Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

14. 05. 2009
Zdieľať

Hľadanie štýlu, ktorý je vám blízky, a snáď aj atmosféry, ktorú by ste radi v interiéri navodili, máme úspešne za sebou. K tomu, aby ste v interiéri dosiahli želaný efekt, vám môže dopomôcť aj inšpiračný panel – koncept.

Začiatok zariaďovania priestoru v nás obvykle vzbudí prinajmenšom rešpekt. Väčšinou riešime dilemu, ako si vybrať z toľkých možností a štýlov, ktoré sa nám ponúkajú. Nepodliehajte panike! Naopak – tešte sa z bohatých možností a šance nechať sa celým procesom inšpirovať. Je potrebné mať stále otvorenú myseľ a hneď na samom začiatku sa vyhýbať konečným rozhodnutiam o dizajne. Čím viac máte materiálov, z ktorých môžete vyberať, tým zaujímavejšie bude vaše rozhodovanie. V tejto lekcii sa dozviete, ako si vytvoriť inšpiračný panel, ktorý vám bude slúžiť ako koncept pri zariaďovaní jednotlivých miestností domu či bytu, a tiež ako postupovať pri zhmotňovaní prvých predstáv o novom interiéri.

Interiér vašej krvnej skupiny


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195510

Isto sa vám už niekedy stalo, že ste prišli na návštevu a mali ste pocit pohody a harmónie, hoci dom nemal výnimočne atraktívnu polohu a interiér neoplýval moderným zariadením. A naopak, nový moderný dom plný luxusného nábytku vás prekvapivo nechal chladnými. Ide často o akúsi neidentifikovateľnosť štýlu, keď interiér nevypovedá takmer nič o osobnosti jeho obyvateľov – chýba mu osobitosť alebo má skrátka inú krvnú skupinu.

Na začiatku si treba uvedomiť, aký interiér zariaďujete, aby ste nadviazali na atmosféru domu alebo prostredia, v ktorom sa nachádza. Potom môžete skúmať, čo sa vám páči a čo nie, samozrejme, s ohľadom na rozvrhnutie priestoru a prevádzkových vzťahov, na jeho praktickosť a funkčnosť. Skvelou pomôckou pri rozhodovaní o štýle interiéru, farbách a materiáloch môže byť inšpiračný panel.

Zachytenie atmosféry


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195508

Základom pri vytváraní konceptu je snaha prostredníctvom nástrojov navrhovania zachytiť presne takú atmosféru, akú sa usilujete v interiéri navodiť. Inšpirácia nepozná hranice a môže čerpať z rôznych zdrojov. Môžete rozvíjať svoje predstavy na základe obrazu, grafiky, fotografie, inšpirovať vás môže obal knihy či zaujímavý kus oblečenia. „Prelistujte si módne časopisy alebo časopisy o životnom štýle, ktoré sú plné pekných obrázkov, a vystrihnite si tie, ktoré na vás pôsobia pozitívne. V tejto fáze sa obrázkom interiérov skôr vyhýbajte, použite fotografie z oblasti módy, obrázky prírody, zaujať vás môže pekne nafotené jedlo alebo reklama na parfum. Doprajte si dostatok času, a keď budete mať pocit, že máte dostatok materiálov, rozložte si výstrižky okolo seba. Isto zistíte, že majú niečo spoločné – či už sú to farby, tvary, zaujímavé štruktúry či materiály. Taktiež zrejme ľahko identifikujete atmosféru, ktorú váš výber navodzuje. Skúste vystihnúť, či ide o atmosféru pokojnú, romantickú alebo dramatickú.

Rozložte potom vedľa seba päť šesť obrázkov a doplňte ich slovami, ktoré ich najvýstižnejšie charakterizujú – to bude základ vášho inšpiračného panelu. Zvážte vzťah medzi obrázkami a textom a skúste čo najvýstižnejšie pomenovať vami zvolený štýl. Len na ilustráciu: vidiecka nostalgia, mestská klasika, hi-tech, moderna, východný minimalizmus a podobne. Skúmajte zoskupenie obrazov a skôr, ako jednotlivé prvky prilepíte, pohrajte sa s ich usporiadaním. Keď sa vám bude kompozícia páčiť, všetok materiál starostlivo prilepte; teraz už je vaša predstava konkrétnejšia a panel sa stáva konceptom budúceho zariadenia priestoru,“ popisuje proces vytvárania konceptu interiérová dizajnérka Lenka Mašková.
 


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195515


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195516


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195517


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195514


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195513


Škola interiérového dizajnu 3. – Interiér potrebuje koncept

195512

Vybrané zábery sú zrozumiteľnými odkazmi na použitie istých materiálov, foriem, povrchov aj priestorových príbehov, ktoré sa v modernom interiéri odohrávajú.

Začínajte od podlahy

Na základe pripraveného konceptu je potom jednoduchšie si uvedomiť, aké materiály vás oslovujú, či je vám blízke sklo, kameň, drevo, mäkké materiály, štruktúrované alebo hladké povrchy, textílie s výraznými vzormi či naopak jednofarebné. „Teraz už môžete, podľa zvolenej témy, začať listovať v interiérových časopisoch, vyberať jednotlivé kusy nábytku a zostavovať ich do celku podľa miestností. Ak zariaďujete nový interiér, začínajte vždy od podlahy. Pri nakupovaní noste svoj koncept stále so sebou – nedovolí vám počínať si impulzívne a odbočiť od zvolenej témy,“ odporúča interiérová návrhárka. Teraz prichádza na rad fáza zbierania vzoriek. Kovové, drevené, kamenné či laminátové ukážky povrchových úprav sú dostupné vo vzorkovniciach dodávateľov, ale naši predajcovia, žiaľ, nie sú vybavení tak, aby ste si ich mohli nechať a ďalej s nimi pracovať. Niekde sú však ochotní vám ich na istý čas za zálohu požičať.

„Celý koncept by mal určitým spôsobom gradovať, odvíjať sa od jemného základu ako niť, aby vaše úsilie nebolo iba zbierkou solitérov. Najlepší interiér je taký, kde už nie je čo ubrať; každá vec má svoje zakorenené miesto a celok pôsobí vkusne a čisto v duchu vopred stanoveného konceptu,“ dodáva MgA. Lenka Mašková.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Štýl
Tagy: interiérový dizajn
Zdieľať článok

Diskusia