú pokračovať v rozvrhu, ako keby chodili do školy. Vyučovacie hodiny im môžeme skrátiť.

Horšie je, že nie každý rodič má možnosť popri práci sledovať, ako a či dieťa tento model dodržiava. Aj učitelia zadávajú úlohy rôznym štýlom a v rôznom čase. Nie každý učiteľ pracuje s online aplikáciami, mnohí zadajú úlohy vopred na celý týždeň, prípadne hneď aj s výsledkami, čo deti nemotivuje k výkonom.



Domáca pracovňa a domáca učebňa
iStock.com

Rozdeľte si povinnosti s partnerom

Základom všetkých nezhôd v domácnostiach je nedostatok komunikácie alebo podpory zo strany druhého partnera. Ak sa obaja aktívne zapojíte do nových povinností, zvládnete lepšie aj prácu z domu. Časovo ju tiež môžete prispôsobiť vášmu naturelu. Tí, ktorí vstávajú skoro, si môžu na seba zobrať ranné povinnosti – pripravia raňajky, dohliadnu na hygienu detí, prípadne urobia časť z pracovných povinností v čase, keď je v domácnosti ešte ticho. Nočné sovy si zase môžu čas zorganizovať naopak. Ideálne je, ak si vždy večer prejdete spolu s partnerom plán na ďalší deň.

Kroťte vášne a ventilujte stres

Náročné obdobie, ktoré všetci prežívame, netreba bagatelizovať, snažme sa ho však nerobiť ešte ťažším. Dokážeme to aj vďaka správnemu členeniu priestoru v domácnosti a organizácii času. Každý deň si doprajme nejaký pozitívny zážitok a myslime na to, aby každý člen domácnosti mal dostatok súkromia a priestoru na realizáciu. V mnohých domácnostiach sa vyhrocujú negatívne situácie a vznikajú zbytočné hádky. Snažme sa ovládať svoje emócie a byť deťom príkladom. Pomôžu nám v tom aj kreatívne aktivity a cvičenie. Fyzická aktivita je skvelým spôsobom, ako znížiť hladinu stresu – vymyslite si rodinné cvičenia, aby sa zapojil i deti. Samozrejme, s ohľadom na susedov a bezpečnosť.

Sabína Zavarská

Foto: istock.com

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: domáca pracovňa Sme doma
Zdieľať článok
Bojujete s vijačkou na krušpáne? Tieto 3 vždyzelené náhrady odporúča Martin ČurdaZáhrada

Bojujete s vijačkou na krušpáne? Tieto 3 vždyzelené náhrady odporúča Martin Čurda

V Medzilaborciach zmodernizovali centrálny systém zásobovania teplom, k čerpadlám pribudne fotovoltikaASB.sk

V Medzilaborciach zmodernizovali centrálny systém zásobovania teplom, k čerpadlám pribudne fotovoltika

Zamilujte si cínie! Sú to vďačné kvety do vidieckych kytíc, vo váze vydržia aj viac ako týždeňZáhrada

Zamilujte si cínie! Sú to vďačné kvety do vidieckych kytíc, vo váze vydržia aj viac ako týždeň

Otravujú vás komáre? Tieto rastliny vás pred nimi ochrániaUrob si sám

Otravujú vás komáre? Tieto rastliny vás pred nimi ochránia

Diskusia