17. 03. 2009
Zdieľať

Ako dospelí si nepamätáme detaily interiérov, v ktorých sme celé roky žili a spávali. Zvláštne je, že ten z detských čias dokážeme vidieť stále ostro so všetkými jeho zákutiami, farbami a vôňami. Izba plná tajomstiev, dôverných rozhovorov a dobrodružstiev – taký je život so súrodencami, ak v nej žijú pohromade.

Otázky, v ktorých nás žiadate navrhnúť bývanie pre súrodencov v spoločnej izbe, patria k najčastejším. Nad optimálnym riešením miestnosti, ktorá by vyhovovala potrebám rodiny s tromi deťmi, uvažuje aj naša čitateľka Darina Menzová. V liste vysvetľuje, že dve dievčatá vo veku 12 a 13 rokov obývajú spoločnú priestrannú miestnosť s chlapcom-prvákom. Predstavou rodičov je zariadiť izbu tak, aby vyhovovala deťom až do neskorších štúdií. V izbe by sa malo okrem troch lôžok nájsť miesto aj na uzatváracie skrinky, prípadne bielizník a samostatnú vstavanú skriňu na odkladanie oblečenia. Dôležitou podmienkou je umiestnenie písacieho stola, aby malo každé z detí svoj vlastný študijný kútik. V neskoršom veku chlapca mu rodičia plánujú zriadiť vlastnú izbu, aby táto pôvodná mohla zostať obidvom dievčatám.

Predstavu detskej izby zariadenej veselým, neformálnym a variabilným študentským nábytkom sme rozpracovali vo dvoch alternatívach.

Alternatíva A

Študentská nábytková zostava je rozložená na hlavnej pohľadovej stene oproti vstupu do miestnosti. V rohu miestnosti je vybudované vyvýšené priestranné dvojlôžko pre dve dievčatá. Chlapec má lôžko „na prízemí“. Pod vyvýšenou posteľou sa nachádza vstavaná šatníková skriňa s dostatkom úložných priestorov pre všetkých troch obyvateľov detskej izby. Úložné priestory v miestnosti dopĺňajú skrinky na stene, dlhý rad nízkych zásuviek a bielizník na náprotivnej stene. Veľký stôl na učenie je okrúhly solitér. Pozdĺž dlhej steny je vytvorená sivá zástena – panel s vodiacimi koľajnicami vo dvoch výškových úrovniach – pre posteľ a ďalší prídavný stôl. Mobilným nábytkom možno vytvoriť flexibilný a variabilný priestor, ktorý možno prispôsobiť podľa situácie. Nábytok dopĺňajú rôzne poličky, škatuľky a iné dekoratívne predmety. Modrosivá kombinácia v kontraste s červenou stenou pôsobí sviežo a aktivizuje detskú predstavivosť.
 


Traja v jednom útočisku

184074
Silvia Husárová


Traja v jednom útočisku

184081
Silvia Husárová


Traja v jednom útočisku

184082
Silvia Husárová


Traja v jednom útočisku

184083
Silvia Husárová

Alternatíva B

Druhá alternatíva je variáciou alternatívy A. Aj tu sa objavujú vyvýšené postele a mobilné nábytkové kusy. Tentoraz je dvojlôžko rozdelené do tvaru L. Rebrík nahradili stupňovité schodíky s úložným priestorom, po ktorých možno vystúpiť hore. Lôžka sú upevnené na skriňovej zostave, v ktorej nájde svoju samostatnú časť každé z troch detí. Skrine majú v spodnej časti zásuvky. Chlapcovo lôžko „na prízemí“ má mobilné kolieska a je opreté o žltú stenu. Nad ním sa nachádza zavesená skriňa na odkladanie hračiek s posúvateľnými dverami Písací stôl je veľmi rozľahlý a postačí pre všetkých troch. Patria k nemu kontajnery na zošity a písacie potreby. Červeno-modrú farebnosť interiéru vystriedala zeleno-oranžová, ktorá sa objavuje aj na stenách a podlahe. Nábytok je zo svetlého dreva kombinovaného so sivou. Oživiť ho môže milý zvierací motív na veľkých posúvateľných plochách.
 


Traja v jednom útočisku

184087
Silvia Husárová


Traja v jednom útočisku

184084
Silvia Husárová


Traja v jednom útočisku

184085
Silvia Husárová


Traja v jednom útočisku

184088
Silvia Husárová

Navrhnutý nábytok môže s menšími úpravami poslúžiť deťom počas celého študentského obdobia bez ohľadu na to, či budú izbu obývať tri deti alebo len dve.

Tento článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Bývanie Detská izba Navrhovanie interiéru
Tagy: detská izba interiér návrh interiéru riešenie
Zdieľať článok

Diskusia